Pjanić: Tužba spremna, tražimo obeštećenje i izvinjenje

Krivične prijave protiv članova Upravnog odbora BHRT-a najavio je i Samostalni sindikat uposlenika Radio-televizije Federacije. Ovim povodom za Dnevnik 2 govorio je Ivica Pjanić, prvi čovjek sindikata.

Naglasio je da su krivične prijave već u pripremi.

„One su na temelju Povelje EU o temeljnim pravima iz 2000. godine i mi od njih nećemo odustati, jer su danas odlukom poslovodstva BHRT ugrožena naša temeljna ljudska prava”.

Dalje navodi da Samostalni sindikat uposlenika RTVFBiH priprema tužbu koja će biti adresirana na način da tražimo obeštećenje, izvinjenje. Na ovom nećemo stati i nećemo nikad zaboraviti, poručio je on.

„Danas je napravljena ogromna šteta, mnogi naši uposlenici su plakali“, kazao je Pjanić.

Dobar dio uposlenika BHRT-a nije podržao ovakvu odluku Poslovodnog odbora BHRT-a, naglašava Pjanić.

„Poslovodni odbor je očigledno nametnuo jednu atmosferu straha i ucjena prema svojim uposlenicima, a i zbog činjenice lošeg poslovanja svih ovih godina, ti uposlenici su naprosto morali izvršavati te naredbe i mi to razumijemo“.

Pjanić je govorio i o činjenici da se teret krize konstantno prebacuje na FTV, a da se RTRS gotovo ni ne spominje.

„Razlozi koji su doveli do ove situacije su u nečinjenju i nesagledavanju situacije u kojoj se BHRT našao, a to je posljedica rada njihovog rukovodstva. Za razliku od Federalne televizije, gdje je i poslovodstvo, skupa s uposlenicima, strpljivo i marljivo radilo svih ovih godina. I zaista je poslovanje RTVFBiH uredno. S druge strane, poslovanje BHRT-a nije uredno i opterećeno je brojnim problema. I umjesto da se problem rješava unutar BHRT-a i na razini samog sistema, pokušava se cijeli teret krize prebaciti, ‘na teren’ Federalne televizije. To zaista nije pošteno i sramotno je. I ovo što je Poslovodni odbor BHRT-a danas uradio je skandal prvog reda. Želim da i uposlenici BHRT-a napokon shvate da njihov glavni problem leži unutar logike poslovanja ovog poslovodstva i uprave BHRT, a mi smo im najmanje krivi”, kazao je, između ostalog, Pjanić.

federalna.ba

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top