MUX A: Završen sastanak ministra Forte i konzorcija, Sirius 2010 se povlači iz projekta?

Predstavnici Konzorcija za realizaciju Projekta digitalizacije javnih RTV servisa u BiH su se na današnjem sastanku u Sarajevu sa državnim ministrom komunikacija i prometa Edinom Fortom obavezali da će u narednim danima dostaviti prijedlog prevazilaženja rizika koji se stavljaju pred ovaj projekat uslijed uvršavanja nositelja Konzorcija Sirius 2010 Banja Luka na listu sankcioniranih subjekata od Američkog ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC).

Rukovodstva obje članice Konzorcija, Sirius 2010 Banja Luka i Odašiljači i veze Zagreb, su tokom sastanka istakli kako su sve dosadašnje obaveze iz Ugovora sa Ministarstvom ispoštovane čak i u kraćim rokovima od onih koje su Ugovorom propisane.

Ministar Forto je naglasio kako ne želi ugroziti projekat digitalizacije RTV signala s obzirom na to da je Bosna i Hercegovina posljednja zemlja u Evropi koja nije digitalizirala RTV signal, ali niti kršiti sankcije koje je propisala američka administracija. Zato je od Konzorcija zatraženo da što hitnije dostavi pismeno izjašnjenje o sposobnosti da realizira Ugovor u skladu sa preuzetim (ugovorenim) obavezama.

Državni ministar je najavio da će u donošenju odluke o daljnjim aktivnostima na ovom projektu, a temeljem prijedloga Konzorcija, biti konsultirane relevantne institucije države, o čemu će pravovremeno i javnost biti informirana.

Iako saopćenje resornog ministarstva djeluje dosta umirujuće, prema za sada još uvijek nezvaničnim informacijama, kompanija Sirius 2010 bi se mogla povući iz projekta, a prema nekim informacijama su to i najavili danas. Kako će sve teći dalje i hoće li projekat biti nastavljen, saznat ćemo u narednim danima.

Kompanija Sirius 2010 iz Bosne i Hercegovine koja se našla na posljednjoj listi američkih sankcija našla se zbog ovog poteza Washingtona u nizu problema, a jedan od njih odnosi se i na ugovor koji su potpisali s Ministarstvom prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine.
Naime, ova kompanija je prema potpisanom ugovoru nosila Konzorcija koji je na osnovu međunarodnog tendera izabran za provođenje druge faze digitalizacije RTV signala, čija je vrijednost 25,8 miliona KM.
DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top