skip to Main Content
Uspješan početak Falcona 9 sa misijom Starlink 13 [video]

U nedjelju, 18. oktobra, SpaceX je lansirao još 60 satelita Starlink u orbitu tokom misije 13. Testiranje satelitske internet mreže Starlink u državi Washington u SAD-u se ubrzava. SpaceX je neverovatan – uz pomoć rakete Falcon 9 izveo je seriju od skoro 300 satelita bez ikakvih kvarova. Samo u oktobru, 120 satelita Starlink je izašlo u orbitu.

Raketa Falcon 9 poletjela je sa lansirnog mjesta 39A u svemirskom centru Kennedy na Floridi 18. oktobra u 8:25:57 EST (2:25:57 CEST). Ovo je bila 14. misija Falcon 9 za postavljanje satelita za SpaceX (jedan test). 

Dva i po minuta nakon polijetanja, prva faza je isključila motore i odvojila se da bi se počela spuštati prema platformi SpaceX u Atlantskom okeanu, “Naravno da te i dalje volim”. Pokrenut je jedan drugostepeni motor za nastavak misije u orbiti, a dvodijelna zaštita nosa Falcon 9 odbačena je nakon 3,5 minuta leta. SpaceX je potvrdio da su njegova dva spasilačka broda uhvatila obje polovine zaslona od porinuća u nedjelju. Puni uspjeh!

Prva etapa uspješno je sletjela na platformu SpaceX otprilike 630 km sjeveroistočno od rta Canaveral. Bilo je to šesto putovanje u svemir za ovaj određeni nivo 1 – označen B1051 – nakon njegovog debija tokom probnog leta Crew Dragon bez posade u martu 2019.

Lansiranjem rakete Falcon 9 u nedjelju, SpaceX je lansirao 835 širokopojasnih satelita Starlink, uključujući prototipove koji se neće koristiti za komercijalne usluge.  Ovo proširuje SpaceX-ovu prednost u opsluživanju najveće flote satelita u orbiti.

Vezani članci

Back To Top
×Close search
Search