OSLOBOĐENJE: Hoće li digitalizaciju zaustaviti sankcije? – Ministra Fortu nisu zanimala upozorenja…

Sa Ugovorom za nabavku opreme za digitalni prijenos i emitiranje javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini, vrijednim 25,8 miliona maraka bez PDV-a, ušli smo u ovu godinu. Glavni akter ove priče Edin Forto, državni ministar komunikacija i prometa, ponosno se tada pohvalio da BiH više neće biti jedina zemlja u Evropi nepokrivena digitalnim signalom.

DOBITNI DUO

A pokrit će nas Konzorcij koji čine Sirius 2010 iz Banje Luke i Odašiljači i veze iz Zagreba. Ranije smo sumirali: na tender Ministarstva prijavila su se dva konzorcija, ovaj banjalučko-zagrebački i drugi, grupa ponuđača iz Sarajeva, Banje Luke i Mostara, ojačan rumunskom firmom, a lider Konzorcija su ovdašnje MIBO komunikacije.

Vrlo brzo se pročulo da je posao obećan ovim prvima. Sirius je uz Prointer redovni pobjednik. U kombinaciji sa Siriusom, firmom bliskom porodici Dodik, ovaj put se, preko Odašiljača i veza, našao bivši direktor hrvatskih obavještajnih službi.

Kako kažu, u Oslobođenju su u više navrata upozoravali ne samo na akcije Dodikovih u Siriusu već i na tog njihovog zagrebačkog partnera. Pitali su i koja bi to država dala pokrivanje digitalnim signalom svom rušitelju i to pojačanom vezama s obavještajnom službom druge države?!

Pola godine kasnije na OFAC-ovoj list sankcionisanih završio je upravo Sirius 2010. A kako Fortu razna upozorenja nisu zanimala na vrijeme, pitanje je hoće li sada biti problema s digitalizacijom TV signala zbog sankcija.

Ministar Forto je, s obzirom na novonastale okolnosti, Komisiji za praćenje provođenja projekta digitalizacije naložio da se dostavi izjašnjenje Konzorcija o tome da li je u skladu sa potpisanim ugovorom u stanju realizirati opće i posebne uvjete iz tenderske dokumentacije, te da sačine cjelovit izvještaj o provođenju projekta. O detaljima ovog izvještaja, sa mišljenjima relevantnih institucija, bit će informirano Vijeće ministara BiH.

Fortu su iz Oslobođenja pitali da li je izjašnjenje stiglo, na što je odgovorio da nije ali da ga očekuje uskoro. Dakle, još nije posve jasno da li je uopće moguće raskinuti ovaj višemilionski ugovor sa pocrnjelim Siriusom bez težih posljedica.

MIJENJATI ZAKON

Zamjenik ministra finansija BiH Muhamed Hasanović za Vijesti.ba kaže da sa sankcionisanim kompanijama treba prekinuti svaku saradnju.

– One neće moći uopšte poslovati ako budu tretirane kao i pojedinci i ugase im se računi u bankama. To znači da neće moći naplatiti svoj posao i ako ga urade. Logično se nameće prekid saradnje i novi tender, kaže Hasanović.

Bivši direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin kaže da ako pri raspisivanju tendera firma ispunjava uslove, pa i onaj da u posljednjih pola godine, odnosno u periodu koji piše u tenderskoj dokumentaciji nije imala blokiran račun, nema razloga da se ugovor ne dodijeli.

– Ako se ne dodijeli, ugovorni organ bi rizikovao tužbu i vjerovatno bi sud donio odluku da se ugovor morao dodijeliti jer nema pravnog osnova zbog kojeg ne bi. Ukoliko se u toku trajanja ugovora desi nešto što nije u kontroli ugovornog organa, viša sila tipa ovih sankcija, pa ukoliko je firma blokirana, nema račun…, upitno je može li ta firma izvršiti uslugu, pa ne može isplatiti plate radnicima. Ako ne može raditi, treba raskinuti ugovor, jasan je Salčin.

On kaže da bi se možda trebao mijenjati zakon u smislu prepoznavanja sankcija. Međutim, valja napomenuti da zakone usvajaju parlamentarci, među kojima su i oni sa američke crne liste.

oslobodjenje.ba

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top