Efikasno upravljanje imovinom unapređuje rad lokalnih samouprava

efikasno-upravljanje-imovinom-unapreduje-rad-lokalnih-samouprava

Na događaju održanom u Sarajevu prezentiran je Priručnik za uspostavljanje sistema za efikasno upravljanje imovinom u jedinicama lokalne samouprave (JLS) te postignuti rezultati u uspostavljanju takvog sistema u 18 lokalnih samouprava širom Bosne i Hercegovine (BiH).

Ove lokalne samouprave partneri su u implementaciji aktivnosti u okviru Projekta unapređenja efikasnosti lokalnih usluga (PIPLS) u BiH, kojeg primarno finansira Švedska, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH. PIPLS projekat ima za cilj unaprijediti pristup ključnim javnim uslugama kroz bolje upravljanje imovinom i povećanje ulaganja u lokalnu infrastrukturu.

Imovina je jedan od najvažnijih i najvrjednijih resursa kojim raspolažu lokalne samouprave. Efikasnim upravljanjem imovinom omogućava se bolje pružanje javnih usluga, zadovoljavanje potreba građana, kao i ostvarivanje društvenih, ekonomskih i finansijskih koristi za lokalne samouprave.

Ognjen Grujić, programski oficir u ambasadi Švedske u Bosni i Hercegovini: „Ključna poruka je kako postići više s manje resursa, kako poboljšati usluge za građane i što možemo zajednički postići. Zadovoljstvo je vidjeti veliki interes predstavnika lokalnih vlasti koji su se okupili danas ovdje kako bi doprinijeli diskusiji o tome kako osigurati efikasniju upotrebu javnih resursa. Moramo razgovarati o načinima kako najbolje iskoristiti dostupne resurse na pametan, inovativan i ekološki održiv način.

Pored prezentacije Priručnika za uspostavljanje sistema za efikasno upravljanje imovinom u JLS, na događaju su se učesnici upoznali sa unaprijeđenim normativnim okvirom i izazovima s kojima se lokalne samouprave suočavaju.

Lejla Ibranović-Mulahasanović, voditeljica Programa za lokalni razvoj  UNDP-a u BiH: „Lokalne samouprave sve više uviđaju značaj i potencijal dobrog upravljanja imovinom. Ključni korak koji je sada potreban i koji je preduslov za dalji rad u oblasti upravljanja imovinom je politička volja. Izabrani lokalni zvaničnici i viši rukovodioci treba da prepoznaju značaj unapređenja novih politika i praksi u ovoj oblasti.

Pored toga, istaknuti su i pozitivni primjeri i postignuti rezultati u partnerskim lokalnim samoupravama pri uspostavljanju sistema za efikasno upravljanje imovinom.

Srđan Mandić, načelnik Općine Centar: “Uspostavljanjem jedinstvenog registra imovine, Općina Centar Sarajevo će biti u mogućnosti da osigura zaštitu vlastite imovine, te da izvrši povrat imovine koju trenutno koriste druga lica ili institucije. Kao primjer navodimo slučaj vraćanja u posjed Vile Braun u Alipašinoj ulici, koja je vlasništvo Općine Centar i koja će biti u službi građana Općine, grada Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine. Ovakvih primjera svakako ima više.”

Irfan Čengić, načelnik Općine Stari Grad: „Općina Stari Grad Sarajevo postigla je zadovoljavajuće stanje upravljanja svojom imovinom, što uključuje poslovne prostore, stambene jedinice i zemljište. Kroz mjere efikasnog upravljanja i kontrole korištenja, aktivnosti poput sanacije neuslovnih stambenih jedinica i formiranje digitaliziranog registra zemljišta te unapređenje procesa zakupa putem elektronskih baza podataka, namjeravamo postići napredak u kvaliteti života građana. Osnivanje javnog preduzeća će dodatno doprinijeti efikasnijem upravljanju parkinzima i podzemnim garažama, što će rezultirati povećanjem prihoda Općine i to od imovine kojom raspolaže.“


poslovnenovine.ba

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top