Svemirska asocijacija Jugoistočne Europe
CERIT Mostar poziva mališane: Vaš crtež, rad ili fotografija bit će poslani u svemir

Odlukom Upravnog odbora SESA (Svemirska asocijacija Jugoistočne Europe) koju čine članice iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Sjeverne Makedonije, odlučeno da naredne 4 godine sjedište SESA bude upravo u Bosni i Hercegovini. Za direktora je izabran Anes Hadžiomerović, zamjenika direktora Armin Đidelija, te tajnik Sanel Babić.

Naime, zemlje Svemirske asocijacije Jugoistočne Europe (SESA) zajedno sa partnerima iz Indije lansirati će zajednički satelit u orbitu. CERIT – Centar za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju, kao član SESA-e, obavještava građanke i građane da je na razini SESA-e donesena odluka da se pokrene kampanja uključivanja djece iz vrtića i osnovnih škola u ovaj povijesni projekat.

Ovo će biti posebna, dodatna, misija zajedničkog satelita u kojoj će sudjelovati djeca iz cijele regije.

Zadatak za mališane je da nacrtaju ili naprave rad na temu svemira, fotografiraju i pošalju nadležnoj organizaciji SESA članica – BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Sve što bude poslano bit će objavljeno na sajtu SESA-e i smještenu u memoriju satelita i lansirano u svemir do kraja godine. Objavom na sajtu svi će imati trajnu potvrdu o sudjelovanju, a uvid u materijal će biti neprestano javno dostupan.

”Na ovaj način želimo da svako dijete u Bosni i Hercegovini učestvuje u aktivnostima pri slanju našeg prvog satelita u svemir”, kazao je Armin Đidelija, zamjenik direktora SESA.

”Velika je stvar sama činjenica da će zemlje jugoistočne Europe poput Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije budu dio svemirskog programa. Na ovaj način želimo da svako dijete u Bosni i Hercegovini ima jednake mogućnosti za učenje i razvoj u svemirskom programu, te da se upoznaju s istim”, dodao je Anes Hadžiomerović, direktor SESA.

”Mi i naša djeca treba da gradimo novu budućnost, da obnavljamo suradnju, da čuvamo zajedništvo. Ovo će djeci ostati za cijeli život, pratit će ih cijeli život, ovo je dobar početak za njih. Ponosni smo na činjenicu da je u ovaj historijski događaj i poduhvat uključena cijela regija jer da u ovoj kampanji sudjeluju samo djeca iz jedne zemlje glavni cilj ne bi bio ispunjen. Sudjeluju djeca iz svih SESA zemalja, a to je je već u startu saradnja i prikaz svijetle budućnosti. Simbolično rečeno, sigurno je da će svi zajedno, ovako mali, prvi put gledati u istom smjeru već tijekom lansiranja, a i mi zajedno sa njima, a to je dobar početak za gledanje i rad u istom smjeru i na drugim poljima”, istaknuo je Dušan Radosavljević, predsjednik Komiteta za razvoj svemirskog programa iz Novog Sada.

Kao odgovorna organizacija za realizaciju ove kampanje u Bosni i Hercegovini, CERIT poziva vrtiće, osnovne škole, roditelje, odgojitelje, nastavnike, profesore da informiraju djecu o ovoj kampanji i načinu sudjelovanja. Kampanja traje do 1. prosinca 2022. godine.

Podsjetimo, INDO-SESA satelit je jedan od 75 indijskih satelita koji će biti lansirani povodom proslave 75 godina nezavisnosti Indije. Jedan od 75 satelita dodijeljen je SESA-i.

Formular možete naći na web stranici www.sesa.agency ili kliknite na ovaj link i ispunite sve informacije da bih uspješno poslali vaš projekat.

Napomena: za slanje formulara neophodno je imati Gmail.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top