ChatGPT ima novu nadogradnju, prevodi u realnom vremenu

Nova verzija ChatGPT-a dostupna je javnosti od prije nekoliko dana, a glavna značajka joj je unaprijeđenje umjetne inteligencije u pogledu brzine, a najveća prednost ChatGPT-4o je prevođenje u realnom vremenu.

Prilikom predstavljanja naglašeno je da je unaprijeđenje tehnologije umjetne inteligencije glavna vodilja ChatGPT-a te da je posljednja nadogradnja koja se ogleda u tekstu, glasu i viziji samo početak onoga u što će sve izrasti ovaj sistem.

 

Dosadašnja verzija ChatGPT-a bazirala se samo na tekstualnim sposobnostima, a nova nadogradnja podrazumijeva integraciju slike i glasa. Naime, sada je moguće fotografisati tekst i tražiti od ChatGPT-a da ga prevede, omogućava prevod zvučnih poruka u realnom vremenu između dva sagovornika.

Na primjer, ukoliko pričate s osobom koja zna kineski jezik, a vi bosanski, snimate glasovnu poruku na bosanskom koju ChatGPT prevodi na kineski, a kineski će prevesti na bosanski jezik. Sve se to odvija u samo nekoliko sekundi, i što je najbitnije, sav razgovor koji vodite ostaje transkriptovan. U sve ovo možete zahtijevati i “unošenje emocije” u razgovor.

ChatGPT-4 sa svojim prednostima je dostupan u Plus i Tim paketu koji se naplaćuje, dok će korisnici Free verzije moći probati ovu verziju u ograničenom načinu prije nego budu vraćeni na 3.5 verziju, a do tada će moći analizirati podatke, razgovarati s GPT klijentom o fotografiji ili videozapisima, uploadovati datoteke i tražiti da ih se sumira ili analizira i slično, tražiti ideje ili jednostavno u njemu vidjeti svakodnevnog asistenta.

Nova verzija je danas dostupna i kao desktop aplikacija koja se na Mac uređajima pokreće pritiskom jedne tipke na tipkovnici.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top