Silajdžić podnio inicijativu da se na FTV-u omogući prenošenje sjednica Parlamenta Federacije

Zastupnik SBiH-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Haris Silajdžić podnio je inicijativu Kolegiju Doma naroda i Predstavničkog doma da omoguće javnom servisu FTV-u da prenosi sjednice Parlamenta u cjelosti.

Silajdžić se pozvao na Zakon o javnom servisu RTV FBiH koji tu mogućnost daje vodstvima oba doma Parlamenta FBiH.

“RTVBiH ima pravo, sukladno svojim uređivačkim smjernicama, prenositi sjednice ili dijelove sjednica Parlamenta Federacije, a obvezno dijelove sjednica za koje Kolegij nekog od domova Parlamenta Federacije procijeni da treba prenositi”, stoji u članu 38t. Stav (8) Zakona o javnom servisu.

Silajdžić je istaknuo važnost transparentnosti i otvorenosti u radu najvišeg zakonodavnog tijela u entitetu.

“Kao izabrani zastupnici, odgovorni smo prema građanima koji su nas birali, a naše plate i/ili paušale dobijamo iz budžeta FBiH. Upravo zbog toga, mislim da je imperativ omogućiti javnosti uvid u naše aktivnosti”, rekao je Silajdžić.

Napominje da se sjednice kantonalnih skupština redovno prenose pute kantonalnih televizija, kao i Narodna skupština Republike Srpske na javnom servisu.

“Sjednice Parlamenta BiH prate se putem BHRT-a, osim sjednica federalnog parlamenta koje nisu dostupne ni na jednom mediju osim na društvenoj mreži Youtube, što je zaista neozbiljno”, kazao je Silajdžić.

Pozvao je kolege zastupnike da podrže inicijativu za uvođenje prijenosa sjednica Parlamenta Federacije na javnom servisu.

“Ovaj korak ne samo da će pridonijeti većoj transparentnosti u našem radu, već će omogućiti građanima da prate i razumiju procese donošenja odluka koje ih direktno pogađaju”, stoji u inicijativi.

Smatra da bi to bio važan korak prema jačanju povjerenja građana u institucije vlasti.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top