skip to Main Content
Uspješno lansiranje SES-22

Satelit SES-22 uspješno je lansiran u svemir na raketi SpaceX Falcon 9 iz SpaceX-ovog Space Launch Complexa 40 na Stanici svemirskih snaga Cape Canaveral na Floridi.

Prvi od SES-ovih satelita C-band posvećen oslobađanju nižih 300 MHz C-band spektra. SES-22 je napravio Thales Alenia Space i radiće u orbitalnom slotu od 135 stepeni zapadno. Isporučit će TV i radio u milione američkih domova i pružiti druge kritične usluge prijenosa podataka.

Lansiranje SES-22, za koje se očekuje da će početi s radom početkom avgusta, dio je šireg programa Federalne komisije za komunikacije (FCC) za čišćenje dijela spektra C-opsega kako bi se omogućilo bežičnim operaterima da implementiraju 5G usluge širom susjednih SAD-a (CONUS). Kao odgovor na mandat FCC-a, od satelitskih operatera kao što je SES traži se da prebace svoje postojeće usluge sa nižih 300 MHz na gornjih 200 MHz C-opseg spektra kako bi napravili mjesta za 5G.

Kako bi ispunio FCC-ov ubrzani rok za čišćenje spektra C-opsega širom SAD-a do decembra 2023. uz održavanje neprekidnih usluga, SES će lansirati pet satelita – SES-18, SES-19, SES-20, SES-21 i SES-22 2022. .

Komentarišući lansiranje, Steve Collar, izvršni direktor SES-a, rekao je: „Oduševljeni smo uspješnim lansiranjem SES-22, zahvaljujući našim partnerima u Thales Alenia Space i SpaceX.

„Lansiranje SES-22, zajedno s drugim nadolazećim lansiranjima satelita u C-band planiranim ove godine, omogućit će nam da nastavimo pružati visokokvalitetne usluge na koje su naši korisnici navikli u posljednjih nekoliko decenija, uz oslobađanje spektra koji će omogućiti SAD-u da brzo otključa obećanje 5G”.

Hervé Derrey, predsjednik i izvršni direktor Thales Alenia Space, dodao je: „Uspješno lansiranje SES 22 rezultat je naše dugogodišnje i plodne saradnje sa SES-om.

“Ovo postignuće odražava robusnost i dokazano naslijeđe naše platforme Spacebus 4000 B2 u kombinaciji s našom sposobnošću da na vrijeme i brzo isporučimo SES-22, dva ključna elementa koja su dovela do odluke SES-a koji radi s nama da zamijeni svoju postojeću flotu C-Band-a. ”.

SES napominje da je SES-22 imao brzo vrijeme isporuke na zemlji jer ga je proizvođač satelita Thales Alenia Space isporučio samo 22 mjeseca nakon što je naručen. SES-22 je sedmi SES satelit koji je lansirao SpaceX u posljednjih 10 godina.

Vezani članci

Back To Top
×Close search
Search