Gdje je zapelo sa pokrivanjem BiH DVB-T2 signalom u Multipleksu D?

Građani BiH bili su obradovani informacijom da je proces digitalizacije otkočen, da se pomakao sa mrtve tačke i da će uskoro vrlo brzo imati mogućnost gledati najatraktivnije bh komercijalne tv stanice putem digitalnog zemaljskog signala. Razlog za ovo je bila dodijeljena dozvola za korištenje radiofrekvencijskog spektra u BiH – Multipleks D.

Dozvola za Multipleks D je dodijeljena kompaniji „Dasto-Semtel“ d.o.o. iz Bijeljine koja je ujedno bila i jedini aplikant. Dozvola je izdana na period od 15 godina i počinje teći od 22.11.2021. godine.

„Dasto-Semtel“ d.o.o. je preuzeo obaveze koje se tiču dinamike instaliranja predajnika i pokrivanja 9 digitalnih regija DVB-T2 signalom. Planirano postizanje procenata pokrivanja gledateljstva iznad 90% je predviđeno do kraja 2022. godine. U startu su se stvari odvijale vrlo brzo te su pušteni u rad predajnici na emisionim lokacijama: Grdonj, Udrigovo, Kozara, Fortica i Brekovica. I tu se odjednom stalo!?

Komunikacija vlasnika dozvole sa medijima je minimalna, odnosno skoro pa nikakva. Na naše upite o procesu instaliranja predajnika dobili smo šturo objašnjenje da nastavimo pratiti web i facebook stranicu viditv.ba na kojoj bi se trebale pojaviti informacije o procesu pokrivanja signalom u Multipeksu D. A informacija nema pa nema. I uporno tajac, što samo po sebi ostavlja mnogo prostora za razne sumnje u uspješnost projekta a sve na osnovu iskustva sa Multipleksom C koji je naprasno propao!?

Zanimljivo je i to da je javnost mogla vidjeti na društvenim mrežama informaciju da specijalizirana sarajevska firma Team:Media asistira ili nosi glavninu posla u procesu instaliranja i podešavanja predajnika u Multipleksu D. Neki, tragajući za informacijama su se obraćali i ovoj kompaniji gdje su ih uvjeravali da će određeni broj predajnika biti instaliran u martu, odnosno aprilu ove godine. Takođe, bilo je i upita kada je u planu instaliranje opreme na najdominantniju kvotu Vlašić, putem koje bi se pokrio ogroman broj gledatelja? Iz Team:Media su uvjeravali da su radovi planirani čim se poprave vremenske prilike. Vremenske prilike su se popravile, u aprilu smo imali veliki broj sunčanih dana, ali signal sa Vlašića ugledali nismo.

Ono što je evidentno je da je proces pokrivanja signalom u Multipleksu D zaglavio. Nosilac dozvole, kompanija „Dasto-Semtel“ d.o.o. šuti. Šute i iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH. Gledateljima jedino ostaje da se nadaju da Multipleks D neće doživjeti sudbinu Multipleksa C.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top