Njemački emiteri dijele preporuke u ključnoj saradnji

0
njemacki-emiteri-dijele-preporuke-u-kljucnoj-saradnji
Njemački emiteri dijele preporuke u ključnoj saradnji


ARD i ZDF demonstriraju snagu saradnje javnog servisa sa zajedničkim sistemom preporuka koji je javni deo zajedničke tehničke striming platforme. Vlasnici medija mogli bi tražiti širu evropsku saradnju.
ARD i ZDF su dva najvažnija emitera u Evropi, kao i Nemačka. Odlučni su da olakšaju pristup značajnom univerzumu sadržaja javnog emitera putem streaminga. Korisnici će takođe moći da pronađu sadržaj iz fanka, feniksa, ARTE i 3sat putem svojih zajedničkih alata za otkrivanje.

Planirana je i zajednička prijava, uključujući mogućnost da korisnici kreiraju sveobuhvatne liste za praćenje iz čitavog bazena sadržaja.Već nekoliko meseci ARD i ZDF obezbeđuju da njihov sadržaj bude dostupan za gledanje iz biblioteke striming medija drugog emitera. Nova zajednička pretraga i preporuka podiže ovo partnerstvo na viši nivo, pri čemu oba emitera naglašavaju da sistem preporuka koristi poštene i transparentne algoritme. Preporuka pokriva ključne žanrove kao što su serije, filmovi, dokumentarni filmovi, kultura i nauka.

Emiteri kažu da je njihova zajednička tehnička platforma zasnovana na otvorenim standardima. Obe kompanije će sarađivati na ovom projektu. Oni su takođe izrazili mogućnost bliže saradnje sa drugim evropskim partnerima u oblasti striminga.

Komentar:

Otkrivanje sadržaja je od ključnog značaja za misiju u modernom, fragmentiranom okruženju gledanja. Dijeljenje sadržaja i preporuka sadržaja trebalo bi, u teoriji, olakšati gledateljima pronalaženje ARD i ZDF sadržaja.

Obe kompanije preuzimaju rizik. Sve aplikacije u vlasništvu i kojima se upravlja daju vlasniku medija priliku da “uhvati” gledaoca i zadrži ga u njihovoj usluzi satima, preporučujući novi sadržaj koji bi im se mogao svidjeti (od njih samih). Pružanje vidljivosti i istinski neutralnog sistema preporuka sadržaju treće strane nosi rizik da ćete dobiti manje vremena za gledanje, dok drugi emiter ima koristi.

Ova saradnja sugeriše da su ARD i ZDF veoma uvereni u svoju ponudu sadržaja, a zajedničku preporuku vide kao slučaj “rastuće plime plovi svim brodovima.” Ako mogu da učine da njihov deljeni sadržaj bude mesto gde gledaoci prvi put gledaju u digitalnom prostoru, to može biti dobitak za njih (ostavljajući manje vremena za gledanje za međunarodne SVOD-ove ili FAST-ove, na primer).

Metrika za mjerenje uspjeha je dovoljno jednostavna: povećavaju li svoj udio u vremenu gledanja streaminga?