Xiaomi 14 bit će prvi telefon sa Snapdragonom 8 Gen 3!

0
xiaomi-14-bit-ce-prvi-telefon-sa-snapdragonom-8-gen-3!
Xiaomi 14 bit će prvi telefon sa Snapdragonom 8 Gen 3!
Već znamo da nova Xiaomi 14 serija ima ubrzo svoju premijeru i svi željno iščekujemo to predstavljanje, ali direktor tvrtke Xiaomi William Lu je na Qulacommovom Snapdragon 2023 summitu objavio senzaciju. Xiaomi 14 bit će prvi telefon koji će imati novi Snapdragon 8 Gen 3 procesor.

Mnogi su smatrali da će Xiaomi 14 telefon ove godine ipak preskočiti nadogradnju procesora, no ponovno smo ostali iznenađeni s pomicanjem granica.

Xiaomi 14 kamera

As u rukavu

Direktor tvrtke Xiaomi William Lu je u utorak stao na pozornicu na Snapdragon 2023 summitu i činilo se kako će se raditi o uobičajenom izlaganju i najavi nove Xiaomi 14 serije.

Njegovo izlaganje ubrzo je započelo s riječima kako se 26. listopada očekuje plasiranje Xiaomi 14 serije na tržište, a ona će imati Snapdragon 8 Gen 3.

Mogli su se čuti uzdasi u dvorani jer je ova najava bila pomalo neočekivana. Lu je također naveo da je suradnja Xiaomija i Qualcomma dugotrajno partnerstvo i da je upravo Xiaomi 14 telefon najbolji pokazatelj njenih rezultata. Dodao je kako se prvi put dogodilo da nova platforma i novi uređaj imaju zajednički plasman na tržište.

 

Procesor nove generacije

Snapdragon 8 Gen 3 procesor ima značajne nadogradnje u odnosu na svog prethodnika pa je razumljivo da se William Lu zaista imao s čime pohvaliti prilikom izlaganja. Procesor ima sedam jezgri s 3.3GHz Cortex-X4 specifikacijom. Petero njih ima Cortex-A720 od kojih su dvije namještene na vrijednost od 3.0 GHz, a preostale tri na 3.2 GHz. Zadnje dvije jezgre su  Cortex-A520 namještene na vrijednost od 2.3 GHz.

Xiaomi 14

Ono po čemu je Snapdragon 8 Gen 3 procesor jedinstven je činjenica da se radi o prvoj mobilnoj platformi koja je dizajnirana kako bi mogla integrirati i koristiti AI elemente. Također je zanimljivo da će s ovim procesorom korisnicima biti dostupna dosad najbrža povezivost, najnapredniji gejming, izvrsne mogućnosti kamere (najnovije Leica Summilux leće), još kvalitetniji zvuk, najbrži generator fotografija na svijetu, Video Object Eraser značajka koja će nalikovati Googleovom Magic Eraseru, no s razlikom da će istu funkciju imati za videa, te još mnogo toga.

William Lu je držao u rukama Xiaomi 14 telefon, no samo se mogao vidjeti njegov izgled izvana pa nemamo previše detalja o samom softveru. Ono što je zanimljivo pitanje, a Lu se na to uopće nije osvrnuo, je novo HyperOS korisničko sučelje.

Pošto je ono nedavno predstavljeno, mnogi sumnjaju da će ga Xiaomi 14 serija imati, ali kod Xiaomija je sve moguće.

Piše: Ervin Mičetić
pcchip.hr