skip to Main Content
Google je u Francuskoj kažnjen sa 2 miliona eura zbog zloupotrebe komercijalnih praksi

Sud u Francuskoj kaznio je Google sa dva miliona evra u ponedeljak (28. marta) zbog “značajnih neravnoteža” koje je kompanija stvorila sa programerima aplikacija putem klauzula koje se smatra nepravednim.

Nakon četiri godine postupka i brojnih odgađanja odluke, Pariški trgovački sud stao je na stranu francuske izvršne vlasti, koja je tužila američkog giganta 2018. godine.

U presudi koju je vidio EURACTIV, sud je kaznio Google sa 2 miliona eura zbog “značajne neravnoteže” između američkog giganta i programera aplikacija.

U februaru 2018., ministar ekonomije Bruno Le Maire izveo je Google i Apple na sud kako bi zatražili “prestanak njihovih zlonamjernih komercijalnih praksi i osudu na kaznu od 2 miliona eura”.

Vlada je optužila dvije kompanije da nameću raspon cijena programerima, uključujući proviziju od 30% koja se primjenjuje na svaku prodaju u Google Play Storeu, ili njihovu mogućnost da jednostrano modificiraju ili suspenduju ugovor potpisan s njima.

Ove klauzule „nametnuo je Google bez efektivnih pregovora“ i „odražavaju podnošenje ili pokušaj podnošenja obaveza programera aplikacija koje stvaraju značajnu neravnotežu“, utvrdio je sud, presudivši u korist Ministarstva privrede.

U kontaktu od EURACTIV-a, Google je rekao da su “razočarani” odlukom suda.

„Android i Google Play daju programerima veći izbor od bilo koje druge platforme i mogućnost da dosegnu sve veću publiku. Uvijek nastojimo pružiti više podrške programerima i pomoći im da izgrade održivo poslovanje”, rekao je glasnogovornik Googlea.

Američki gigant je naglasio da većina spornih klauzula više nije na snazi ​​u ugovorima sa programerima – tužba koju je pokrenula francuska vlada zasnovana je na istrazi Generalnog direktorata za konkurenciju, potrošnju i kontrolu prevara (DGCCRF) sprovedenoj 2015. godine i 2016.

Kao i Apple, također pod pritiskom regulatora u mnogim zemljama, Google je već pristao da popusti. Tehnološki gigant je prošlog juna najavio da će sniziti namet na prodaju aplikacija u okviru svoje prodavnice na 15%.

Odluku trenutno proučava Googleov pravni odjel, koji ne zatvara vrata mogućoj žalbi.

Sud je dao Googleu tri mjeseca da izmijeni identifikovane parnične klauzule.

25

Vezani članci

Prvi bitcoin bankomat u Sarajevu

Prvi bitcoin bankomat u Sarajevu

Glavni grad Bosne i Hercegovine dobio je prvi bitcoin bankomat koji je otvoren u centru Sarajeva, u Kranjčevićevoj ulici. Iza...

Back To Top
Search