Logitech MX Keys S recenzija – bolja od originala

logitech-mx-keys-s-recenzija-–-bolja-od-originala

Tvrtku Logitech možemo usporediti sa raznim uspješnim kompanijama poput recimo Stihla. Uđete li u prodavaonicu vrtnog alata i odlučite se kupiti Stihl proizvod, bilo to nekakav motorni alat kao što je trimer ili obični zaštitni vizir, vi kao kupac u startu očekujete odličan ili barem vrlo dobar proizvod. Od te marke ste naime navikli na nekakav standard kvalitete.

Isto tako, ako kupite Logitechov proizvod, u ovom slučaju tipkovnicu i to bez ikakvog prethodnog ikakvog istraživanja, možete očekivati da će biti barem pristojne kvalitete. Više nego pristojne kvalitete bila je originalna MX Keys tipkovnica iz 2019. godine, koja je bila otprilike najbolje što se tada moglo dobiti u formatu niskog profila, a da ima i stila.

Pred Logitechom je bio zadatak. Što napraviti kako bi poboljšali već dovoljno dobar proizvod? Prebaciti se na moderni i potpuno mehanički dizajn? Ne, to je već napravljeno. Dodati nekakav ekran, razna osvjetljenja ili dodati tipke s emojijima? To baš i ne odgovara konzervativnom, gotovo Appleovskom estetskom izričaju Logitechovog MX brenda. Stoga su se na kraju u Logitechu odlučili zadržati hardver MX Keys S tipkovnice uglavnom nepromijenjenim uz neke sitne fizičke preinake i usredotočiti se na proširenje mogućnosti putem softvera. Nije zgorega napomenuti da su joj i smanjili cijenu!

Logitech MX Keys S test

Rezulatat je tipkovnica koja je definitivno bolja od originalne, ali ne toliko bolja da zahtijeva nužnu nadogradnju, odmah danas. I to je sasvim u redu – mnoge od proširenih softverskih funkcionalnosti stići će i na starije MX Keys modele. Međutim, sve navedeno je čini lakom preporukom za sve one koji žele premium tipkovnicu i nisu ljubitelji taktilnih i zvučnih „efekata“ kod mehaničkih modela.

Logitech MX Keys S

Fizički je gotovo nemoguće uočiti razliku između MX Keys S i originalnog MX Keys modela. Radi se o dobrom i kvalitetnom dizajnu bez previše razmišljanja, s tipkovnicom pune veličine, za koju se ipak ne možemo oteti dojmu da posuđuje elemente od Apple Magic tastature, osobito u izvedbi sa bijelom bojom, što je zapravo dobro jer su tipke još ugodnije nego prije. Iako košta manje od veće Apple tipkovnica i jednako dobro funkcionira na Macu i Windowsu, MX Keys S uključuje i Bluetooth te podršku za Logitech-ov Bolt bežični dongle koji je uključen u paket. Tipkovnica omogućava iznimno lako prebacivanje između tri uređaja.

Logitech MX Keys S - recenzija

S hardverske strane, MX Keys S sada ima “smart illumination” – osvjetljenje tipki koje se automatski prilagođava okolnim uvjetima osvjetljenja. Osobno bih volio da je osvjetljenje malo responzivnije – nekada se da primijetiti kašnjenje kada se prsti već naslone na tipke. Pozadina tastature i dalje svijetli samo bijelom bojom – što je u redu jer ovo nije tipkovnica za igranje i nitko na njoj neće programirati vlastite tipke za pojedinačne igre, a i uglavnom jei samo osvjetljenje nepotrebno ako brzo pišete. Dodatak senzora za svjetlo kakav se nalazi na pametnim telefonima je iznimno praktičan, iako je čudno što i dalje morate koristiti Logitechov softver Options+ da bi on radio. Također, postoji i opcija štednje baterije koja će automatski isključiti pozadinsko svijetlo kada razina baterije padne na 10 posto.

MX Keys S također označava prijelaz s Logitech Unifying prijemnika na Logi Bolt. Bolt koristi Bluetooth Low-Energy za razliku od tipičnog wireless prijenosa od 2,4 GHz. Ali, budući da Bolt ne radi kao pristupna točka za Bluetooth ili uređaje koji nisu omogućeni za Bolt, zapravo je samo drugačija verzija Logitechovog multi-device donglea. Bolt i Unifying prijemnici nisu međusobno kompatibilni, što je malo razočaravajuće. Međutim, budući da gotovo svaki bežični proizvod koji Logitech proizvodi ima i Bluetooth, i dalje ste pokriveni čak i ako vam nedostaje USB-A priključaka.

Softver koji ćete koristiti s ovom tipkovnicom, Logitech Options+, pokriva gotovo sve što biste željeli prilagoditi na svojoj tipkovnici, s time da su vam na raspolaganju za prilagodbu samo tipke u gornjem redu. Možete vrlo lako dodijeliti prilagođene postavke za univerzalno upravljanje te programirati tipke kako bi pojednostavnili pristup ili rad u specifičnim programima poput vašeg preglednika ili nekog uređivača slika ili videa. Logitech Flow je odličan način za upravljanje s više računala preko jedne tipkovnice i miša. Ali dobro, ništa od toga nije novo ni revolucionarno.

Glavni softverski „highlight“ ove nove tipkovnice su Smart Actions. One su, u suštini, pojačane makro tipke. Tako, na primjer, možete postaviti makro naziva “Krenimo s radom” i računalo će vam otvoriti Outlook, Edge ili Chrome (nadam se Edge), nekakav widget za vijesti i sve to pritiskom na samo jednu tipku. Također ima integraciju s dubljim sistemskim postavkama. Tu je i opcija mijenjanja postavki sustava ili brzo unošenje teksta. Isto tako, sve se ove funkcije mogu složiti jedna na drugu za još složenije ponašanje i upravljanje vašim računalom.

Ideja je u konačnici dobra, Logitech je dizajnirao strašno jednostavno sučelje za upravljanje svime. To je nekako i logično – da je postavljanje Smart Action opcija isto toliko komplicirano kao, recimo, stvaranje rutina na IFTTT platformi, većini korisnika bi to bilo previše truda. Međutim, osim prednosti kod pokretanja programa, tu su i neke limitacije. Primjerice, ne može se lako manipulirati audio uređajima, zamijeniti audio inpute, aktivirati mikrofon i slično.

I sto tako, lista programa koje Logi Options+ prepoznaje kao „programe“ je mala, što nekima može predstavljati problem ukoliko su odlučni prilagoditi baš sve svojim potrebama i navikama. No, vjerujemo da će se svi eventualni nedostaci „ispeglati“ s vremenom. Svakako, opcije koje se tu nude nisu razlog za upgrade na ovu tipkovnicu same po sebi, budući da će kao što je prije spomenuto, neke od njih dolaziti na sve MX uređaje.

Logitech MX Keys S - recenzija

Iskustvo tipkanja na MX Keys S ostaje izvrsno kao i kod prethodnog modela. Logitech koristi kombinaciju plastičnog „scissor“ mehanizma i membrane kako bi tipkama omogućio glatko kretanje s umjerenim popuštanjem, nešto kao na jako dobrim laptopima kao što su stariji Think Padovi i slični. Tipkanje je tiho i nenametljivo, što je veliki plus ako radite u prostoriji s drugim ljudima. U toj priči naravno nema onog zadovoljavajućeg “klika” mehaničke tipkovnice, ali ni buke koja uz nju ide.

Za nekog tko voli mehaničke tipkovnice i s godinama je prikupio više modela te ih nasumično ih koristi na raznim uređajima, ova tipkovnica je došla kao osvježenje koje nisam očekivao. Svakako, ako uopće razmišljate o ovoj tipkovnici, onda vjerojatno i ne želite nikakvu buku, koja je dio čari korištenja mehaničkih. Ono što je možda moglo biti dodano na ovu tipkovnicu je mogućnost podešavanja visine, ali osobno ni jednom tokom korištenja nisam imao osjećaj da trebam promijeniti kut i visinu, tako da im to opraštam. Neki korisnici možda neće.

Logitech MX Keys S - recenzija

Punjenje tipkovnice ide preko USB-C ulaza, međutim iznimno je lako zaboraviti na punjenje dok ne vidite crveno svjetlo u gornjem desnom uglu – baterija traje iznimno dugo.

Trenutno nema informacija o eventualnoj “Mini” varijanti, ali vjerujemo da će stići i ona. Za kraj, iako su neke promjene iznimno suptilne, a nove Smart Actions funkcije su povremeno ograničene u svojoj upotrebljivosti, dizajn MX Keys S tastature je izvrstan, a iskustvo tipkanja jako dobro. Ova tipkovnica treba biti na vrhu vaše liste ako tražite tanki i moderan dizajn sa stilom i funkcionalnošću.

Piše: Niko Barbarićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top