AV1 video kodek “preuzima mnogo share-a od HEVC-a”

Još uvijek relativno novi AV1 video kodek sve više dobiva korisnika u odnosu na HEVC, prema riječima predstavnika industrije, a očekuje se da će nadolazeća hardverska rješenja ubrzati usvajanje.

Dizajniran od strane Alijanse za otvorene medije (AOMedia), AV1 je opisan kao besplatna i otvorena alternativa HEVC-u zasnovanog na tantijemima. AV1 je lansiran prije otprilike 4 godine, a danas ga podržavaju Amazon, Apple, Google, Meta, Microsoft, Netflix i drugi teškaši.Za potrošače se kaže da AV1 nadmašuje VP9 i HEVC u prosjeku za 40% ili 30% u prosjeku, prema izjavama datim u vrijeme lansiranja, za bolji kvalitet videa pri istoj brzini ili sličan kvalitet videa pri nižim brzinama prijenosa. AV1 podržava HD, 4K i 8K video.

AV1 aktivno koriste Netflix (do 4K SDR) i YouTube (do 8K HDR), dok drugi veliki igrači naizgled čekaju širu i robusniju podršku za hardversko dekodiranje na televizorima, računarima, pametnim telefonima i drugim vrstama uređaja.

Uprkos izazovima, AV1 preuzima značajan udeo od HEVC-a (H.265) koji je naslednik univerzalno primenjenog MPEG4 (H.264) i MPEG2 (H.263) pre toga. Ovo je prema riječima članova industrije koji raspravljaju o razvoju na Međunarodnoj konvenciji o radiodifuziji (IBC).

– “OTT radni prostor raste mnogo brže za AV1, i uzima mnogo udjela od H265 HEVC. Brojke koje sam čuo (anegdotski) su da postoji rast od 30% do 40% u usvajanju AV1 tokom godine godine, što je prilično brzo. Ali ono što vidimo je većina ovoga je softverski vođen u ovom trenutku, ali za usluge kao što je Twitch hardverska rješenja su prilično kritična zbog gustine i zbog skalabilnosti”, rekao je Krishna Rapaka, Video Istraživač na Twitch/Amazon.

Neki noviji pametni televizori već imaju podršku na nivou hardvera za AV1, pored HEVC-a, a AV1 takođe počinje da se pojavljuje na pametnim telefonima i računarima. Međutim, Apple tek treba da iznese svoje planove za AV1 uprkos tome što se pridružio udruženju 2018. godine .

– “Mislim da su u proteklih nekoliko godina proizvođači hardvera počeli da uključuju podršku za AV1 kodiranje u svoje proizvode. Sa strane PC-a vidimo da Intel, AMD i Nvidia već najavljuju hardversku podršku, a također su mnogi proizvođači TV-a također dodata podrška za hardverski dekoder“, rekao je Ryan Lei, softverski inženjer, stručnjak za video kodek u kompaniji Meta.„Na mobilnoj strani vidjeli smo kako MediaTek i Samsung najavljuju hardversko dekodiranje u svom mobilnom SOC-u, a nedavno je Qualcomm također najavio hardversku podršku za svoju sljedeću generaciju Snapdragon SoC-a. Tako da se nadamo da će ovo usvajanje početi od najvišeg nivoa, a zatim u sljedećem , jedna ili dvije godine će se spustiti na niže mobilne telefone. Kao što sam već rekao, imamo jako optimiziran softver koji već može podržati kodiranje na većini postojećih Android platformi. Tako da mislim da je topologija ekosistema definitivno mnogo bolja od nekoliko godina prije.”

S druge strane, jedan faktor koji bi mogao ometati usvajanje je tekuća antimonopolska istraga EU o politici licenciranja Alijanse za otvorene medije za AV1.

Related Articles

Stay Connected

0FansLike
3,868FollowersFollow
0SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles