Skip to content

ByteDance otpušta 450 ljudi

bytedance-otpusta-450-ljudi

Kompanija ByteDance ukida oko 450 radnih mjesta u svom indonežanskom ogranku e-trgovine u prvom krugu otpuštanja otkako je kombinovala svoj TikTok Shop sa lokalnim rivalom Tokopedia u januaru.

Otpuštanja obuhvataju oko devet posto zaposlenih u ovoj azijskoj zemlji, i signaliziraju da kineski gigant društvenih medija sprovodi reviziju svoje indonežanske e-trgovine, nastojeći da eliminiše troškove nakon spajanja TikTok Shopa sa Tokopedijom GoTo grupe, po ugovoru vrijednom 1,5 milijardi dolara.

Indonezija spada među pionirska tržišta za ambiciozno širenje e-trgovine ByteDancea – i do sada najveće – ali konkurencija je intenzivna, sa rivalima kao što su Shopee kompanije Sea Ltd. i Lazada iz Alibaba Group Holdinga, piše Bloomberg.

Nakon spajanja TikTok Shopa i Tokopedije, BiteDanceov indonežanski biznis e-trgovine ima oko 5.000 zaposlenih.

ByteDance se pridružio kineskim tehnološkim liderima od Alibabe do Tencenta u racionalizaciji poslovanja i učvršćivanju rezultata tokom ekonomskog usporavanja, pri čemu su ove kompanije zajedno ukinule najmanje desetine hiljada radnih mjesta u posljednje dvije godine.

ByteDanceov TikTok, koji se suočava sa mogućim otuđivanjem ili zabranom u SAD, takođe je prošlog mjeseca otpustio stotine zaposlenih u svojim marketinškim i operativnim timovima širom svijeta.


poslovnenovine.ba

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept