U čemu je razlika među laptopima za obične i poslovne korisnike?

u-cemu-je-razlika-medju-laptopima-za-obicne-i-poslovne-korisnike?


Ako ste trenutno u postupku kupnje novog laptopa ili ćete to ubrzo morati odraditi, vjerojatno ćete primijetiti kako postoji cjenovna razlika među modelima laptopa za obične i poslovne korisnike.

To možda i nije neko iznenađenje, no postavlja se pitanje što to točno čini cjenovnu razliku i isplati li se ulaganje dodatnih financijskih sredstava.

U ovom tekstu pokušat ćemo navesti neke od osnovnih razlika među laptopima za obične i poslovne korisnike te vas bolje uputiti u specifikacije koje trebate gledati kad kupujete poslovni laptop.

Surface Laptop 4
Surface Laptop 4

Sigurnost: obraćanje pažnje na privatnost poslovanja

Jedna od osnovnih stvari kojima se služimo tijekom rada na poslovnom laptopu su podaci o tvrtki, uredu ili instituciji u kojima radimo. U pravilu se radi o iznimno osjetljivim podacima koji ne sadrže samo informacije o poslovanju, već su prepuni osobnih i financijskih podataka.

Iz tog razloga je u potpunosti logično da proizvođači laptopa u ovom segmentu moraju napraviti razliku u odnosu na laptope običnih korisnika te pružiti dodatne oblike sigurnosti.

Poslovni laptopi će stoga imati biometrijsku sigurnost u obliku čitača otiska prsta ili prepoznavanja lica putem Windows Hello značajke. Neki Fujitsu laptopi čak dolaze s čitačima vena na dlanovima što je u današnje vrijeme najnaprednija vrsta biometrijske sigurnosti. Dio poslovnih laptopa visoke klase zna doći i sa skenerom pametnih kartica koje se mogu upotrijebiti za otključavanje uređaja. U ranijim razdobljima nešto slično je predstavljao tzv. Kensington Security Slot, ovalni utor na laptopu u koji se unosio fizički ključ za otključavanje uređaja, no danas manji broj računala ima ovu sigurnosnu značajku.

Enkripcija drivea je još jedna sigurnosna značajka koju ćete uglavnom naći na poslovnim laptopima, no u zadnje vrijeme zna biti prisutna i na laptopima za obične korisnike. Uz pomoć TPM-a (trusted platform module), Windows BitLocker može enkriptirati podatke vašeg drivea i u potpunosti ih zaštiti od kompromitiranja (čak i u slučaju krađe).

S Windowsima 11 TPM 2.0 predstavlja minimum specifikacija potrebnih za rad novog operativnog sustava pa se zapravo radi o novom univerzalnom standardu za računala.

Izvedba i značajke – poboljšana produktivnost

Ne postoji pravilo da su poslovni laptopi bolji i kvalitetniji od laptopa za obične korisnike. Obje vrste uređaja imaju usporedive specifikacije i nema neke velike razlike među njima osim u jednoj posebnoj kategoriji – „workstation“ laptopi.

Radi se o vrlo moćnim poslovnim laptopima koji se mogu usporediti s najnovijim gejming laptopima po izvedbi, a u nekim slučajevima ih u tome premašuju. „Workstation“ laptopi imaju moćne procesore, grafičke kartice i radnu memoriju te bez problema odrađuju multitasking s iznimno zahtjevnim zadacima ili uz upotrebu zahtjevnih aplikacija kao što su DaVinci Resolve ili AutoCAD. Odlika ovih laptopa je da koriste kvalitetne komponente (npr. Xeon procesori ili Quadro grafičke kartice) koje dolaze s boljom stabilnosti, kvalitetnijim driverima te naprednom korisničkom podrškom.

Poslovni laptopi također stavljaju naglasak na HD web kamere i „noice-cancelling“ mikrofone za kvalitetniju upotrebu unutar poslovnog okruženja. Još neke njihove odlike mogu biti kvalitetne tipkovnice, čitač pametnih kartica, veći broj USB portova te utori za SD i SIM kartice.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9 tipkovnica

Dugotrajnost baterije

Hardver poslovnih laptopa u velikoj mjeri crpi resurse pa iz toga razloga se često kombinira s jako kvalitetnim baterijama. U poslovnom svijetu laptopi se često koriste i duže od 8 sati bez punjenja pa proizvođači moraju veliku pozornost posvećivati radu baterija i njihovoj dugotrajnosti.

Savršen primjer laptopa je Lenovo ThinkPad X1 Carbon. S ovim modelom možete raditi gotovo pa cijeli dan uz mogućnost uključenja „power saver“ moda. Ovakvi laptopi su sjajni za rad na daljinu ili za one korisnike koji često idu na poslovna putovanja jer izvrsna baterija osigurava nesmetanu produktivnost.

Lenovo-ThinkPad-P16v-2023

Kvaliteta izrade za cijelo desetljeće

Poslovni laptopi, osim što imaju više značajki i izvrsne baterije, izrađeni su da traju duže. Jednostavno treba znati da su poslovni laptopi za tvrtke ulaganja i njihova imovina koja se treba prenositi s jednog korisnika na drugog.

Iz tog razloga kućište i ostale hardverske komponente poslovnih laptopa moraju biti kvalitetne izrade koja će u normalnim okolnostima osigurati da se uređaj koristi i cijelo desetljeće. Izvrstan primjer je ThinkPad serija laptopa koja se pokazala kao izvrsno ulaganje za poslovne korisnike zbog svoje dugotrajnosti.

Poslovni laptopi također imaju bolje sustave hlađenje s većim ventilatorima i rashladnim tijelima. Niža temperatura rada automatski znači duže trajanje procesora, baterije i ostalih komponenti računala.

S druge strane, sve navedeno će utjecati na dizajn poslovnih laptopa koji su nešto deblji i glomazni uređaji. Ovo istodobno znači da su izrađeni od premium materijala koji su otporni na fizička oštećenja te će pružiti adekvatnu zaštitu zbog učestale upotrebe uređaja.

windows-11-bitlocker

Softver: Windows Pro za profesionalce

Softver zna biti pokazatelj da se radi o poslovnom laptopu. Svi oni najčešće dolaze s Windows Pro edicijama umjesto s Home koja je vezana uz obične korisnike.

Postoji znatna razlika između Home i Pro edicija o čemu smo već ranije pisali. Pro edicija imat će značajke kao što su BitLocker, Windows Sandbox i mnoge ostale koje su u nekim slučajevima nužnost za poslovne korisnike.

Još jedna velika razlika laptopa za obične i poslovne korisnike je predinstalirani softver. Poslovni laptopi imaju reputaciju jer dolaze s jako malo ili gotovo nikakvim bloatwareom. Dovoljno je napraviti usporedbu s laptopima za obične korisnike na kojima morate manualno izbrisati mnoštvo predinstaliranog bloatwarea. Razlog leži u činjenici što proizvođači kod laptopa niže cijene žele izvući dodatni profit od korisnika pa nude razne oblike pretplata za usluge i servise drugih softverskih tvrtki s kojima su potpisali ugovore.

 

Dizajn koji se stapa s okolinom

Na sastancima i unutar poslovnih okruženja se kao korisnik ne želite previše isticati s laptopom. To znači kako vaš laptop neće imati RGB tj. neće biti prepun boja ili raznih vrsta naljepnica i osebujnih dijelova.

Poslovni laptopi u pravilu ne obraćaju pozornost na estetiku, često su sive boje i ne ističu se pretjerano svojim dizajnom.

stanje baterije u laptopu

Razlika u cijeni

Pravi poslovni laptopi dolaze i s premium cijenom kad ih se usporedi s laptopima za obične korisnike. Značajke kao što su napredna sigurnost, kvalitetna izrada ili premium komponente odmah znače i veću cijenu proizvodnje koja se na tržištu manifestira u obliku skuplje cijene za laptop.

Može se reći kako je donja granica poslovnih laptopa po pitanju cijene negdje oko 500 eura i ovdje se radi o zaista minimalnim specifikacijama i značajkama. Želite li si priuštiti poslovni laptop najnovijih performansi i značajki, približit ćete se cifri od 2000 eura.

Kvalitetne garancije

Iako garancija mnogo ovisi o politici proizvođača, postoje neki standardi kad su u pitanju laptopi za obične i poslovne korisnike.

Najčešće trajanje garancije laptopa za obične korisnike u pravilu je 1 ili 2 godine.

Pošto poslovni laptopi imaju više cijene, njihova garancija često zna biti 3 godine uz opciju njihovog produženja.

 

Treba li vam poslovni laptop?

Odgovor na ovo pitanje morat ćete samostalno donijeti. Ako vam vaš laptop u poslu koji radite doslovno znači egzistenciju ili vam je ključna sigurnost podataka koje koristite u radu, poslovni model laptopa za vas će biti nužno ulaganje.

Zbog ukupne kvalitete i trajnosti dobit ćete uređaj u koji se možete pouzdati jer je zadnja stvar koju želite neko oštećenje ili gubitak podataka koji bi ugrozili vaše poslovanje ili karijeru.

Treba li vam laptop samo za osnove aktivnosti kao što su surfanje webom, gledanje filmova ili povremeni uobičajeni rad, uštedite novac i gledajte modele laptopa za obične korisnike.

Piše: Ervin Mičetić
pcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top