skip to Main Content
Budućnost kompanija: Proizvodnja kao usluga i pop-up tvornice
Buducnost-kompanija:-proizvodnja-kao-usluga-i-pop-up-tvornice

Najnoviji Ericssonov IndustryLab izvještaj iz serije “Budućnost kompanija” predviđa veliki zamah u transformaciji proizvodnih poduzeća u narednim godinama, uključujući brzi rast proizvodnih alata koje omogućuje ICT poput proširene stvarnosti, egzoskeleta i daljinskog upravljanja.

Izvještaj nazvan “Rađanje pametnijeg, bržeg i sigurnijeg zaposlenika u proizvodnji”, drugi u Ericssonovom nizu izdanja “IndustryLab – Budućnost kompanija”, također predviđa nove oblike tvornica poput proizvodnje kao usluge i privremene (pop-up) tvornice.

“IndustryLab – Budućnost kompanija” istražuje moguću budućnost svakodnevnog rada u kompanijama. Prvi izvještaj pod nazivom “Dematerijalizacijom do profitabilnosti i održivosti” objavljen je u veljači. Novi izvještaj daje dubinski uvid u budućnost proizvodnje, na temelju iskaza oko 145 milijuna zaposlenih u proizvođačkoj industriji na 22 tržišta.

Istraživanje je pokazalo da većina proizvodnih poduzeća očekuje da će u razdoblju od deset godina biti barem 80 posto automatizirana, a mnoga očekuju barem dvostruki rast u upotrebi alata koje omogućuje ICT u narednih pet godina. Ti alati uključuju softver za umjetnu inteligenciju, video prepoznavanje, proširenu i virtualnu stvarnost, automatizirana vođena vozila (eng. automated guided vehicles (AGVs)) i egzoskelete. Kao vanjski pokrovi za tijelo, egzoskeleti mogu zaposlenicima u proizvodnji povećati snagu, preciznost i izdržljivost podrškom koju daju dijelovima tijela poput šaka, ruku ili čak kao odijela za cijelo tijelo.

Izvještaj pokazuje da najgori učinci globalne pandemije Covid-19 nisu utjecali na većinu proizvodnih poduzeća, a 69 posto ih izvještava o nepromijenjenom ili čak boljem financijskom poslovanju od početka lockdowna.

Bez obzira na to, kao odgovor na žestoku globalnu konkurenciju i kontinuirani pritisak na povećanje produktivnosti i učinkovitosti, 8 od 10 proizvodnih poduzeća kaže da trenutno rade na rezanja troškova. Kako bi se nosili s takvim zahtjevnim okruženjem i omogućili zaposlenima u proizvodnji da budu pametniji, brži i sigurniji, proizvođači uvode ICT proizvodne alate. Ti alati uključuju softver za umjetnu inteligenciju, proširenu stvarnost, kobote (robote suradnike), video prepoznavanje, digitalne blizance, strojeve i vozila na daljinsko upravljanje. Sedam od 10 proizvodnih poduzeća izjavilo je da u narednih pet godina planira primijeniti pet ili više proizvodnih alata koje omogućuju napredne bežične mreže poput 5G.

“Uzbudljivo je vidjeti kako se bežična povezanost razvija i postaje pomagač poduzećima u davanju napredne podrške sustavu, neposredno koristeći zaposlenicima na prvoj liniji u tvorničkoj hali, u rudniku i duž nabavnog lanca. Kao što se navodi u izvještaju, uz povećanu automatizaciju proizvođači će moći kreirati sigurnije i učinkovitije radno okruženje, što se može vidjeti u Ericssonovim 5G pametnim tvornicama u SAD-u, Tallinnu i Nanjingu, koje su opremljene privatnim mrežama”, rekao je Sebastian Elmgren, odgovoran za portfelj u području pametne proizvodnje u Ericssonu.

Proizvođači koji trenutno koriste tri ili više proizvodnih alata koje omogućuje ICT tehnologija, u izvještaju su definirani kao predvodnici i imali su značajno bolje financijske pokazatelje u odnosu na one koji uopće ne koriste alate.

“Ugodno nas je iznenadilo što smo uočili da su predvodnici u alatima napredni u gotovo svakom pogledu, nisu samo financijski uspješniji, nego imaju ukupno veće zadovoljstvo zaposlenika i vodeći su u aktivnostima koje se tiču održivosti”, rekao je Rowan Högman, voditelj istraživanja vezanih uz 5G i industriju i jedan od autora izvještaja.

12

Vezani članci

Sky otvara novi centar za inovacije

Sky otvara novi centar za inovacije

Izvršni direktor Sky-a Dana Strong kaže da novi Inovacijski centar ove televizije produbljuje svoju posvećenost pokretanju kulturne ekonomije i tehnološkog...

Back To Top
Search