Bosch ulaže 400 milijuna eura u tvornice za proizvodnju poluvodiča

bosch-ulaze-400 milijuna-eura-u-tvornice-za-proizvodnju-poluvodica

Samo nekoliko tjedana nakon otvaranja tvornice poluvodiča u Dresdenu, Bosch je najavio nova ulaganja u proizvodnju čipova. Samo u 2022. njemačka kompanija  planira uložiti više od 400 milijuna eura u proširenje tvornica poluvodiča u Dresdenu i Reutlingenu u Njemačkoj, ali u pogon u Penangu u Maleziji.
“Potražnja za čipovima i dalje raste mahnitom brzinom. Zbog trenutačne situacije sustavno povećavamo svoju proizvodnju poluvodiča tako da svojim kupcima možemo pružiti najbolju moguću podršku”, rekao je Volkmar Denner, predsjednik Upravnog odbora društva Robert Bosch GmbH.
Većina kapitalnih ulaganja bit će usmjerena u Boschovu novu tvornicu poluvodičkih pločica od 300 milimetara u Dresdenu, čiji se proizvodni kapacitet planira još brže širiti u 2022.
Otprilike 50 milijuna eura uložit će se iduće godine u tvornicu poluvodičkih pločica u Reutlingenu blizu Stuttgarta. Bosch će od 2021. do 2023. ukupno uložiti 150 milijuna eura u dodatni prostor za čiste sobe.
Bosch također gradi novi centar za ispitivanje poluvodiča u Penangu u Maleziji. U centru će se od 2023. početi ispitivati gotovi poluvodički čipovi i senzori.
“Planiranim ulaganjima još jednom dokazujemo stratešku važnost posjedovanja vlastitih kapaciteta za proizvodnju temeljne tehnologije poluvodiča”, izjavio je Denner.
Mikroelektronika ključna za uspjeh
Mikroelektronika je ključan čimbenik za uspjeh u svim Boschevim poslovnim područjima. Budući da je društvo rano prepoznalo potencijal spomenute tehnologije, već više od šezdeset godina proizvodi komponente za poluvodiče. Zbog toga je Bosch jedno od rijetkih društava koje posjeduje temeljito znanje o mikroelektronici i stručnost u pogledu elektronike i softvera. Bosch može spojiti svoje znanje sa svojim kapacitetima za proizvodnju poluvodiča, što mu donosi odlučujuću prednost pred konkurencijom.
Bosch u Reutlingenu proizvodi komponente za poluvodiče od 1970.dok je proizvodnja u tvornici poluvodičkih pločica od 300 milimetara u Dresdenu počela u srpnju ove godine, šest mjeseci prije nego što je planirano. Čipovi koji se proizvode u novom postrojenju u početku se ugrađuju u Boscheve električne alate, dok su čipovi iz Reutlingena koriste u potrošačkoj elektronici i u automobilskoj industriji.
Proizvodnja čipova za kupce iz automobilske industrije započela je u rujnu, što je tri mjeseca prije nego što je planirano. Otkako se tehnologija od 200 milimetara prvi put predstavila javnosti 2010. godine, Bosch je samo u tvornice poluvodičkih pločica u Reutlingenu i Dresdenu uložio više od 2,5 milijardi eura. Povrh toga, uloženo je više milijardi eura u razvoj mikroelektronike.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top