skip to Main Content
Bosanskohercegovački javni servis pred gašenjem

Evropska radiodifuzna unija (EBU) upozorila je da je bosanskohercegovački javni servis BHRT pred gašenjem.

Zajedno sa Evropskom federacijom novinara (EFJ) i Medijskom organizacijom jugoistočne Evrope (SEEMO), pozvala je vlasti u Bosni i Hercegovini (BiH) da poduzmu hitne mjere kako bi se pronašlo održivo rješenje za probleme finansiranja BHRT-a i spriječilo njegovo zatvaranje. .

EBU kaže da bi više od 800 novinara i osoblja koje rade za BHRT uskoro moglo ostati bez posla ako se njegova finansijska kriza brzo ne riješi. BHRT ima neizmireni dug od 32 miliona eura koji joj duguje javni emiter u Republici Srpskoj, RTRS, koji bi, po zakonu, trebao obezbijediti procenat prihoda naplaćenih putem pretplate. Ovo je predmet tužbe koja je u toku.

Dug onemogućava BHRT da ispuni svoje obaveze prema poreznim vlastima i drugim institucijama i da ispuni svoju važnu ulogu u društvu. Emiter je već ovog mjeseca otpustio veliki broj zaposlenih, uglavnom u programima, kako bi uštedio novac.

Komentarišući situaciju, Ricardo Gutierrez, generalni sekretar EFJ, rekao je: „Ovaj razvoj događaja je apsolutno skandalozan. Nažalost, novinari i publika će platiti visoku cijenu ako se BHRT zatvori”.

EBU DG Noel Curran je dodao: „Zatvaranje tako važne institucije imalo bi direktne implikacije za javnost u vrijeme kada je pristup vijestima od povjerenja kritičan. Prema zakonodavstvu BiH, država ima odgovornost da osigura održivo finansiranje javnih medija i njihovo nezavisno funkcionisanje”.

Generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović rekao je: “Postojanje BHRT-a je veoma važno za demokratski sistem Bosne i Hercegovine. Njegovo zatvaranje stvorilo bi uslove za političku manipulaciju i dalo dodatnu moć pojedinim političarima i privrednicima. To bi također ozbiljno ugrozilo proces pristupanja BiH Evropskoj uniji”.

EBU kaže da je “zatvaranje BHRT-a u vrijeme kada je demokratija u Evropi izazov i Evropi trebaju demokratske institucije koje dobro funkcionišu, neprihvatljivo. Javni mediji igraju nezamjenjivu ulogu u društvu u promoviranju demokratske debate, podržavanju društvene kohezije i podizanju javnog morala u teškim vremenima”.

88

Vezani članci

DVB-I prvo emitovanje u Španiji

DVB-I prvo emitovanje u Španiji

Prvi DVB-I testovi odvijaju se u Španiji zahvaljujući najnovijem primjeru dugogodišnje saradnje između javnog emitera RTVE i Politehničkog univerziteta u...

Novi sportski kanal za Češku

Novi sportski kanal za Češku

Češki regulator RRTV dao je praškoj kompaniji Perinvest licencu na 12 godina za upravljanje novim sportskim kanalom. Poznat kao A11...

Back To Top
Search