Američke sankcije i digitalizacija u BiH: Kako raskinuti ugovor sa firmom s crne liste?

Kompanija Sirius 2010, nosilac konzorcija koji je dobio posao za provođenje druge faze digitalizacije RTV signala u BiH, uskoro će ostati bez računa u banci s obzirom da je uvrštena na američku listu sankcija.

To znači da je i cijeli proces digitalizacije u BiH doveden u pitanje, a kako saznajemo naredne sedmice bit će održan sastanak predstavnika konzorcija i Ministarstva prometa i komunikacija BiH.Kao nosilac konzorcija, Sirius 2010 je dao bankovne garancije u procesu implementacije projekta čija je vrijednost blizu 26 miliona KM. Kada banke blokiraju račune ovoj kompaniji, bankovne garancije neće vrijediti s obzirom da će računi biti ugašeni. To bi mogao biti dovoljan razlog da se raskine ugovor sa firmom Sirius.

No, postoji opcija da kompanija OiV Zagreb, koja je dio konzorcija, prihvati da u ime Siriusa ponudi bankovnu garanciju. U tom slučaju, Ministarstvo prometa i komunikacija BiH neće imati valjan razlog da raskine ugovor.

Konzorcij kojeg čine Sirius 2010 i OiV Zagreb je prema ugovoru već isporučio određenu opremu, a prema posljednjim informacijama plan je bio da kompletna oprema bude isporučena do augusta ove godine. No taj plan je postojao prije američkih sankcija za Sirius 2010.

Bojan Vujić, predsjednik Uprave Infinity International koja je također pod sankcijama, jučer je saopćio da ova grupacija u narednom periodu neće postojati u obliku u kakvom je postojala do sada i da će saradnja biti ponuđena i kompaniji Sirius 2010 koja je također pod sankcijama, a nije član Infinity grupacije.

On je otkrio da su od jedne američke kompanije zvanično dobili dopis da do 14. augusta imaju mogućnost da sarađuju s njihovim kompanijama, a banke u BiH su već najavile blokadu računa.

Američka amabasada u BiH je u komentaru posljednjih sankcija za sedam kompanija i dvije osobe u BiH jasno poručila: “Osobe ili subjekti koji sudjeluju u aktivnostima s pojedincima i subjektima koji su danas sankcionirani riskiraju sankcije.”

Nedugo zatim ministar Edin Forto je izjavio da “treba vidjeti kako se može spasiti projekat digitalizacije, bez kršenja američkih sankcija” uz naglasak da njemu “ne pada napamet kršiti sankcije”.

Podsjetimo, prije 10 godina pokrenuta je prva faza i Banja Luka, Sarajevo i Mostar pokriveni su digitalnim signalom.

Nakon potpisivanja ugovora sa konzorcijem kojeg čine Sirius 2010 i OiV Zagreb plan je bio da se cijela BiH “pokrije” digitalnim signalom i tako priključi ostatku Evrope.

Resorni ministar Edin Forto je prilikom potpisivanja ugovora sa predstavnkom firme Sirius Momčilom Đukićem u januaru ove godine izrazio nadu da neće biti kašnjenja te očekuje uspjeh i da za 18 mjeseci bude pušten digitalni signal.

Rok za puštanje u rad signala je 512 dana od dana potpisivanja ugovora.

Digitalizacija televizijskog signala, usaglašena u okviru Ženevskog sporazuma iz 2006., čiji je potpisnik i Bosna i Hercegovina, podrazumijevala je gašenje analognog televizijskog signala do sredine 2015. godine, što se u Bosni i Hercegovini još nije desilo.

klix.ba

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top