USB-C port za iPhone 15 je 100% standardan; Glasine o MFi certifikatu su pogrešne

Prije Appleovog predstavljanja, postojali su brojni prijedlozi da bi iPhone 15 USB-C port mogao biti ograničen na neki način, sa samo Apple certificiranim kablovima i priborom koji mogu iskoristiti punu brzinu prijenosa podataka i snagu punjenja.

Ovo bi odražavalo situaciju sa Lightning portom u prethodnim modelima iPhonea, ali novi današnji izvještaj kaže da je sam Apple indirektno potvrdio da nema takvih ograničenja s USB-C portom u iPhone 15 modelima…

Sa Lightning iPhone uređajima, Apple ima MFi (Made For iPhone) program sertifikacije za kablove i dodatnu opremu trećih strana.

U zamjenu za plaćanje naknade za licencu Apple-u, proizvođači dobijaju zalihe čipova za autentifikaciju koji govore iPhone-u da je dodatak certificiran i da sve funkcije trebaju biti aktivirane. Bez ovog čipa, iPhone uređaji mogu ograničiti i punjenje i brzinu prijenosa podataka.

Kako je ovo dobra mala zarada za Apple, bilo je sugestija da bi kompanija uradila istu stvar sa USB-C dodacima, i da bi samo službeni Apple ili MFi kablovi i uređaji otključali pune mogućnosti porta.

ShrimpApplePro – koji je uspostavio kredibilitet  curenjem RAM-a Dynamic Island  i  iPhone 14  – bio je među onima koji su to prijavili.

Da usb-c sa MFI se dešava. Foxconn je već u masovnoj proizvodnji dodataka kao što su EarPods i kablovi […] Kablovi bez MFI će biti softverski ograničeni u podacima i brzini punjenja.

Čini se da Appleova dokumentacija to opovrgava

Međutim, Arstechnica kaže da to nije slučaj, te da je USB-C port u iPhone 15 modelima 100% standardan, bez Apple zahtjeva za sertifikaciju za kablove ili dodatnu opremu.

Možemo potvrditi da su ovi rani izvještaji bili netačni i da iPhone uređaji imaju potpuno standardne USB-C priključke koji savršeno funkcioniraju sa svim postojećim USB 3 i USB-PD (Power Delivery) kompatibilnim kablovima, punjačima i dodacima, baš kao i drugi Appleovi uređaji. 

Kao dokaz za to, ističe se da je Apple ažurirao tabele kompatibilnosti za postojeće Mac i iPad USB-C punjače i kablove kako bi naveo da su oni kompatibilni i sa iPhoneom 15.

Ti postojeći punjači i kablovi su sami po sebi 100% usklađeni sa standardima i ne sadrže čipove za autentifikaciju, što znači da – baš kao i Macovi i iPadi – USB-C port u iPhone 15 ne može zahtijevati nikakvu autentifikaciju.

Morat ćemo još malo pričekati da recenzenti daju konačnu potvrdu, kada testiramo punjače i kablove trećih strana, ali svakako je sam Apple pružio solidan pokazatelj da su glasine pogrešne.

I dalje ćete morati osigurati da vaši kablovi imaju potrebne mogućnosti . Ako, na primjer, želite da iskoristite brzinu prijenosa podataka od 10 Gbps modela iPhone 15 Pro, trebat će vam kabel kompatibilan s USB 3; isporučeni kabl u kutiji za iPhone 15 neće obaviti posao (čini se da je ta glasina tačna). Ali barem nećete morati da plaćate Apple porez za MFi kablove.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top