Sad možete onlajn gledati filmove iz arhiva Filmskog centra Sarajevo, i to besplatno

0

Ljubitelji filma u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji imaju priliku besplatno onlajn gledati filmove iz arhive Filmskog Centra Sarajevo. Riječ je o starim filmovima koji su digitalizovani i prvi put na ovaj način dostupni javnosti. Svakog mjeseca, na onlajn platformi Miting Pointa, besplatno će biti dostupan novi film iz istorije bh. kinematografije.

U zajedničkom projektu Filmskog Centra Sarajevo i kina Miting Point, koji je prije svega čin entuzijazma i želje da se regionalna javnost upozna sa bosanskohercegovačkom arhivskom filmskom građom, rade upravo ono što im je osnovna misija; Filmski Centar spašava od propasti ne samo umjetnička djela, već i važne dokumente o jednom vremenu, a kino Miting Point ih predstavlja onlajn publici u tri države.“Riječ je o filmovima koji su pronađeni na filmskim trakama, koji su digitalizovani ili su tek u procesu digitalizacije, a to je naravno posao koji Filmski centar Sarajevo obavlja i u kojem je poprilično aktivan u posljenje vrijeme. Ono što mi kao kino Miting point imamo i želimo da iskoristimo što više da bismo prezentirali što više da bismo prezentirali domaći film javnosti je ondemantkinomeetingpint platforma”, kaže koordinatorica programa Asja Krsmanović. 

U narednih godinu dana moći će se pogledati devet kratkih digitalizovanih bh. filmova. Iza nekih od kratkih filmova stoje važna rediteljska imena bh. kinematografije, a o nekima, osim naslova i onoga što je zapisano na filmskoj traci ne postoje drugi podaci. U projekat su uključeni i bh. filmski teoretičari, koji će publici kontekstualizirati sadržaj koji gleda. Prvi dostupni film u okviru projekta je “Sarajevo 1920.”

“Trenutno Filmski centar radi na tome da to razvrsta, arhivira, digitalizuje, restaurira neke od tih filmva, to je veliki projekat, značajan projekat jer zaista je bitno da sačuvamo to naslijeđe ali i da ga budemo svjesni u javnom diskursu”, ističe dramaturg Dario Bevanda.

Filmovi će sigurno privući pažnju filmskih profesionalaca i entuzijasta, ali i svih onih koje zanima historija i koji žele saznati nešto više o onome što je zabilježeno na filmskim trakama kao priča jednog vremena.