skip to Main Content
Zakon Evropske komisije o čipovima za rješavanje nestašice poluprovodnika

Evropska komisija najavila je niz mjera za kompenzaciju tekućih nedostataka u poluprovodnicima.

Nedavne globalne nestašice izazvale su probleme u proizvodnji set-top boxova, automobila i zdravstvenih uređaja. Komisija kaže da su nestašice i ovisnost o lancu vrijednosti poluvodiča doveli do smanjenja proizvodnje u nekim državama članicama za trećinu.

Planirano je da će Evropski zakon o čipovima kapitalizirati 43 milijarde eura javnih i privatnih investicija kako bi se sadašnji evropski tržišni udio u poluprovodnicima povećao na 20% do 2030. godine.

Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica za Evropu prilagođenu digitalnom dobu, rekla je: „Čipovi su neophodni za zelenu i digitalnu tranziciju – i za konkurentnost evropske industrije. Ne treba se oslanjati na jednu zemlju ili jednu kompaniju da osiguramo sigurnost snabdijevanja. Moramo učiniti više zajedno – u istraživanju, inovacijama, dizajnu, proizvodnim pogonima – kako bismo osigurali da Evropa bude jača kao ključni akter u globalnom lancu vrijednosti. To će također koristiti našim međunarodnim partnerima. Radit ćemo s njima kako bismo izbjegli buduće probleme sa opskrbom.”

Ovaj potez uslijedio je nakon komentara predsjednice Komisije Ursule von der Leyen u njenom govoru o stanju Unije 2021. godine kada je postavila viziju za stvaranje najsavremenijeg evropskog ekosistema čipova.

Komisija je sada objavila ciljanu anketu zainteresovanih strana kako bi prikupila detaljne informacije o trenutnoj i budućoj potražnji.

Vezani članci

Back To Top
×Close search
Search