Google je u Francuskoj kažnjen sa 2 miliona eura zbog zloupotrebe komercijalnih praksi

Sud u Francuskoj kaznio je Google sa dva miliona evra u ponedeljak (28. marta) zbog “značajnih neravnoteža” koje je kompanija stvorila sa programerima aplikacija putem klauzula koje se smatra nepravednim.

Nakon četiri godine postupka i brojnih odgađanja odluke, Pariški trgovački sud stao je na stranu francuske izvršne vlasti, koja je tužila američkog giganta 2018. godine.

U presudi koju je vidio EURACTIV, sud je kaznio Google sa 2 miliona eura zbog “značajne neravnoteže” između američkog giganta i programera aplikacija.

U februaru 2018., ministar ekonomije Bruno Le Maire izveo je Google i Apple na sud kako bi zatražili “prestanak njihovih zlonamjernih komercijalnih praksi i osudu na kaznu od 2 miliona eura”.

Vlada je optužila dvije kompanije da nameću raspon cijena programerima, uključujući proviziju od 30% koja se primjenjuje na svaku prodaju u Google Play Storeu, ili njihovu mogućnost da jednostrano modificiraju ili suspenduju ugovor potpisan s njima.

Ove klauzule „nametnuo je Google bez efektivnih pregovora“ i „odražavaju podnošenje ili pokušaj podnošenja obaveza programera aplikacija koje stvaraju značajnu neravnotežu“, utvrdio je sud, presudivši u korist Ministarstva privrede.

U kontaktu od EURACTIV-a, Google je rekao da su “razočarani” odlukom suda.

„Android i Google Play daju programerima veći izbor od bilo koje druge platforme i mogućnost da dosegnu sve veću publiku. Uvijek nastojimo pružiti više podrške programerima i pomoći im da izgrade održivo poslovanje”, rekao je glasnogovornik Googlea.

Američki gigant je naglasio da većina spornih klauzula više nije na snazi ​​u ugovorima sa programerima – tužba koju je pokrenula francuska vlada zasnovana je na istrazi Generalnog direktorata za konkurenciju, potrošnju i kontrolu prevara (DGCCRF) sprovedenoj 2015. godine i 2016.

Kao i Apple, također pod pritiskom regulatora u mnogim zemljama, Google je već pristao da popusti. Tehnološki gigant je prošlog juna najavio da će sniziti namet na prodaju aplikacija u okviru svoje prodavnice na 15%.

Odluku trenutno proučava Googleov pravni odjel, koji ne zatvara vrata mogućoj žalbi.

Sud je dao Googleu tri mjeseca da izmijeni identifikovane parnične klauzule.

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top