Skip to content

RAK BiH: EDUKATIVNI SPOTOVI NA TEMU ZAŠTITE DJECE NA INTERNETU

rak-spotovi

U okviru projekta “Zaštita djece na Internetu u sistemima korisnika dozvola Regulatrne agencije za komunikacije”, realizovana je serija edukativnih spotova za djecu školskog uzrasta. Riječ je o pet edukativnih spotova koji su namijenjeni đacima, pedagozima i roditeljima, a kojima je zajednička tema sigurno korištenje interneta i digitalnih tehnologija.

U ovom serijalu posebno su naglašene potencijalne opasnosti na internetu, kao što su neprimjereni i štetni sadržaji, problemi zaštite i način odabira pozitivnih sadržaja. Takođe, ukazuje se na opasnosti od prekomjernog korištenja ekrana i digitalnih tehnologija, na potrebu uspostavljanja zdravih medijskih navika, na opasnosti od neželjenog kontakta i elektronskog nasilja, kako se zaštititi i gdje potražiti pomoć, kao i opasnosti vezane za zaštitu ličnih podataka. Edukativni spotovi bave se i društvenim mrežama, odnosno, konkretnim savjetima za korištenje najpopularnijih mreža koje koriste djeca u Bosni i Hercegovini, kao i pitanjem sigurnog i efikasnog korištenja platformi koje se najčešće koriste u online nastavi.

Edukatori u spotovima su dječiji i školski psiholozi i prihoterapeuti, prof. dr. Ivana Zečević i Saša Risojević.

Regulatorna agencija za komunikacije obezbijedila je spotove dostupnim i besplatnim za sve školske i pedagoške ustanove u Bosni i Hercegovini, koje ih mogu koristiti kao module na časovima razredne nastave. Takođe, besplatni su i slobodni za emitovanje svim zainteresovanim TV emiterima, u njihovim školskim, dječijim i obrazovnim programima.

Spotovi su titlovani na službenim jezicima u BiH.

 

 

 

 

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept