BiH: SDA optužila Trojku da želi kontrolu nad Javnim RTV servisom, Konaković kaže da je cilj nezavisnost medija

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) optužili su Elmedina Konakovića (NiP) da želi Javne RTV servise staviti u službu vlasti i Trojke. Sa druge strane Konaković poručuje da je cilj Trojke neovisan javni servis.
 
“Ucjena predsjednika NIP-a da će problemi finansiranja javnih medijskih servisa, FTV-a i BHRT-a, biti riješeni kada budu instalirani kadrovi ‘koji rade onako kako politike Trojke od njih traže’, skandalozan je nasrtaj na slobodu medija. Javni medijski servisi moraju biti u službi građana, koji ih i finansiraju, a ne u službi vlasti, kako bi to u nevjerovatno autokratskom maniru željeli Konaković i Trojka”, naveli su iz SDA.

Poručuju da interes javnosti, uređivačka nezavisnost i poštivanje novinarskih standarda moraju biti principi rada javnih medijskih servisa, a ne želje pojedinih političara da se provode i pravdaju njihove promašene politike.

“Ovo nije prvi put da Trojka, a naročito Konaković, vrši pritisak na medije, kao i direktno na novinare koji kritikuju njihov rad. Trojka bi, onako kako je dovedena na vlast – suspenzijom Ustava, očigledno željela i da vlada – suspenzijom slobode medije. Postaje sve očiglednije kako je i posljednja kriza sa naplatom RTV takse vještački izazvana upravo kako bi Trojka, po ‘Konakovićem modelu’, zavladala javnim servisima”, stoji u saopćenju SDA.

Konaković za Klix.ba ističe da su politike Trojke jasne, a to je potpuna nezavisnost medija, a ne politika unutar medija.

“Zato i kažemo, doći će na čelo menadžeri koji će imati zadatak da obezbjede potpunu neovisnost medijama o politikama. Ne ovo što sad gledamo što SDA i DF kreiraju zajedno skoro već dvije decencije. Ne čudi me da SDA to tako shvata, da SDA bolje shvatala našu realnost ova bi zemlja bila u punoj poziciji”, kazao je Konaković.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top