10 pogrešaka koje treba izbjegavati prilikom kupovine monitora

10-pogresaka-koje-treba-izbjegavati-prilikom-kupovine-monitora

Bojite li se da ćete pogriješiti prilikom kupovine novog monitora? Ne brinite. Mi donosimo popis uobičajenih pogrešaka koje treba izbjegavati prilikom kupovine istoga.

S toliko dostupnih opcija, pronalaženje monitora koji odgovara vašim potrebama i zadovoljava vaše želje teže je nego ikad prije. No, kad shvatite što vam treba, pobrinite se da izbjegnete uobičajene greške koji pogađaju svakoga tko kupuje novi monitor.

AOC 27G2U igrači monitor

1) Zanemarivanje vaših potreba

Jedna od najvećih pogrešaka koju kupci čine je da ne uzmu u obzir svoje specifične potrebe prije nego što kupe monitor. Jeste li gamer koji treba visoku brzinu osvježavanja (engl. refresh rate) za glatko igranje igara? Grafički dizajner koji zahtijeva točnu reprodukciju boja? Programer koji treba ultrawide monitor? Ili možda ste osoba koja radi malo od svega i tražite monitor za općenite svrhe.

Provodite neko vrijeme razmišljajući o tome za što ćete uglavnom koristiti monitor kako biste se usmjerili prema pravim značajkama i specifikacijama koje bi vaš monitor trebao imati.

2) Kriva veličina monitora za vašu sobu

Veličina je važna kad su u pitanju monitori, ali veći monitor nije uvijek bolji. Prije nego se odlučite za veličinu ekrana, razmislite o dimenzijama vaše sobe i/ili radnog prostora. Različite veličine ekrana zahtijevat će različit razmak između vas i monitora.

Što je monitor veći, to ćete se morati više udaljiti da biste udobno vidjeli cijeli ekran. S druge strane, što je manja veličina ekrana, to ćete morati biti bliže kako ne biste naprezali oči. Lakše je pronaći monitor prave veličine za vašu sobu nego pronaći sobu koja odgovara vašem monitoru.

aoc gaming monitor

3) Zaboravljate priključke

Priključci monitora često budu zanemareni, ali su bitni za povezivanje s računalom i periferijom. Razmislite o tome koje ćete uređaje povezati s vašim monitorom i provjerite ima li potrebne priključke. Imati pogrešne priključke na monitoru može uzrokovati probleme s performansama – ili još gore, neće čak raditi s vašim sustavom.

Na primjer, korištenje HDMI-ja umjesto DisplayPorta za igranje na Nvidia gaming sustavu jer vaš monitor nema DisplayPort može smanjiti performanse igranja zbog nedostatka podrške za G-Sync.

Također, trebali biste razmisliti i o budućnosti. Ako ćete mijenjati svoje računalo, nadograditi ga ili nešto slično, budite sigurni da ćete monitor moći koristiti nakon toga.

4) Odabir pogrešne rezolucije ekrana

Iako veći zaslon može pružiti intenzivnije iskustvo, rezolucija određuje jasnoću prikaza. Nemojte pretpostaviti da veći zaslon automatski znači veću rezoluciju. Razmislite o rezoluciji koja najbolje odgovara vašim potrebama i osigurava oštru kvalitetu slike.

Naravno, ne morate uvijek imati visoke rezolucije za veće monitore. Na primjer, programeri vjerojatno neće imati problema s korištenjem ultrawide monitora od 1080p, sve dok mogu programirati i čitati dokumentaciju. Ali da je ponekad bolje imati veći rezoluciju – jest.

5) Fokusiranje isključivo na cijenu

Iako su ograničenja budžeta razumljiva, fokusiranje isključivo na cijenu može rezultirati propuštanjem ključnih značajki i žrtvovanjem kvalitete. Imajte na umu da je jeftiniji monitor možda skuplji u dugoročnom smislu ako mu nedostaju značajke koje vam trebaju ili ako ima lošu kvalitetu izrade.

Ponekad je manje skupi monitor možda bolje rješenje za vas. Ponekad vam nisu potrebne sve dodatne značajke koje skuplji monitori imaju. Zapravo, neke značajke mogu biti nešto što biste željeli izbjegavati. Na primjer, jeftiniji QLED panel je bolji od skupljeg OLED-a na mjestima s puno prirodne svjetlosti.

Probajte pronaći ravnotežu između cijene i vrijednosti kako biste osigurali najbolji omjer uloženog i dobivenog.

6) Nerazumijevanje uobičajenih specifikacija monitora

Razumijevanje uobičajenih specifikacija monitora poput brzine osvježavanja, vremena odziva i svjetline ključno je za donošenje informirane odluke. Ovi faktori mogu značajno utjecati na vaše iskustvo korištenja, posebno ako ste gamer ili profesionalac koji zahtijeva preciznu boju na ekranu. Posvetite vrijeme istraživanju i razumijevanju što svaka specifikacija znači za vašu upotrebu.

monitori na 360 Hz

7) “Padanje” na marketinške trikove

Nemojte biti zavedeni blještavim marketinškim trikovima koji malo ili ništa ne doprinose vašem ukupnom iskustvu. Integrirani zvučnici, RGB osvjetljenje ili ukrasne naljepnice mogu djelovati primamljivo, ali često dolaze na račun bitnih značajki ili performansi. Fokusirajte se na funkcionalnost ispred estetike kako biste osigurali da dobijete monitor koji zadovoljava vaše potrebe.

Nije loše imati neke “dodatne funkcionalnosti” na monitoru, ali to je samo “dodatak”. Bitno da monitor sa svojim baznim karakteristikama zadovolji vaše potrebe. Sve ostalo je samo bonus.

8) Ignoriranje ergonomskih značajki

Ergonomske značajke imaju značajnu ulogu u osiguravanju udobnosti tijekom dugotrajne upotrebe. Potražite monitore s podesivim stalkom – nagibom, okretanjem i visinom kako biste prilagodili svoje iskustvo korištenja i kako vas ne bo bolio vrat prilikom korištenja istoga.

Dodatno, čak i ako nemate VESA stalak trenutačno, moguće da ćete ga imati jednom u budućnosti. Nije loše pogledati nudi li novi monitor mogućnost korištenja VESA stalka i koji standard.

9) Ne provjeravanje recenzija drugih korisnika

Prije kupovine, pročitajte recenzije i dodatne informacije ostalih korisnika kako biste dobili relevantne informacije o tome kako su druge osobe zadovoljne dotičnim monitorom.. Obratite pažnju kako na pozitivne tako i na negativne recenzije kako biste procijenili pluseve i minuse monitora. To će vam pomoći da donesete informiraniju odluku i izbjegnete potencijalne zamke.

10) Ne provjeravanje jamstva i podrške

Na kraju, nemojte zanemariti važnost jamstva i podrške prilikom kupovine monitora. Čak i najpopularniji brendovi mogu imati tehničke probleme, pa pouzdano jamstvo i pristup pravovremenoj podršci mogu vas spasiti glavobolje u budućnosti. Dajte prednost monitorima s robusnim jamstvenim opcijama i solidnom korisničkom podrškom.

Kad god je moguće, željet ćete imati i jamstvo proizvođača i jamstvo trgovine. Ako možete imati samo jamstvo od proizvođača, pobrinite se da je trgovina od koje kupujete monitor službeni distributer tog proizvođača.

Osim toga, kupnja monitora u fizičkoj trgovini u blizini vas zapravo može biti bolja opcija od kupovine nešto jeftinijeg monitora putem Interneta. Često je posjet fizičkoj trgovini radi vraćanja ili servisiranja monitora manje neugodan od slanja monitora u internetsku trgovinu, što može znatno duže trajati.pcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top