Kupujete novo računalo za igranje? Na ove stvari trebate obratiti pozornost

0
kupujete-novo-racunalo-za-igranje?-na-ove-stvari-trebate-obratiti-pozornost
Kupujete novo računalo za igranje? Na ove stvari trebate obratiti pozornost


Logo
Ponedjeljak, 23 listopada, 2023
Logo

PočetnaHardverRačunaloKupujete novo računalo za igranje? Na ove stvari trebate obratiti pozornost

Kupujete novo računalo za igranje? Na ove stvari trebate obratiti pozornost

Luka KneževićBy Luka Knežević
0
1178

Napokon ste odlučili da je došlo vrijeme da svoje staro računalo zamijenite novim strojem koji će moći pokretati sve vaše omiljene naslove bez pola muke, a ne želite se izgubiti u širokoj ponudi komponenti i moru specifikacija?

U ovom jednostavnom vodiču pokušati ćemo vam pomoći pri odabiru komponenti i skrenuti pozornost na neke bitne detalje s kojima ćete se susresti bilo  da sami slažete novu konfiguraciju ili pak kupujete gotovo računalo. Računalo namijenjeno igranju jedna je od najboljih investicija za ljubitelje igara, uz dužno poštovanje prema konzolama za igranje koje za određene žanrove igara mogu biti i bolje rješenje, računalo je ipak – računalo.

U svojoj srži, računalo za igranje ne razlikuje se previše od standardnog kućnog PC-a , ali dok s prosječnim računalom možete bez poteškoća pokrenuti nekakav uredski softver, pregledavati internet i imati mogućnost osnovnog uređivanja fotografija ili videa,  teško da ćete zaigrati iole zahtjevniji naslov, a kamoli najnovije igre čiji moderni standardi zahtijevaju snažno računalo.

Na umu treba imati neke ključne čimbenike koji se razlikuju od kupnje običnog računala. Ono što je apsolutno nužno je paziti na kompatibilnost te balans cijena i komponenata koje planirate ugraditi. Ovdje ćemo izdvojiti i pojasniti neke od najvažnijih točaka o kojima trebate razmišljati kada ulažete u novo računalo za igranje, a to su: cjelokupni trošak, grafička kartica, procesor i radna memorija te hoće li to biti gotovo računalo ili ćete ga slagati sami.

Kupujete novo računalo za igranje

Koliko da izdvojim za računalo za igranje?

Morate znati da je cijena ovdje poprilično elastičan pojam. Moguće je složiti „budget“ računalo za igranje za 500,00€, a bez problema možete potrošiti i do 5.000,00€ za ono s najboljim dostupnim komponentama. U pravilu, što više potrošite, veća je vjerojatnost da ćete dobiti komponente vrhunske kvalitete za koje se može očekivati da će trajati dulje i bolje vas služiti, tako da je pametno u startu potrošiti nešto više kako bi bili mirni dulje vremena. Međutim, to se iz više razloga ne pokaže uvijek praktičnim, pa ako imate ograničen budžet, ne brinite. I dalje možete složiti izvrsno računalo za igranje, bez da za njega dignete omanji nenamjenski kredit.

Kada pričamo o nekakvim rasponima cijena, krećemo od 500,00 -1,000,00€ za nekakvo ulazno/budžet računalo koje se može se nositi s igrama koje ne uključuju vrhunsku grafiku i starijim, ali i dalje jako dobrim igrama. Ovaj raspon najbolji je za korisnike koji ne žele nužno igrati igrice na visokim razlučivostima ili najvišim razinama kvalitete. Računala za koja izdvojite od 1.000,00 – 1.500,00€ moći će pokrenuti sve najnovije naslove, ali očekujte da ćete potencijalno trebati igrati na nešto nižim rezolucijama i smanjiti detalje kako igra ne bi „trzala“.

Ovdje će se raditi o kompromisu – moći ćete pokrenuti sve starije igrice bez ikakvih probleme, a nove ćete ipak morati igrati u lošijoj kvaliteti. Kada se popnemo do 1.500,00 – 3.000,00€, očekujemo dosta, a to i dobijemo. Vrlo je vjerojatno da ćete sve najnovije naslove moć igrati na „high“ postavkama, pa čak i ako je u pitanju 4K gaming. Ako se pak odlučite potrošiti više od 3.000,00€, znači da se vjerojatno planirate osigurati za nekoliko nadolazećih godina i sve zahtjeve koje će nove igrice baciti pred vaše računalo. Ono što trebate znati je da će u našim uvjetima za solidno gaming računalo biti potrebno potrošiti negdje između 1.500,00 – 2.000,00€.

 

koju grafičku karticu odabrati

Najvažnije pitanje – koju grafičku karticu odabrati?

Jedna od najvažnijih, ali i najskupljih komponenti svakog računala za igranje je njegova grafička kartica. Dobra grafička kartica (pravilno usklađena s ostalim komponentama) je ono što vam omogućuje igranje igara u visokim razlučivostima i sa što više omogućenih detalja/opcija.

Kod odabira je važno obratiti pozornost na neke od sljedećih stvari. Vaša nova grafička kartica trebala bi podržavati najmanje „1080p gaming“, a dobro bi bilo imati i mogućnost igranja u 4K rezoluciji, ali to će naravno ovisiti o vašem proračunu. Što se tiče GPU procesora i RAM-a, izdvojite što je više moguće. Što jači procesor i što više memorije, tim bolje. Birati ćete između NVIDIA-e i AMD-a. Bilo da pripadate jednom ili drugom taboru ili pak nemate pojma što je za vas bolje, postoje nekakvi objektivni parametri koji vas mogu voditi prilikom kupnje.

Trenutno, NVIDIA predvodi tržište sa svojom RTX30 serijom. Ako novac nije problem, izdvojite za grafiku u tipu RTX3090, a možete se bez problema zadovoljiti i sa 3060 i 3070 verzijama. Ako tražite grafičke kartice s kojima ćete moći igrati u 4K rezoluciji na „high“ ili „ultra-high“ postavkama, RTX30 serija je za vas. Kod AMD-ove ponude obratite pozornost na seriju RX6000. Za nešto skromnije budžete i dalje ćete imati mogućnost kvalitetnog igranja na 1080p rezoluciji, ali sa nešto nižim postavkama unutar igri.

Generalno, što je veći broj u oznaci modela, to je bolja i novija grafička kartica. Međutim, to ne znači da sa starijom serijom nećete moći pokrenuti novije naslove, pa ako ste ograničeni budžetom, usporedite specifikacije i ne brinite ukoliko grafička koju odaberete nije zadnji model. Ovisno o tome kupujete li grafičku karticu zasebno ili unutar već složenog računala, možete očekivati razlike u cijeni gdje je gotovo uvijek skuplje kupiti ju unutar složenog računala. Obzirom da i dalje vlada nestašica u svijetu mikročipova, cijene i dostupnost pojedinih modela su iznimno promjenjivi.

Naposlijetku, vodite računa o tome koliko memorije ima grafička kartica koju kupujete. Načelno, ona s 12GB RAM-a vjerojatno će raditi bolje od one s 8GB. GPU RAM, poznat i kao VRAM (video random access memory), posebna je vrsta RAM-a koja radi isključivo kao dio grafičke kartice, a ne za bilo koji drugi dio vašeg sustava. Ono što je bitno napomenuti je da ga se ne može dodatno nadograditi, pa je pametno odmah uzeti karticu sa što više RAM-a, što će joj omogućiti brže dohvaćanje detalja, tekstura i raznih efekata.

 

koji procesor odabrati

Što s procesorom i radnom memorijom?

Intel i AMD dvije su opcije između koji ćete moći birati kod sastavljanja računala. Ovdje će slično kao i kod grafičkih kartica veliku razliku činiti upravo cjenovni razred koji odaberete i najčešće, jednostavno prikazano – što je veći broj na oznaci, to će procesor biti jači. A sada malo više detalja. Procesor, koji se još naziva i „CPU“, mozak je i srce vašeg računala. Odgovoran je izvršavanje gotovo svega što se odvija na vašem ekranu. Brzina i broj jezgri koje posjeduje direktno utječu na rad računala, odnosno vaše korisničko iskustvo. Jezgre se najbolje mogu opisati kao procesor unutar procesora. Većina modernih CPU-a najčešće ima između četiri i osam jezgri.

Što se tiče računalnog RAM-a (random access memory), on radi slično kao i gore spomenuti VRAM, samo što u ovom slučaju radi u službi računala, a ne samo grafičke kartice, dakle pomaže vašem procesoru. Što više RAM-a imate, to će bolje vaš sustav dohvaćati privremeno pohranjene informacije, a brzina i performanse računala će biti povećane.

koju ram memoriju

Ukoliko ćete koristiti operativni sustav Windows 10 ili 11, a vrlo vjerojatno hoćete, biti će vam potrebno minimalno 16GB memorije. To je naprosto standard ispod kojeg moderno računalo ne bi trebalo ići. Nekakvo prosječno računalo za igranje može relativno dobro „potegnuti“  sa 16 GB RAM-a, međutim ukoliko imate mogućnost, nemojte ostati na minimumu i dodajte još pokoji „keks“ RAM-a. Uz igrice, sigurno ćete ga koristiti i za nekakve radne zadatke, uredski softver i slično, pa vam „višak“ RAM-a nikad neće smetati, a i biti ćete osigurani za nove naslove i nadogradnje sustava Windows nekoliko nadolazećih godina. Pri odabiru budite pažljivi, jer nije svaka radna memorija ista.

Provjerite brzine i vrstu RAM-a. Najnoviji standard je DDR5, iako dosta sustava još uvijek koristi DDR4. Ispod toga nemojte ići. Ako složite „stroj“ s Intelovim procesorom, nekakav „sweet spot“ za frekvenciju memorije bio bi 3200 Mhz, dok se AMD-ovi procesori solidno nose s 3600 Mhz. Teoretski, raditi će i sporiji RAM, ali tada riskirate performanse kada se računalo bude mučilo s velikom količinom informacija koje mora obraditi.

Ryzen serija 5 će biti ona s kojom ćete se najčešće susretati kod odabira procesora za „budget“ računalo, a za nekakav „high-end“ gaming tu je Ryzen 9 serija, odnosno i9 kod Intela. Svakako, po dosta povoljnijoj cijeni u Intelovoj postavi ćete pronaći i5 i i7 procesore koji mogu isporučiti izvrsne performanse kod igranja, bez da potrošite puno više novca. Stvari su jako promjenjive u svijetu procesora, ali nastojte birati zadnje generacije s nešto boljim performansama.

 

Koji tip pohrane

Koji tip pohrane?

Većina računala za igranje koristiti će solid state drive, odnosno SSD za pohranu. Ako vam za oko zapne računalo koje nudi samo uobičajeni tvrdi disk, preskočite ga. Jedina iznimka je ukoliko  računalo za igranje ima i  SSD i tvrdi disk (HDD).  SSD disk je jedan od najjednostavnijih načina da ubrzate vaše računalo. Računalo s SSD-om može brže čitati i pisati podatke, vrijeme učitavanja igrica će biti značajno smanjeno i sveukupne performanse računala će biti bolje. Svakako, bitno je ići na što veći SSD disk.

Neka gotova računala nude samo diskove sa 256 GB prostora, a s najnovijim igrama koje nerijetko zahtijevaju više od 100 GB prostora nećete moći instalirati više igara istovremeno. Dapače, morat ćete često deinstalirati igre kako biste mogli igrati nove. A gdje je tek sami operativni sustav i programi koji su vam potrebni. Također, morate uzeti u obzir značajan „backup“ prostor za zakrpe i nadogradnje koje će igre s vremenom dobijati.

512 GB bi trebao biti nekakav minimum, a 256 GB može biti dovoljno ako planirate igrati samo jednu ili maksimalno dvije manje igre. Svaka nova igra je najćešće veća od prethodnih koje ste posjedovali, tako da, opskrbite se diskovnim prostorom. Ako trenutno nemate dovoljno u vašem budžetu, dodatnu pohranu uvijek možete naknadno „ubaciti“.

 

Slagati sam ili kupiti gotovo?

Puno ljudi će se odlučiti na samostalno sastavljanje svojeg računala za igranje, što je pohvalno, jer na taj način učimo i razvijamo se. Ako imate sposobost sastaviti obično računalo, možete sastaviti i računalo za igre. Međutim, budite iskreni prema sebi, sagledajte svoje tehničke sposobnosti i uzmite u obzir alat koji posjedujete. Ako niste sigurni, kupite gotovo računalo ili dajte profesionalcu da odradi slaganje komponenti umjesto vas. Nemojte riskirati oštećenja skupih komponenti koje ste teško priuštili. Kod kupnje svakako pazite na kompatibilnost komponenti. Stvari naizgled budu jednostavne, ali mnogo pojedinačnih dijelova ne rade zajedno. Istražite, čitajte, pitajte za savjet.

Nekada davno, u vrijeme nas informatičkih fosila, izgradnja računala je bila jeftinija od kupnje unaprijed složenog, ali ti su dani prošli. S pojedinačnim komponentama poput grafičke kartice koja je ponekad skuplja od cijele unaprijed složene „kutije“, valja biti pažljiv i znati točno što želite i što vam zaista treba. Kupite novi monitor. Većina računala za igranje ne uključuje monitor, a ako želite „upgrade“ sa nekakvog starog „stroja“, iskustvo jednostavno neće biti sa starim monitorom.

Istražite, vidite što si možete priuštiti i pokušajte izabrati najbolje za svoje potrebe. Ako imate staru periferiju, bilo bi dobro zamijeniti je novom. Uz to što će vam novi miš i tipkovnica pružiti razne programabilnosti, dodatne funkcije, brzinu i preciznost, ono što je bitno je i osjećaj korištenja tog novog računala. Mehaničke tipkovnice nisu svačija šalica čaja, ali izbor je veliki i neki od switcheva će vam sigurno odgovarati. Jednom kada naviknete na mehaničku tipkovnicu, povratka nema.

Za kraj, promislite dobro trebate li novo računalo i možete li ga priuštiti. Ako imate konzolu negdje, koju jednostavno nemate kada igrati, treba li vam zbilja novo računalo za igranje? Možda imate i starije računalo koje je još uvijek sposobno pokrenuti i novije igre, ali na malo lošijim postavkama. Ako ste netko tko je stalno u pokretu i rijetko je kod kuće, možda bi laptop bio bolja opcija. Odaberite ono što vam odgovara i u tom odabiru ne žurite. Zadovoljstvo dobro odabranog i složenog računala i periferije – kada sjednete zaigrati nešto, a sve radi perfektno – teško je nadmašiti.

Piše: Niko Barbarić

  • Tags
  • Kupujete novo računalo za igranje
Prethodni članak

Meta osmišljava konkurenta Chat GPT-u! Znači li ovo probleme za GPT-4?
Sljedeći članak

Otkriven je veliki sigurnosni propust kod WinRAR-a. Preuzmite ažuriranje
Luka Knežević

Luka Knežević

Komentiraj Otkaži komentar

Please enter your comment!

Please enter your name here

Logo
pcchip.hr