Znate li razliku između mnogobrojnih modela Lenovo laptopa? Donosimo kompletni vodič za njihovu kupnju!

znate-li-razliku-izmedju-mnogobrojnih-modela-lenovo-laptopa?-donosimo-kompletni-vodic-za-njihovu-kupnju!


Lenovo je danas jedan od najpopularnijih brendova laptopa na svijetu i već godinama čvrsto drži vodeće pozicije kad su u pitanju udjeli na svjetskom tržištu. Lenovo je također vrlo popularan u Hrvatskoj što se može vidjeti po velikom broju modela koji su dostupni na raznim prodajnim mjestima.

Ako ste ikad kupovali Lenovo laptop, onda sigurno znate kako vam se na odabir nudi zaista širok asortiman ponude s respektabilnim brojem oznaka modela. Možda ste prilikom kupnje ušli dublje u analizu pojedinih Lenovo serija pa otprilike znate karakteristike nekih, no treba se priznati kako tako široka ponuda korisnike zna zbuniti tj. nisu sigurni koja je serija Lenovo laptopa baš ona koju traže.

Upravo ćemo zbog toga u ovom vodiču nastojati dati osnovne informacije o svim Lenovo serijama laptopa i njihovim podserijama.

Lenovo svoje laptope dijeli u šest kategorija: ThinkPad, ThinkBook, Yoga, IdeaPad, Legion i Chromebook. Svaka ova serija označava poseban stil laptopa, ali unutar nekih od njih se laptopi dalje dijele u određene podserije. U nastavku donosimo njihove kratke opise i pregled specifičnosti njihovih laptopa.

ThinkPad X1 2023

ThinkPad serija

ThinkPad serija vjerojatno je jedna od prvih koju korisnici mogu po imenu prepoznati. Radi se o jednoj od najstarijih Lenovo serija koja je svoje početke imala pod IBM brendom još početkom devedesetih. ThinkPad serija je sada pod Lenovo brendom i može se reći kako predstavlja idealan izbor za poslovne profesionalce, a posebno one koji često odlaze na službena putovanja ili provode na njima veliki broj sati. ThinkPad laptopi imaju kvalitetne baterije koje osiguravaju mogućnost dugotrajnog korištenja računala i često su opremljeni s Rapid Charge tehnologijom s kojom možete u 30 minuta napuniti bateriju do vrijednosti od 80 posto.

ThinkPad laptopi također imaju Intelligent Cooling Engines značajku kod koje senzori detektiraju na koji se način koristi uređaj i prati njegovu toplinu prije uključenja ventilatora. ThinkPad serija također ima sjajne mikrofone koji poništavaju pozadinsku buku i omogućuju izvrsnu kvalitetu zvuka prilikom videopoziva.

Odlika ovih laptopa je da još uvijek imaju TrackPoint, crveni gumb na sredini tipkovnice koji služi kao zamjena za miš, i ThinkShield kao značajku za dodatnu sigurnost računala koja koristi firmware za enkriptiranje podataka, detektira sumnjive aktivnosti na Wi-Fi mreži i omogućuje prijavu na računalo putem biometrije.

ThinkPad laptopi dodatno se dijele na sljedeće serije:

T serija – nudi flagship modele koji omogućuju veliki broj radnih sati, izdržljivi su, opremljeni s najmoćnijim procesorima i baterijama

X serija – ovo je veličinom najmanja Lenovo serija laptopa za poslovne korisnike, često se radi o „2 u 1“ uređajima gdje su tipkovnica i zaslon odvojivi, imaju izdržljivu bateriju i također su namijenjeni poslovnim korisnicima koji su često na putu

X1 serija – radi se premium laptopima (ponekad i „2 u 1“ uređaji) za profesionalce koji žele najbolje od sigurnosnih značajki, najbolju izvedbu, stilski dopadljive i lagane uređaje

P serija – laptopi za izvršavanje grafički intenzivnih zadataka, imaju mnogo RAM-a, veći kapacitet unutarnje memorije, sjajne procesore i grafičke kartice, preporuča ih se za web dizajn i gejming,

L serija – karakterizira ih vrlo dostupna cijena i čine početni dio ponude poslovnih laptopa unutar ThinkPad serije, imaju izdržljivu bateriju, čvrst i tradicionalan dizajn, imaju sve sigurnosne značajke kao i ostali Lenovo laptopi

E serija – još jedna serija cjenovno dostupnih poslovnih laptopa s klasičnim stilom i relativno moćnom izvedbom

C serija – označava isključivo Chromebook uređaje koje pokreće Chrome OS operativni sustav

11e serija – ova serija ima savršene laptope u kontekstu obrazovanja i praktična je za studente ili profesore, ima pristupačne cijene te se obično radi o kvalitetnim i pouzdanim laptopima ili Chromebook uređajima

ThinkBook 13x Gen 2
ThinkBook 13x Gen 2

ThinkBook serija

Dijeli vrlo slično ime s ThinkPad serijom pa ih korisnici obično zamjenjuju. Iako te dvije serije imaju neke sličnosti, postoji nekoliko stavki u kojima se podosta razlikuju.

ThinkBook serija je zapravo „budget“ verzija ThinkPad serije. One imaju dosta sličnih značajki, no ThinkBook seriju ipak karakteriziraju skromnije specifikacije i niže cijene modela. Think Book uređaji stoga su namijenjeni pojedincima koji tek započinju svoje poslovanje i ne traže moćno računalo za multitasking i kompleksne poslovne zadatke. Za to je ipak bolja ThinkPad serija.

Još jedna očita razlika je što ThinkBook serija nema TrackPoint, dok su dizajnom njeni modeli na isti način lagani i praktični za putovanja kao i kod ThinkPad serije.

Yoga Book 9i

Yoga serija

Yoga serija predstavlja premium Lenovo modele koji su često „2 u 1“ uređaji. Svi Yoga modeli su stilski posebni s čistim, zaobljenim, rubovima i izrađeni od kvalitetnih materijala. Yoga laptopi većinom imaju cijelo kućište od aluminija, dok jedan dio njih dolazi s kožnom pozadinom. Iako su izrađeni od premium materijala, ovi laptopi su iznimno lagani.

„2 u 1“ uređaji iz Yoga serije omogućuju razne oblike rada, a taj dio modela prepoznat ćete jer u nazivu imaju riječ „Flex“.

Yoga laptopi sjajno izgledaju, no prepoznatljivi su i po sjajnim OLED zaslonim te izvrsnom zvuku koji karakteriziraju Dolby Vision i Dolby Atmos zvučnici. Također se kod njih može izdvojiti Smart Power značajka s kojom se efektivnije upravlja s temperaturom laptopa i trošenjem energije putem tri dostupna načina rada.

IdeaPad serija

Za razliku od ThinkPad i ThinkBook serija, IdeaPad serija namijenjena je korisnicima za obavljanje svakodnevnih, uobičajenih, zadataka. Modeli ove serije imaju vrlo praktičan dizajn i lagani su pa su sjajni za korištenje prilikom putovanja. Većina IdeaPad modela je budget-friendly pa mogu izvrsno poslužiti korisnicima za osobne potrebe ili u kontekstu obrazovanja.

IdeaPad, s druge strane, zna se reklamirati i kao serija laptopa za gejmere, no ovdje se radi o jeftinijim modelima koji ne mogu pokretati zahtjevnije igre i imaju nešto skromnije performanse.

IdeaPad laptopi se, poput ThinkPad laptopa, dijele na dodatne serije:

IdeaPad 1 serija – cjenovno vrlo prihvatljivi modeli namijenjeni za uobičajene zadatke prosječnog korisnika

IdeaPad Flex serija – modeli s najboljom prodajom iz IdeaPad serije, uglavnom se radi o „2 u 1“ uređajima koji mogu biti laptop ili tablet, sa svojim performansama izvrsni su za studente

IdeaPad 3 serija – nešto moćniji laptopi s pristupačnom cijenom, dobivaju interne hardverske nadogradnje od IdeaPad 1 serije

IdeaPad Gaming serija – ne radi se o moćnim gejming laptopima, na njima se može igrati veliki broj današnjih naslova, imaju NVIDIA grafičke kartice i Intel Core ili AMD procesore

IdeaPad 5 – imaju poboljšane komponente, moćni laptopi na kojima se mogu pokretati zahtjevniji softveri, imaju izdržljive baterije, idealni za poslovne ljude i studente

IdeaPad 7 serija – premium serija s „portable“ uređajima koji su stilski dorečeni, ima kvalitetne procesore i solidne grafičke kartice, laptopi pogodni za zahtjevne multitasking zadatke i najnovije igre

IdeaPad 9 serija – zadnji odjek Lenovo tehnologije, ima sve premium specifikacije

Legion serija

Ako ste gejmer, posebno obratite pozornost na Lenovo Legion seriju. Ona je posvećena isključivo gejmingu, a cjenovne razlike u modelima ovise o tipu grafičke kartice (najčešće NVIDIA, no ponekad i AMD). Ovi laptopi imaju mnogo RAM-a, velike memorijske kapacitete, moćne procesore i velike WQXGA zaslone radi kojih igre izgledaju fantastično. Jedini nedostatak ove serije su ne tako kvalitetne baterije koje se dosta brzo troše.

Legion serija dijeli se na:

Legion 5 seriju – laptopi dostupnih cijena, imaju sjajne zaslone i solidne specifikacije za gejming

Legion 7 seriju – laptopi za istinske gejmere na kojima će svaka igra raditi bez problema, premium uređaji s moćnim komponentama.

Lenovo Chromebook Flex 5

Lenovo Chromebook

Iako se Lenovo Chromebook uređaji mogu naći unutar C serije ThinkPad modela, ponekad stoje zasebno u ponudi. Ako ste kao korisnik upućeni u specifikacije Chromebooka i načina rada njegovog Chrome OS operativnog sustava, svakako provjerite njihove Lenovo modele koji su sjajni za uobičajeni rad bez korištenja zahtjevnih softvera, izuzetno dostupni cijenom te dolaze s izvrsnim baterijama koje omogućuju veliki broj sati korištenja.

Piše: Ervin Mičetić
pcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top