Skip to content

Direktori preuzimaju sankcionisane firme Infinity grupe

infinity

Đorđe Đurić, osnivač Infinity International grupe, u okviru koje posluje Prointer i još nekoliko firmi napušta ovu grupu i BiH, a vlasništvo će preuzeti menadžeri ovih kompanija, rekao je juče na konferenciji za novinare predsjednik Uprave Infinity International Group Bojan Vujić.

Kazao je i da je vlasnik Infinity grupe Đorđe Đurić odlučio da izađe iz ovog biznisa zbog sankcija i negativne atmosfere.

– Infinity u narednom periodu neće postojati u ovom obliku. Menadžeri koji rukovode ovim kompanijama odlučili su da uđu u vlasništvo, a saradnja će biti ponuđena i kompaniji Sirius 2010 koja je takođe pod sankcijama, a nije član Infinity grupe – rekao je Vujić.

Vujić je rekao da je nakon uvođenja američkih sankcija firmama u okviru ove grupacije ugroženo oko 800 radnih mjesta. On je dodao da je skoro 90 odsto projekata koje kompanija kojom on rukovodi vezano za javni sektor i da svi oni sada dolaze pod znak pitanja.

– Svim našim zaposlenima smo od uvođenja sankcija isplatili dvije plate kako bi im pokazali da nemaju razloga za brigu. Ugrožen je i veliki broj projekata koje radimo, a dosta njih je vezano za osnovno funkcionisanje RS. Vi sada imate integrisani informacioni sistem PURS koji obezbjeđuje konstantdan rast naplate poreza. Takođe, imamo projekte sa Republičkom upravom za geodetske i imovinsko pravne poslove (RUGIP) RS i Elektroprivredom RS. Sve je dovedeno u pitanje. Utisak kojem se ne mogu oteti je da je obrazloženje sankcija da mi navodno radimo protiv nekih američkih interesa, a 90 odsto naših vendora su evropski i američki – kaže Vujić.

Kazao je da još razgovaraju sa Đurićem o modelu.

– Ono što je sigurno da Infinity neće moći dalje ovako da funkcioniše, a koji model će biti vidjećemo u narednom periodu – rekao je Vujić.

On je negirao da Igor Dodik, sin predsjednika RS Milorada Dodika ima bilo kakav ugovorni odnos sa ovim firmama.

Kazao je da očekuju gašenje računa i da su ih banke već kontaktirale.

– Od jedne američke kompanije smo zvanično dobili dopis da do 14. avgusta imamo mogućnost da sarađujemo sa njihovim kompanijama, a banke nas ovdje već blokiraju. To pokazuje jedan apsurd. Ja se nadam da ćemo i prije 14. avgusta imati rješenje i da ćemo moći da nastavimo poslovanje – rekao je Vujić.

Govoreći o kreditnim zaduženjima ovih kompanija Vujić je rekao da se krediti vraćaju i da će naći način da se riješe i ovi problemi, s obzirom na to da im računi još nisu u potpunosti ugašeni.

– Ne znam u marku koliki su krediti. Banke su nepredvidive i teško mi je reći šta će biti. Mi se držimo ugovora sa bankama i tražimo način da te obaveze poštujemo. Dok god budemo u mogućnosti mi ćemo te obaveze ispunjavati – rekao je on.

Na pitanje imaju li obaveza prema Investiciono–razvojnoj banci (IRB) Vujić je rekao da ne zna tačno, da je nekih obaveza bilo, a da su neke plaćene.

Podsjećanja radi, kompanija Prointer ITSS i sve članice Infinity International grupe, kao i njihovi vlasnici, dodati su na OFAC-ovu listu sankcija Sjedinjenih Američkih Država.

Na listi se nalaze Prointer ITSS, Infinity Media, K-2 Audio Company, Sirius 2010, Una World, Kaldera Company, te odgovorna lica Milenko Čičić i Đorđe Đurić, a za njih se navodi da su povezani sa Igorom Dodikom, sinom predsjednika RS Milorada Dodika.

Back To Top
Search

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept