8K televizor je još uvijek ‘previše’ u 2024. godini, a evo i zašto

8k-televizor-je-jos-uvijek-‘previse’-u-2024.-godini,-a-evo-i-zasto

Da, veliki su i izgledaju izvanredno, ali stvarno ih još uvijek ne trebate.

S razvojem nove tehnologije, raste i želja za kupovinom najnovijih i najboljih stvari. Ali, je li to vrijedno kad su u pitanju televizori s 8K rezolucijom? U 2024. godini, vjerojatno nije.

Što je 8K?

Sharp je predstavio prvi 8K televizor za potrošače na CES-u 2012. godine. Od tada su televizori s 8K rezolucijom postali dostupni općem tržištu, ali je kupovina istih jako spora.

rhdr

Trenutno je to najveća dostupna rezolucija na tržištu za potrošače, s omjerom piksela od 7680 x 4320, ili približnom širinom od gotovo 8000 piksela. Kad je riječ o 4K naspram 8K, televizor s Ultra HD rezolucijom od 8K ima četiri puta više piksela.

Cijena

Cijena je jedan od najvećih problema prilikom kupnje 8K televizora u 2024. godini. Budući da su ti televizori relativno nova tehnologija, trošak u usporedbi s 4K televizorom ili 1080p eksponencijalno je veći. Dok možete nabaviti 4K televizor za par stotina eura, televizor od 8K će vas koštati tisuće.

Kako 8K tehnologija postaje češća i dostupnija, cijena dotičnih televizora najvjerojatnije će se smanjiti. Iz tog razloga, ako vam trenutno ne treba novi televizor, vjerojatno je bolje pričekati nekoliko godina da kupite 8K televizor, te kada cijena bude odgovarala koristima koje pruža.

Stvarni utjecaj slike

Iako je količina piksela televizora s 8K rezolucijom puno veća od televizora s 4K rezolucijom, to ne garantira bolju sliku tijekom upotrebe. Mnogi faktori utječu na stvarnu rezoluciju i iskustvo gledanja koje televizor pruža.

Kod televizora od 8K, potrebna je velika veličina ekrana da bi ljudsko oko primijetilo razliku u kvaliteti slike u usporedbi s rezolucijom od 4K unutar iste veličine okvira. Ovaj će problem svakako nastaviti i dok se razvijaju televizori s rezolucijom od 16K (ali to je još daleko u budućnosti!).

U osnovi, morate odrediti u kojem trenutku okvir televizora potreban za prikaz više rezolucije nadmašuje ono što može stati u vašu sobu. Za većinu ljudi, to će biti složen problem – što logistički, što financijski.

Ograničena ponuda zabavnih sadržaja

Jedan od najvećih nedostataka kupnje televizora od 8K u 2024. godini je nedostatak dostupnih zabavnih sadržaja u 8K rezoluciji. Nijedna popularna streaming usluga ne nudi sadržaj u 8K rezoluciji, samo YouTube, Vimeo i druge platforme nude nešto sitno.

Za one koji uživaju koristeći igraće konzole s televizorima, nijedna od popularnih gaming konzola trenutno nije optimizirana za igranje u 8K rezoluciji. Dakle, iako možete uživati u svojim filmovima, serijama ili igrama na televizoru od 8K, nećete gledati sliku koja opravdava mnogo veću cijenu uređaja.

Sistemski zahtjevi

Važno je napomenuti da samo zato što možda kupite 8K televizor, nećete nužno dobiti bolje iskustvo od drugog televizora samo zbog uređaja. Ako se odlučite investirati u televizor od 8K, budite spremni osigurati da možete održavati odgovarajuću propusnost za njega.

Streaming u 8K rezoluciji zahtijeva brzinu skidanja od barem 100 Mbps, što je znatno veći zahtjev od 4K streaminga koji zahtijeva samo 25 Mbps.

8K je pretjeran u 2024. godini

Na kraju, u 2024. godini, veća količina piksela 8K televizora ne nadmašuje značajno veći trošak kupnje istoga. U budućnosti, kada bude puno više sadržaja dostupnog za konzumaciju u 8K rezoluciji, trošak bi mogao postati opravdan. Međutim, s nedostatkom opcija za igranje i streaminga te visokom cijenom, potrošačima je bolje da kupe televizor s 4K rezolucijom koji će ih služiti još godinama.



pcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top