Potpisan Sporazum: BHRT-u četiri miliona KM

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto i generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović potpisali su danas u Sarajevu Sporazum kojim se na osnovu odluke Vijeća ministara BiH osiguravaju 4 miliona KM za Javni RTV sistem Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je ranije, na prijedlog ministra komunikacija i prometa Edina Forte, usvojilo odluku kojom su osigurana četiri miliona KM za Javni radiotelevizijski servis Bosne i Hercegovine za studijske i produkcione kapacitete za proizvodnju signala u HD rezoluciji te po tri miliona KM vladama entiteta za poticaj razvoja sektora elektronskih medija.

Dodatno, sredstva doznačena BHRT-u su namijenjena i za otplatu prava prijenosa Evropskog prvenstva u fudbalu 2024. godine i Ljetnih olimpijskih igara 2024. godine, saopćeno je ranije iz resornog ministarstva.

Ovom odlukom nastoji se osigurati finansijska stabilnost javnih servisa, što je jedan od 14 prioriteta EU za pristupanje pregovorima, omogućiti održivost i funkcionalnost Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine i stvoriti pretpostavke za podršku i unaprjeđenje sektora telekomunikacija i elektronskih medija u BiH.

Elektroprivreda BiH pozvala je menadžmente BHRT-a i FTV-a na sastanak u srijedu, na kojem bi trebala biti ponuđena rješenja za nastavak naplate RTV takse.

S obzirom na to, ranija odluka o uskraćivanju usluga prema Federalnoj televiziji se suspendira, kazao je generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović, u nadi da će se postići odgovarajući dogovor na sastanku.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top