A1 Hrvatska priključila se inicijativi Eco rating

a1-hrvatska-prikljucila-se-inicijativi-eco-rating
Tvrtka A1 Hrvatska priključila se inicijativi Eco rating

Tvrtka A1 Hrvatska korisnicima je ponudila mogućnost da prilikom kupnje usporede i odaberu ekološki održivije modele uređaja te svojim izborom aktivno doprinesu zaštiti okoliša tzv. Eco rating.

Danas gotovo 85 % globalne populacije koristi pametne telefone i njihov utjecaj na okoliš postaje sve očitiji i teži za ignorirati, a Eco rating je sustav koji na skali od 1 do 100 ocjenjuje utjecaj pojedinog mobilnog uređaja na okoliš. Ova inovativna metoda uzima u obzir cijeli životni ciklus uređaja – od proizvodnje, preko transporta i upotrebe pa sve do odlaganja. Što je ocjena viša, manji je negativni utjecaj uređaja na prirodu.

Ocjena na temelju 5 kriterija

Finalna ocjena računa se na temelju pet kriterija. Trajnost – segment koji se odnosi na vijek trajanja baterije i garanciju uređaja. Popravljivost označava period u kojem se uređaj može popraviti originalnim dijelovima. Mogućnost recikliranja ocjenjuje koliko je uređaj pogodan za recikliranje na kraju svog životnog vijeka. Kategorija klimatske učinkovitosti opisuje utjecaj proizvodnje i upotrebe uređaja na klimatske promjene dok učinkovitost resursa evaluira koliko proizvodnja tog uređaja utječe na iscrpljivanje rijetkih sirovina.

Ocjena se prikazuje kod uređaja onih proizvođača koji su uključeni u inicijativu. U aktualne partnere spadaju Huawei, Honor, OnePlus, OPPO, TCL, Xiaomi, ZTE, Nubia, HMD Global (Home of Nokia Phones), MobiWire, Doro, Bullitt Group (CAT & Motorola robusni mobiteli), Nothing, Samsung Electronics i Motorola (Lenovo).

Eco ratingom želimo osvijestiti korisnike o utjecaju koji njihov odabir uređaja ima na okoliš. Očekujemo da će posebno mlađe generacije, koje su već izrazito osviještene o problemima klimatskih promjena, cijeniti mogućnost izbora uređaja s manjim ekološkim otiskom”, istaknula je rukovoditeljica Odjela za ESG, radno okruženje i mobilnost u A1 Hrvatska Andreja Dobra.

Eco Rating ocjene dostupne su na A1 webshopu, u detaljima svakog uređaja za koje je proizvođač objavio ocjenu.

Koraci prema zelenijoj budućnosti

Uz to, kompanija njeguje i druge ekološke prakse kao što je bogata ponuda obnovljenih uređaja koji rade i izgledaju kao novi, a čijom kupnjom korisnici direktno smanjuju količine elektroničkog otpada.

Tu je i mogućnost donošenja starih uređaja u A1 centre kako bi se pravilno reciklirali. Tako je prošle dvije godine zbrinuto oko 9000 uređaja. Osim toga, kompanija nastavlja i s instalacijom solarnih panela na bazne stanice.

Sve je to dio inicijativa održivosti kroz koje A1 Telekom Austria Grupa želi ostvariti ugljičnu neutralnost do 2030. godine.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top