Budućnost kompanija: Proizvodnja kao usluga i pop-up tvornice

buducnost-kompanija:-proizvodnja-kao-usluga-i-pop-up-tvornice

Najnoviji Ericssonov IndustryLab izvještaj iz serije “Budućnost kompanija” predviđa veliki zamah u transformaciji proizvodnih poduzeća u narednim godinama, uključujući brzi rast proizvodnih alata koje omogućuje ICT poput proširene stvarnosti, egzoskeleta i daljinskog upravljanja.

Izvještaj nazvan “Rađanje pametnijeg, bržeg i sigurnijeg zaposlenika u proizvodnji”, drugi u Ericssonovom nizu izdanja “IndustryLab – Budućnost kompanija”, također predviđa nove oblike tvornica poput proizvodnje kao usluge i privremene (pop-up) tvornice.

“IndustryLab – Budućnost kompanija” istražuje moguću budućnost svakodnevnog rada u kompanijama. Prvi izvještaj pod nazivom “Dematerijalizacijom do profitabilnosti i održivosti” objavljen je u veljači. Novi izvještaj daje dubinski uvid u budućnost proizvodnje, na temelju iskaza oko 145 milijuna zaposlenih u proizvođačkoj industriji na 22 tržišta.

Istraživanje je pokazalo da većina proizvodnih poduzeća očekuje da će u razdoblju od deset godina biti barem 80 posto automatizirana, a mnoga očekuju barem dvostruki rast u upotrebi alata koje omogućuje ICT u narednih pet godina. Ti alati uključuju softver za umjetnu inteligenciju, video prepoznavanje, proširenu i virtualnu stvarnost, automatizirana vođena vozila (eng. automated guided vehicles (AGVs)) i egzoskelete. Kao vanjski pokrovi za tijelo, egzoskeleti mogu zaposlenicima u proizvodnji povećati snagu, preciznost i izdržljivost podrškom koju daju dijelovima tijela poput šaka, ruku ili čak kao odijela za cijelo tijelo.

Izvještaj pokazuje da najgori učinci globalne pandemije Covid-19 nisu utjecali na većinu proizvodnih poduzeća, a 69 posto ih izvještava o nepromijenjenom ili čak boljem financijskom poslovanju od početka lockdowna.

Bez obzira na to, kao odgovor na žestoku globalnu konkurenciju i kontinuirani pritisak na povećanje produktivnosti i učinkovitosti, 8 od 10 proizvodnih poduzeća kaže da trenutno rade na rezanja troškova. Kako bi se nosili s takvim zahtjevnim okruženjem i omogućili zaposlenima u proizvodnji da budu pametniji, brži i sigurniji, proizvođači uvode ICT proizvodne alate. Ti alati uključuju softver za umjetnu inteligenciju, proširenu stvarnost, kobote (robote suradnike), video prepoznavanje, digitalne blizance, strojeve i vozila na daljinsko upravljanje. Sedam od 10 proizvodnih poduzeća izjavilo je da u narednih pet godina planira primijeniti pet ili više proizvodnih alata koje omogućuju napredne bežične mreže poput 5G.

“Uzbudljivo je vidjeti kako se bežična povezanost razvija i postaje pomagač poduzećima u davanju napredne podrške sustavu, neposredno koristeći zaposlenicima na prvoj liniji u tvorničkoj hali, u rudniku i duž nabavnog lanca. Kao što se navodi u izvještaju, uz povećanu automatizaciju proizvođači će moći kreirati sigurnije i učinkovitije radno okruženje, što se može vidjeti u Ericssonovim 5G pametnim tvornicama u SAD-u, Tallinnu i Nanjingu, koje su opremljene privatnim mrežama”, rekao je Sebastian Elmgren, odgovoran za portfelj u području pametne proizvodnje u Ericssonu.

Proizvođači koji trenutno koriste tri ili više proizvodnih alata koje omogućuje ICT tehnologija, u izvještaju su definirani kao predvodnici i imali su značajno bolje financijske pokazatelje u odnosu na one koji uopće ne koriste alate.

“Ugodno nas je iznenadilo što smo uočili da su predvodnici u alatima napredni u gotovo svakom pogledu, nisu samo financijski uspješniji, nego imaju ukupno veće zadovoljstvo zaposlenika i vodeći su u aktivnostima koje se tiču održivosti”, rekao je Rowan Högman, voditelj istraživanja vezanih uz 5G i industriju i jedan od autora izvještaja.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top