Šta je firma koja je stavljena na američku crnu listu isporučila Fortinom ministarstvu?

Nakon što je Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD sankcionisao (stavljanjem na crnu listu) firmu Sirius 2010 Banja Luka s kojom je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH na čelu s ministrom Edinom Fortom 3. januara potpisao ugovor za nabavku opreme za digitlizaciju javnih servisa, postavilo se pitanje opstojnosti ovog ugovornog odnosa.

Fokus je postavio upit Ministarstvu prometa i komunikacija BiH da li je konzorcij Sirius 2010 Banja Luka – OIV Zagreb izvršio bilo kakvu isporuku opreme za digitalni prijenos i emitiranje za Projekat digitalizacije Javnih RTV servisa u BiH od potpisivanja ugovora 3.1.2024 do 21.6.2024 (zaključno s ovim datumom).

– U skladu sa Ugovorom do sada su isporučena i preuzeta dva segmenta opreme od strane komisije za nadzor nad realizacijom Ugovora, i to: oprema za informativno-tehničke centre, te IP telefonija za predajničke lokacije sa posadom i ITC centre. Oprema kontinuirano pristiže i po kompletiranju svakog od pojedinačnih segmenata opreme nadležna komisija za nadzor nad realizacijom ugovora vrši pregled i prijem opreme segment po segment. Planirano je da kompletna oprema predviđena nabavkom bude isporučena do sredine jula, što bi bilo otprilike mjesec i po prije definiranog roka – naveli su iz ovog ministarstva za Fokus.

Inače, iz Ambasade SAD u BiH nedavno su za Fokus izjavili kako “postoje veoma ozbiljni rizici koji se vežu za poslovanje sa sankcionisanim fizičkim i pravnim osobama”.

Fokus.ba je pitao Ministarstvo i da li je tačna informacija da za ovaj projekat nema nadzora odnosno nema nadzornog organa s obzirom da nije raspisana javna nabavka za ovaj posao.

– Imajući u vidu da se ovdje radi o nabavci roba Ministarstvo je formiralo stručnu komisiju za praćenje realizacije Ugovora, kako je to Ugovorom i predviđeno. Komisiju čine predstavnici Ministarstva i stručna lica sva tri Javna RTV servisa u BiH. Ugovorom je definirano kada i pod kojim uvjetima se potpisuje zapisnik o prijemu opreme, testiranjima opreme na lokacijama, te puštanju i preuzimanju kompletnog sistema u rad koji se u ovom slučaju nabavlja po „principu ključ u ruke“ – bio je odgovor iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Fokus je u nizu tekstova pisao o nizu nezakonitosti te koruptivnom djelovanju koji su pratili sam tenderski postupak.

Također, Fokus je pisao i o sumnjivom postupanju Ureda za razmatranje žalbi BiH u ovom procesu koji je kršio vlastite rokove i koji je čekao da jedna od firmi iz konzorcija koji se žalio odustane od žalbe, te da odbaci žalbu na tender bez ulaženja u njen meritum. Kako je ranije objaviljeno, dok je trajao tender, Vijeće ministara BiH je odobrilo dodatnih 63.000 KM kako bi se mogla prihvatiti unaprijed dogovorena ponuda konzorcija Sirius 2020 – OIV, piše Fokus.

fokus.ba

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top