USB-C port za iPhone 15 je 100% standardan; Glasine o MFi certifikatu su pogrešne

0

Prije Appleovog predstavljanja, postojali su brojni prijedlozi da bi iPhone 15 USB-C port mogao biti ograničen na neki način, sa samo Apple certificiranim kablovima i priborom koji mogu iskoristiti punu brzinu prijenosa podataka i snagu punjenja.

Ovo bi odražavalo situaciju sa Lightning portom u prethodnim modelima iPhonea, ali novi današnji izvještaj kaže da je sam Apple indirektno potvrdio da nema takvih ograničenja s USB-C portom u iPhone 15 modelima…Sa Lightning iPhone uređajima, Apple ima MFi (Made For iPhone) program sertifikacije za kablove i dodatnu opremu trećih strana.

U zamjenu za plaćanje naknade za licencu Apple-u, proizvođači dobijaju zalihe čipova za autentifikaciju koji govore iPhone-u da je dodatak certificiran i da sve funkcije trebaju biti aktivirane. Bez ovog čipa, iPhone uređaji mogu ograničiti i punjenje i brzinu prijenosa podataka.

Kako je ovo dobra mala zarada za Apple, bilo je sugestija da bi kompanija uradila istu stvar sa USB-C dodacima, i da bi samo službeni Apple ili MFi kablovi i uređaji otključali pune mogućnosti porta.

ShrimpApplePro – koji je uspostavio kredibilitet  curenjem RAM-a Dynamic Island  i  iPhone 14  – bio je među onima koji su to prijavili.

Da usb-c sa MFI se dešava. Foxconn je već u masovnoj proizvodnji dodataka kao što su EarPods i kablovi […] Kablovi bez MFI će biti softverski ograničeni u podacima i brzini punjenja.

Čini se da Appleova dokumentacija to opovrgava

Međutim, Arstechnica kaže da to nije slučaj, te da je USB-C port u iPhone 15 modelima 100% standardan, bez Apple zahtjeva za sertifikaciju za kablove ili dodatnu opremu.

Možemo potvrditi da su ovi rani izvještaji bili netačni i da iPhone uređaji imaju potpuno standardne USB-C priključke koji savršeno funkcioniraju sa svim postojećim USB 3 i USB-PD (Power Delivery) kompatibilnim kablovima, punjačima i dodacima, baš kao i drugi Appleovi uređaji. 

Kao dokaz za to, ističe se da je Apple ažurirao tabele kompatibilnosti za postojeće Mac i iPad USB-C punjače i kablove kako bi naveo da su oni kompatibilni i sa iPhoneom 15.

Ti postojeći punjači i kablovi su sami po sebi 100% usklađeni sa standardima i ne sadrže čipove za autentifikaciju, što znači da – baš kao i Macovi i iPadi – USB-C port u iPhone 15 ne može zahtijevati nikakvu autentifikaciju.

Morat ćemo još malo pričekati da recenzenti daju konačnu potvrdu, kada testiramo punjače i kablove trećih strana, ali svakako je sam Apple pružio solidan pokazatelj da su glasine pogrešne.

I dalje ćete morati osigurati da vaši kablovi imaju potrebne mogućnosti . Ako, na primjer, želite da iskoristite brzinu prijenosa podataka od 10 Gbps modela iPhone 15 Pro, trebat će vam kabel kompatibilan s USB 3; isporučeni kabl u kutiji za iPhone 15 neće obaviti posao (čini se da je ta glasina tačna). Ali barem nećete morati da plaćate Apple porez za MFi kablove.