Većinski vlasnik prodaje udio u “United group”, opoziciona javnost u Srbiji zabrinuta

Kako „Vreme“ saznaje, investicioni fond BC Partners je pokrenuo proces prodaje većinskog udela u Junajted grupi. Na upit „Vremena“ izvršnom direktoru grupacije nisu dobili ni potvrdu ni demanti.

Kapital velikih investicionih fondova je nomadski: kompanije širom sveta se kupuju jeftino, razvijaju i skupo prodaju. Tako rade investicioni fondovi, to je njihov posao. Tako je Salford svojevremeno kupio, a zatim prodao vodeće srpske kompanije Knjaz Miloš, Bambi i Imlek.

Kada je u martu 2019. londonski investicioni fond BC Partners postao većinski partner u United Grupi (UG), u čijem sastavu su SBB, televizije N1 i Nova S, dnevni list „Danas” i odnedavno nedeljnik „Radar “, bilo je jasno da to neće biti zauvijek. Prosječno zadržavanje kapitala investicionih sredstava na jednom poslovnom projektu traje nekoliko godina, što kraće to bolje.

BC Partners posjeduje 55 posto udjela u United Groupu, koji su kupili od KKR fonda za 2,6 milijardi eura. Dragan Šolak je manjinski vlasnik UG.

Javno nadmetanje
Kako “Vreme” saznaje iz krugova uključenih u prodaju, BC Partners je pokrenuo proces prodaje većinskog udela u “Junajted grupi”, koja prvenstveno posluje u oblasti telekomunikacija u Grčkoj, Bugarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. U tu svrhu angažovao je investicione banke Morgan Stanley i JP Morgan.

Cilj je prodati cijeli vlasnički paket u United Groupu odjednom. Očekuje se da će u tu svrhu biti raspisan javni konkurs.

U odgovoru na upit Vremena generalnom direktoru BC Partners Nikosu Statopulosu, dobili smo sljedeći odgovor: „BC Partners odbija da komentariše, ali cijeni što ste nas kontaktirali“.

Grčki portal Naftemporiki piše da su za kupovinu zainteresovane telekomunikaciona kompanija Etisalat iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudi Telekom. Prošle godine Saudi Telekom je preko svoje kompanije TAWAL kupio telekomunikacione tornjeve u vlasništvu United grupe u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji.

Grčki mediji su ranije pisali da, ukoliko ne nađu kupca za cijeli udio u United Groupu, BC Partners razmatra prodaju samo grčke medijske kompanije i lokalnog operatera Nova.

Plaši se medijskog mraka
Prodaja većinskog udela u Junajted grupi za Srbiju mogla bi da ima političke posledice. Vlada Srbije kontinuirano napada medije koji rade u Srbiji kao deo Ujedinjene grupe.

Junajted grupa godinama upozorava da zbog toga vlada raznim mahinacijama ometa poslovanje i širenje kablovskog operatera SBB, koji emituje televizijske stanice N1 i Nova S, koje je predsednik države Aleksandar Vučić, redovno proziva.

O bojazni da će vlasnici odustati od medijskog posla u Srbiji javno je govorio i programski direktor N1 Igor Božić. „Naravno da postoji (zabrinutost), kada vidite u kom pravcu sve ide. Govorim hipotetički, ali ko je lud da se takmiči sa državom?”

Božić je to rekao za Dojče vele u oktobru, kada je skupštinska većina “ozakonila” činjenicu da državni Telekom osniva svoj medij. Prema njegovim riječima, režimu smeta “svaki slobodan ekran”.

“Vlasti ne mogu uhapsiti vlasnike BC Partnersa, investicionog fonda koji je većinski vlasnik UG.” Zato vlast vrši pritisak na čoveka srpskog porekla (Dragan Šolak) koji poseduje najveći broj akcija UG, svakodnevno ga maltretira preko medija sa ciljem da UG istera iz Srbije“, rekao je tada Božić.

Ko god kupi većinski udio u United Grupi, težit će podizanju vrijednosti kompanije prije nego što proda svoj udio, a naprednjačka vlada je pokazala da to neće dozvoliti dok se ne otkloni političko uplitanje koje predstavljaju prvenstveno televizije N1 i Nova S .

Otuda i bojazan da bi prodajom većinskog paketa u Junajted grupi medijski mrak u Srbiji mogao postati mnogo mračniji, piše “Vreme”.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top