Jedan od koautora idejnog rješenja: Konkurs za logo RTCG biće poništen?

0

Jedan od koautora prvorangiranog kontroverznog rješenja na konkursu za novi logo Radio i televizije Crne Gore, koje neodoljivo podsjeća na znak jednog od Google servisa Orin Ivan Vrkaš objelodanio je da je dobio neformalnu informaciju da Javni servis neće isplatiti predviđene nagrade, te da će konkurs biti poništen.

Ovu informaciju Pobjeda nije uspjela potvrditi u RTCG, a Vrkaš je u komunikaciji sa novinarom u ime zagrebačke firme „Ivorin atelier“ kazao kako su napadnuti i oklevetani, te da su se zbog toga odlučili da objave potpuni sadržaj njihovog rada. Vrkaš je kazao da su tih nekoliko vizuala na temelju kojih su „kroz blato provučeni“ zbog navodne nejedinstvenosti i sličnosti s drugim znakovima, samo dio većeg sistema na temelju kojeg je žiri odlučivao.

“Kako je došlo do klevete i vrijeđanja našeg rada za natječaj za vizualni identitet Radio televizije Crne Gore od strane pojedinaca i medija u Crnoj Gori, i kako nam je došla neformalna odluka da će nagrade biti neisplaćene i natječaj poništen, primoran sam javno podijeliti sadržaj našeg rada”, napisao je Vrkaš na Linkedinu.

On je kazao da traže da se nagrade isplate, te da se navedene stranke izvine što je njihovo ime navedeno u negativnom kontekstu koji može uticati na njihov profesionalni integritet i dalju karijeru.

Vrkaš je na internetu objavio kompletne fajlove njihovog rada za koje tvrdi da predstavljaju apsolutno sav materijal koji je žiri imao na uvid i to prije nego su napravljene promjene, koje su tražene od RTCG i žirija, a koje su se ticale novih boja i nove rotacije znaka.


Originalno rješenje prije napravljenih promjena

Negira sličnost

No, Vrkaš ipak ne negrira nevjerovatnu sličnost sa jednim od vizuelnih rješenja kompanije Google, ali za toliku sličnost krivi žiri i RTCG.

“Obratite pažnju na činjenicu da je od početka ponuđen sistem pomoću kojeg se može definisati veliki broj različitih iteracija znaka. Jedan od znakova koji smo mi nesrećom izabrali kao glavni, jako je sličan Google-ovom developerskom toolset-u iz 2011. što nismo na vrijeme spazili, no tek je intervencijom koju su od nas zahtijevali postao gotovo identičan i doveo nas u neugodnu situaciju”, navodi Vrkaš. 

Na kraju svog obraćanja, on navodi da su konkursi i dizajn znakova ušli u domen sadržaja koji je hiperproduciran i vječno „već napisan“.

“Novi, potpuno svježi znak koji nema nikakvu sličnost sa postojećim vizualima gotovo je, ako ne i potpuno nemoguće, napraviti, te je to svakome ko se iole bavi sličnom strukom, ili razumije tematiku potpuno jasno”, zaključuje Vrkaš.

Na osnovu međunarodnog konkursa za izbor jedinstvenog vizuelnog rješenja loga RTCG, sa nagradnim fondom od 22.500 eura, prvorangirano je rješenje koautora Vrkaša i Marka Vilipića ispred zagrebačke firme „Ivorin atelier“, za što su trebali dobiti 16.000 eura.

Drugorangirani su bili banjalučki koautori Aleksa Doveden i Milutin Meksić, ispred firme „Forma plus“, a trećerangirano je rješenje Slobodana Jovanovića iz Beograda. Za drugo i treće mjesto predviđene su nagrade u iznosima od 4.000 i 2.500 eura.

Odluke žirija

Članovi konkursnog žirija su bili grafički dizajner iz Crne Gore Nikola Bada Radonjić kao predsjednik, grafički dizajner Slavimir Stojanović Futro, filmska producentkinja Jelena Mišeljić, grafički dizajner i ilustrator Mirko Ilić, grafički dizajner Orsat Franković, glavni producent RTCG, reditelj Gojko Berkuljan i rukovodilac promocije programa RTCG Jovo Vukčević.

Međunarodni javni konkurs je, nakon usvajanja rebalansa finansijskog plana RTCG koji je Savjet Javnog servisa usvojio 22. juna, a kojim je za konkurs za novi logo bilo predviđeno 35.000 eura, raspisan 28. avgusta i trajao je do 6. oktobra. Na konkurs su se prijavila 43 autora sa 45 radova, a prijavljeni su bili kandidati iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Mađarske.

Žiri je ocjenjivao rješenja u dva kruga. U prvom, održanom 17. oktobra, žiri je formirao nerangiranu listu najuspješnijih rješenja koja su kvalifikovana za drugi krug. Kako je Pobjedi ranije kazao član žirija Berkuljan „nerangiranu listu“ su činila tri rada, što znači da su u prvom krugu iz trke ispala 42 rada, od čega 21 rješenje crnogorskih autora. Drugi krug, u kojem su učesnici pred žirijem branili svoja rješenja, održan je 24. oktobra.

 Google OR Tools logo

Generalni direktor RTCG Boris Raonić dan kasnije donio je odluku o izboru tri najbolje rangirana rješenja.

Berkuljan je ranije na pitanje Pobjede koje mehanizme je RTCG koristila u procesu izbora rješenja, radi zaštite od plagijarizma, te da li da li je Javni servis tražio mišljenje Direkcije za intelektualnu svojinu po pitanju apsolutnih, ali i relativnih, razloga koji mogu da onemoguće međunarodnu registraciju izabranog loga kao žiga, kazao da provjera autentičnosti ponuđenih rješenja nije ono što žiri može, niti je u obavezi da radi.

Autori su, prema njegovim riječima, ti koji su bili u obavezi da izjavom garantuju da je rješenje sa kojim apliciraju autentično autorsko djelo i ta izjava je, u formalnom smislu, bila jedan od najvažnijih konkursnih dokumenata.

Iako je Berkuljan još u petak poručio da je zbog novonastale situacije „koja je duboko uzdrmala javnost“ konkursni žiri organizovao vanredno zasijedanje, sa kojeg će zaključci biti dostupni u najkraćem mogućem roku, zvaničnih informacija iz RTCG još uvijek nema.

adria.tv