Kristina Ljevak-Bajramović i Avdo Avdić za “SB”: Po čijem nalogu je ugašen signal FTV-a?

Da, Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a, nadređeni je mnogim divnim ljudima koja rade u tom preduzeću. Ali i negatorima genocida i fanovima UZP-a. I on im ne može ništa, mada je nekima od njih, kada su dolazili u glavni grad Bosne I Hercegovine, da ih “zaposle” Dodik ili Čović, trebao Google Maps da pronađu onoliku zgradetinu na Alipašinom Polju.

Ali, šta ćete. I BHRT je baš kao i ova Daytonska država nastao na kompromisu, što je i jeste njegov najveći problem. No, sada se radi o tome da ni zlikovci, koje su podržavali i još podržavaju upravo ti, neki od zaposlenih na BHRT-u, nisu mogli ugasiti signal produciran u toj zgradi, a sada ga je Karamehmedović ugasio.

I baš čudno da je to uradio on, koji je u RTV domu radio za vrijeme rata i u doba kada su “krmače” padale po njemu.

Zapravo, nije čudno kad ti na konto svaki mjesec legne plata od 5.000 KM, a ti nemaš obraza i veze s vezom. Pa i kad kasni, doći će Forto da “pogura”.

PROBLEMI NISU OD JUČER

Jasno je da “Trojka” želi da se dočepa najvažnijeg elektronskog medija u FBiH od 2001. kada je osnovan, ali i čitavoj državi.

I jasno je da su generalni direktor RTV FBiH Džemal Šabić i direktor programa Zvonimir Jukić (ako je to mandatna funkcija, ali nema veze, i da nije), što reče jedan kolega iz te kuće, “na vlasti duže od Putina”. I da “Trojka”, ako ima ruke u Parlamentu FBiH, može postaviti “svog čovjeka” na poziciju direktora. (Mada je u ovom sazivu federalnog Predstavničkog doma sve poremećeno. Počevši od toga da je predsjedavajuća iz “Trojke” u ostavci od septembra prošle godine). I da bi najbolje bilo da taj posao radi neko ko nema veze s politikom i nije stranački aktivan, jer to je prije svega menadžerski posao.

Uglavnom, zastrašajući prizor jutros na kanalu Federalne televizije. Isti onaj čuveni “test” koji smo vidjeli na ekranu i prije nego što se program ove kuće počeo emitovati, 2001. godine. Samo što smo tad jedva čekali da se počne emitovati program. I šta sad? Je li ovo vraćanje FTV-a na fabričke postavke? Ili, prisilni restart? Ili, promocija sile? Jer, zastrašivanje više nije. I to je bilo grozno, ali ovo je nešto puno gore. Tako da… Vraćaj, Belmine, signal, nemoj se igrati s ozbiljnim stvarima.

„’Ponadala’ sam se kako je najava o sprječavanju emitovanja samo jedan od oblika zastrašivanja, toliko prisutnom u našem javnom i političkom životu, te da nikome u 21. vijeku, u ‘predevropskoj’ Bosni i Hercegovini neće pasti na pameti realizacija takve nakane, na tragu sjevernokorejskih principa.

Sve mi djeluje kao obračun novostečenih političkih zaštitnika BHRT-a sa uređivačkom politikom i rukovodstvom RTVFBiH.

Jasno su obrazloženi razlozi dugovanja RTVFBiH koji su minimalni u odnosu na one koje BHRT potražuje od RTRS-a pa vidimo da njihovo emitovanje nije dovedeno u pitanje.

Podsjetiću kako ni tokom rata, i svakodnevnog granatiranja RTV doma kao ključnog strateškog cilja, emitovanje programa nikada nije prekinuto.

Takođe treba podsjetiti, ako je neko u međuvremenu doživio amneziju, kako mnogobrojni problemi pod krovom Sivog doma, nisu od juče. Kako Korporacija nikada nije zaživjela, kako je sistem naplate RTV takse kontinuiran problem, ali ništa se od toga ne rješava demonstracijom moći“, kaže za „Slobodnu Bosnu Kristina Ljevak – Bajramović, nekadašnja novinarka i urednica medijskih kuća BHT1 i FTV, te nastavlja:

„Godine sam provela radeći u obje kuće, i osim što ovo doživljavam kao pritisak na medijske slobode, iskreno sam potresena zbog brojnih čestitih ljudi u oba ‘pravna subjekta’, jednih koji sada prolaze kroz užas neizvjesnosti, drugih kojih je sramota što se nešto ovakvo odlučuje u njihovo ime.

Ne sumnjam da će se na kraju pronaći kompromis, i da će se na kraju neko postaviti kao dobrotvor, nažalost, iz političkih redova.

Bilo bi dobro da nam ova mučna situacija posluži za preispitivanje svih propusta koji su se dogodili unazad dvadeset godina, ali kada bismo imali Javni servis koji se ne bavi sobom, vjerujem da to većini onih koji od zavađenosti svih vrsta dobro žive, ne bi odgovaralo“.

FORTIN DILETANTSKI POLITIČKI ANGAŽMAN

Dakle, šta je prethodilo gašenju signala. Doduše, pustiće ga Belmin za potrebe redakcije Informativnog programa.

Karamehmedović je prekinuo ugovor o naplati RTV takse. Pa su i BHRT i RTVFBiH izgubili po pet miliona za tri mjeseca dok Elektroprivreda BiH nije prikupljala taksu. Sada bi ovi drugi ovim prvim trebali platiti nešto, a zbog njega nisu prihodovali ništa. U prostor RTVFBiH marka nije ušla od januara. A BHRT je od Vijeća ministara BiH dobio četiri miliona maraka. I potrošio sa dva mjeseca. Jer za plate, doprinose i topli obrok im treba dva miliona mjesečno.

Jednom, ima tome petnaestak, dvadeset godina, žalio se Belmin Karamehmedović preko jednog svog druga potpisniku ovih redova, zato što mu je „Slobodna Bosna ugrozila egzistenciju“. Sve zbog jednog teksta, u kojem je kolega napisao da je on jedan od najnetalentovanijih sportskih novinara koji su radili u Sarajevu ikad. Kasnije je imenovan i urednikom Sportske redakcije, putovao je po svijetu, trošio dnevnice, a sve zato što smo mu ugrozili egzistenciju. Kako sada stoje stvari, Belmina Karamehmedovića ni Luksemburg ne bi mogao nahraniti.

„Od rukovodstva televizije (BHRT) koju, što posredno što neposredno uređuje Amir Kabiri i njegovi poslovni partneri okupljeni oko Mostarskoga sajma, ne možete ni očekivati ništa drugo nego – ukidanje medijskih sloboda i gašenja signala FTV-a urađenog po uzoru na Netanyahuove akcije usmjerene protiv Al Jazeere. Šta možete očekivati od rukovodstva BHRT-a kojem je potpuno prihvatljivo da se u njihovom programu obilježava obljetnica UZP-a Herceg-Bosna, ili da se Armija RBIH nazova ‘takozvanom’ nego da ukinu signal televizije (FTV) u čijem programu Armija RBIH njje takozvana i u kojem UZP nije normalna stvar. Šta drugo možete očekivati od dijela vlasti iz Sarajeva kojoj je potpuno prihvatljivo da sjede sa čovjekom koji im psuje genocid, nego da im je prihvatljivo gašenje signala FTV-a koja ‘nema usklađenu uređivačku politiku’ sa vlašću“, veli naš sagovornik Avdo Avdić, nekadašnji urednik Informativnog programa FTV-a, novinar političkog magazina „60 minuta“ i osnivač portala „Istraga“:

„Prije tačno jedanaest godina sam bio urednik FTV-a i bili smo pod velikim pritiskom tadašnje vlasti sa Zlatkom Lagumdžijom na čelu, pa opet nikome nije palo na pamet da gasi signal. Sada, kada je za javne servise zadužen ‘liberal’ Edin Forto, ugašen je signal FTV-a. Ovo još jednom pokazuje da je Naša stranka, zapravo, sarajevska podružnica HNS-a kojem je godinama cilj – ukidanje FTV-a.“

Čitava ova priča, znači, vuče na diletantski politički angažman Edina Forte. Blijed je i neshvaćen. Dolazi da pomogne BHRT-u, a ni sebi ne može pomoći. A, “Trojka” u globalu je baš tužna priča, što je najgore, može biti i tužnija.

Kako i neće, kad je desničarski NiP u njoj, s kojim je, pod još nerazjašnjenim okolnostima, koalirao SDP. I još im dodaj Našu, totalno izgubljenu, stranku. I dobiješ politički ćušpajz. A izgubiš signal.

federalna.ba/slobodna-bosna.ba

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top