skip to Main Content
BiH: ODRŽANA 73. SJEDNICA VIJEĆA RAK-a

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije održalo je redovnu 73. sjednicu, na kojoj je, između ostalog, usvojilo Izvještaj o radu Agencije za drugi kvartal 2022. godine.

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije usvojilo je Odluku o visini stope i vrijednosti boda za obračun godišnje naknade za dozvole za 2023. godinu. Prema ovoj Odluci, utvrđena je visina stope obračuna naknade za djelatnost telekomunikacija u iznosu od 0,65% od ukupnog prihoda korisnika dozvole u fiskalnoj 2022. godini, ostvarenog po osnovu obavljanja djelatnosti telekomunikacija, mobilne telekomunikacione mreže, javne fiksne telekomunikacione mreže, pristup internetu, distribucije audio-vizuelnih medijskih usluga (AVM) i medijskih usluga radija, kao i usluga upravljanja multipleksom. Visina stope obračuna naknade za oblast emitovanja (AVM usluge i medijske usluge radija) iznosiće 0,55 % od ukupnog prihoda korisnika dozvole u fiskalnoj 2022. godini, dok je novčana vrijednost boda za obračun naknade za dozvolu u telekomunikacijama za upotrebu brojeva i/ili kodova utvrđena u iznosu od 0,50 KM. Ova Odluka će se primjenjivati od 1.1.2023. godine.

Takođe, Vijeće je odobrilo da se u proces javnih konsultacija u trajanju od 45 dana uputi set nacrta pravila iz oblasti emitovanja, koje je do kraja 2022. godine Agencija obavezna uskladiti sa evropskom Direktivom o audiovizuelnim uslugama, a to su: Pravilo o pružanju AVM usluga, Pravilo o pružanju usluga platformi za razmjenu videozapisa, Kodeks o programskim sadržajima i Kodeks o komercijalnim komunikacijama.

Na kraju, Vijeće je odlučivalo o žalbama u drugostepenom postupku.

100

Vezani članci

Back To Top
Search