skip to Main Content
Wi-Fi 6E: šta je posebno kod ovog bežičnog standarda?

Početkom januara, Wi-Fi Alliance najavio je početak certifikacije uređaja kompatibilnih sa Wi-Fi 6E standardom . Uređaji koji odgovaraju ovom standardu sposobni su za rad s bežičnim mrežama u opsegu 6 GHz. U pozadini novih usmjerivača i mobilnih uređaja demonstriranih na CES 2021, ovaj certifikat stvara uvjete za početak masovne proizvodnje ove godine.

WiFi 6E najnoviji je standard bežičnog umrežavanja kompanije WiFi Alliance. Proizvodi poput usmjerivača s omogućenim WiFi 6E, prijenosnim računalima i pametnim telefonima već su dostupni na tržištu. Pa, što je zapravo WiFi 6E i po čemu se razlikuje od WiFi 6 ?

WiFi 6E je WiFi 6 s najboljom propusnošću

WiFi 6E standard, kao i WiFi 6 standard, tehnički se naziva 802.11ax . Bilo koji WiFi 6E proizvod može raditi i sa WiFi 6, WiFi 5 i WiFi 2.4. Ključna razlika između WiFi 6 i WiFi 6E je korišteni opseg frekvencija. WiFi 6E mreže rade u opsegu 6 GHz, nudeći veću propusnost od opsega 160 MHz u kojem Wi-Fi 6 mreže rade.

Opseg od 6 GHz nije licenciran na brojnim tržištima, ali na nekim drugim tržištima nije dostupan za javnu upotrebu. Stoga u nekim zemljama korisnici neće moći u potpunosti iskoristiti mogućnosti WiFi 6E mreža, čak ni sa opremom kompatibilnom s WiFi 6E.

WiFi 6E standard omogućava upotrebu više od 14 različitih frekvencijskih opsega, nudeći dobru brzinu i opseg prenosa. Glavna prednost standarda WiFi 6E je mogućnost podrške rada više uređaja bez ikakvih posebnih problema s propusnošću. Međutim, zbog veće gustoće punjenja kanala, standard pruža kraći domet komunikacije u odnosu na WiFi 5 ili WiFi 2.4.

Stoga, da biste koristili Wi-Fi 6E mrežu, morate imati Wi-Fi usmjerivač koji podržava Wi-Fi 6E standard, kao i pametni telefon, laptop ili računar koji također podržavaju Wi-Fi 6E standard. Međutim, ako je bilo koji od ovih uređaja certificiran samo da udovoljava standardu WiFi 6, neće moći koristiti mrežu WiFi 6E.

Dakle, ako je korisnik nedavno kupio vrhunski WiFi 6 usmjerivač ili ima telefon s omogućenom WiFi 6, neće moći koristiti WiFi 6E mrežu.

Primjer upotrebe Wi-Fi 6E mreže

Jedna od glavnih prednosti Wi-Fi 6E mreža u odnosu na Wi-Fi 6 ili Wi-Fi 5 mreže je njihova propusnost. Sa većom širinom pojasa svojstvenom WiFi 6E, trebao bi poboljšati kvalitet bežičnog igranja i streaminga, posebno kada je više uređaja povezano na istu mrežu.

Vezani članci

Back To Top
×Close search
Search