skip to Main Content
Broadcom kupuje VMware za 69 milijardi dolara

Broadcom je pristao preuzeti kompaniju VMware, specijaliziranu za softver u cloudu, u jednoj od najvećih američkih tehnoloških akvizicija ikad zabilježenih. Riječ je o poslu vrijednom 69 milijardi američkih dolara i dio je strategije velikog proizvođača čipova da transformira poslovanje.

Kroz priopćenje je Broadcom objavio da predložena akvizicija VMware procjenjuje na približno 61 milijardu dolara temeljem zaključne cijene dionica 25. svibnja, a uključuje i dodatnih osam milijardi dolara neto duga.

Transakcija je potpomognuta bankovnim financiranjem od 32 milijarde dolara, a u Broadcomu očekuju da će posao privesti kraju tijekom fiskalne 2023., koja traje do kraja listopada iduće godine. Naime, akvizicija je podložna regulatornom odobrenju i uobičajenim uvjetima za završavanje posla ovakvog opsega.

A parirati joj mogu samo Microsoftova akvizicija Activision Blizzarda ranije ove godine za 68,7 milijardi dolara te Dellova akvizicija EMC-a iz 2016. za 67 milijardi dolara. Ali, kao u ta dva slučaja, tako bi i ovaj dugoročno trebao biti iznimno isplativ. Jer, Broadcom se softveru okrenuo 2019. preuzimanjem Symanteca za 10,7 milijardi dolara, a godinu ranije pokušao je na “neprijateljski” način preuzeti i Qualcomm za nevjerojatnih 117 milijardi dolara, ali to je osobno blokirao tadašnji američki predsjednik Donald Trump uz objašnjenje da bi posao mogao ugroziti nacionalnu sigurnost.

Inače, nakon završetka transakcije Broadcom Software Group će se rebrendirati i raditi kao VMware, što uključuje njegovu postojeću infrastrukturu i sigurnosne softverske proizvode kao dio proširenog portfelja.

Dosadašnji vlasnik kompanije bio je Michael S. Dell, ujedno i vlasnik moćnog Della. Nije tajna da se VMwarea želi riješiti već neko vrijeme i okrenuti drugačijoj poslovnoj strategiji. Time se odriče i godišnjih prihoda od oko 12 milijardi dolara, koliko je VMware ostvario u 2021.

38

Vezani članci

Back To Top
Search