Nintendo Switch 2: sve informacije na jednom mjestu!

0
nintendo-switch-2:-sve-informacije-na-jednom-mjestu!
Nintendo Switch 2: sve informacije na jednom mjestu!

Nintendo je svojom Switch konzolom nastavio ostvarivati velike uspjehe, što nije ništa neobično. Ako pogledamo prošlost i tradiciju kojom Nintendo osvaja svijet kroz svoje konzole, možemo primijetiti da gotovo sve što izađe iz Nintendove kuhinje ne može a da ne ostvari uspjeh.

Slično je bilo sa Nintendo Wii konzolom, a slično je i s Nintendo Switch konzolom. Iako su određeno vrijeme postojale glasine o tome da će izaći Nintendo Switch Pro verzija konzole, te glasine su ubrzo zamijenjene vijestima, a zatim i najavama o novoj Nintendo Switch 2 konzoli; konzoli koja bi u cijelosti trebala zamijeniti Nintendo Switch. Dolazi li Nintendo Switch 2 i kada točno? Kakve će biti specifikacije nove konzole? Više o ovome i dodatnim informacijama slijedi u nastavku!Potencijalan datum izlaska i potencijalna cijena nove konzole

S obzirom da su se pojavile dvije nedavne glasine koje nagovještavaju dolazak nove konzole, odnosno Nintendovog Switcha 2, što bi to moglo značiti? Znači li to da bi se konzola na tržištu mogla pojaviti u idućih šest, osam ili dvanaest mjeseci? Stručnjaci oprezno smatraju da bi druga generacija Switcha mogla stići tijekom sljedećih 12 mjeseci; izgleda da će biti objavljen otprilike u isto vrijeme kad i PS5 Pro.

Iako smo se prvotno nadali da bi Nintendova najnovija konzola mogla izaći na tržište ove godine, tijekom godišnjeg financijskog izvješća predsjednik tvrtke Shuntaro Furukawa potvrdio je kako tvrtka nema planova za puštanje novih hardvera ili konzola u prodaju tijekom sljedeće fiskalne godine. To znači da Switch 2 ne bismo trebali očekivati prije recimo ožujka iduće godine.

Izvještaju u prvom tromjesečju 2024. pridao je određenu težinu izvješće kineske investicijske stranice MoneyDJ, koje pri ocrtavanju perspektive proizvodnje u Hongzhunu, proizvođaču metalnih kućišta i podružnici Hon Hai Technology Group, očekuje da će tvrtka imati koristi od pokretanja Switcha 2, vjerojatno proizvodnjom dijelova konzole. Što se tiče cijene, Nintendo Switch OLED košta 349 USD. To bi moglo značiti da bi Nintendo Switch mogao koštati otprilike isto ili da bi se mogao prodavati po sličnoj cijeni, ukoliko ne dođe do nekih velikih promjena na tržištu.

Najbolje multiplayer igre za Nintendo Switch

Hoće li možda Nintendo Switch 2 imati drugačiji naziv?

Sony se drži svog pouzdanog plana što se tiče davanja ”naziva” za svoje konzole. Nakon prvog PlayStationa uslijedio je PlayStation 2. Nakon toga, vidjeli smo PS3 i PS4. I danas je najnovija konzola Sony PlayStation 5. Logično, jasno i pouzdano.

Nintendo ne ide ovim putem. Zapravo, od lansiranja originalnog Nintendo Entertainment System ili NES-a 1983., nikada nije bilo “2” u nazivu Nintendove konzole. To uključuje i ručne konzole. S obzirom na to, neki stručnjaci su mišljenja da je vjerojatnost da će drugi Switch biti izbačen na tržište s nazivom Nintendo Switch 2 relativno mala. No, postoji i druga strana.

Međutim, Nintendo Switch se razlikuje od svega što je tvrtka radila prije ove konzole. Mogućnosti Nintendo Swich konzole, odnosno činjenica da konzola može biti i kao standardna i kao prenosiva ili ”handheld” konzola izdvaja Switch od Nintendovog popisa prijašnjih konzola. Osim toga, nevjerojatan uspjeh kojeg je konzola ostvarila dodatno je stavio naglasak na svemu onome što je Nintendo želio i uspio postići sa svojom, tada a i sada revolucionarnom Switch konzolom.

Stoga, kada se sve zbroji i oduzme, postoji mogućnost da bi tvrtka mogla pojednostaviti stvari i nazvati drugu konzolu Switch 2. Hoće li Nintendo svoju novu konzolu nazvati Switch 2, Switch Pro ili će joj dati neki treći naziv, ostaje nam za vidjeti.

Nastavak suradnje sa Zelenim timom ili možda početak suradnje s AMD-om?

Neizbježno je da bi Nintendo Switch 2 trebao biti po svemu, a pogotovo po specifikacijama bolji od prve konzole. Potreba za boljim CPU/GPU (odnosno procesorskim i mogućnostima grafičke kartice) performansama je bolno očita za Switch igre kao što su Pokémon Scarlet/Violet i Hyrule Warriors: Age of Calamity.

Oba naslova podosta pate zbog nemogućnosti konzole, što je nešto što bi trebalo biti poznato Nintendu te s pravom očekujemo da će nova Switch konzola ili kako se već bude zvala, biti ako ne puno, barem djelomično snažnija od prve konzole.

T239 SoC

Glasine o novom T239 SoC-u

Možemo očekivati da će se Nintendo držati sustava-na-čipu iz Nvidia-e, vjerojatno neke nove generacije na starom Tegra X1 čipu koji se nalazi u trenutnom Switchu. Ne bismo se iznenadili da Nintendo također dobije prilagođeni čipset od Nvidije, s obzirom na uspjeh i opseg Switcha. Glasine govore o tome da bi Nintendo i Nvidia mogli raditi na sljedećem procesoru Switcha, za kojeg se zasad zna da nosi kodni naziv T239. Navodno, ovaj procesor je sposoban za 4K, koristeći HDMI 2.1. Podržavao bi povratnu kompatibilnost s originalnom Switchovom bibliotekom i mogao bi čak poboljšati te igre.

Ono što je najzanimljivije jest glasina koja tvrdi da razvojni programeri igara mogu programirati T239 tako da bude bolji za performanse ili trajanje baterije. Drugim riječima, razvojni programer može odlučiti kako će konzola koristiti svoje mogućnosti, što će pogotovo biti važno za grafički zahtjevnu igru, koja bi trošila znatno više baterije. Kod grafički manje zahtjevnih igara, konzola bi mogla trošiti manje resursa, što znači da bi joj ostalo više energije iz baterije.

Mogućnost izmjenjivanja između takoreći načina rada za visoke performanse i uštedu baterije definitivno bi dobro došao novoj konzoli. Jer, ako je igra zahtjevna, dobro bi bilo kada bi konzola mogla dati svoj ”maksimum” što se tiče implementacije mogućnosti. Isto tako, ako je igra manje zahtjevna, onda bi bilo dobro kada bi se konzolu moglo staviti u neku vrstu načina uštede baterije. Bilo kako bilo, sam spomen ovih potencijalnih mogućnosti izazvao je optimizam kod sadašnjih i potencijalnih korisnika. To je što se tiče mogućeg nastavka suradnje Nintenda i Zelenog tima.

U cijeloj ovoj priči nikako ne smijemo izostaviti AMD. Ono što je očito jest da je AMD ostvario dobar uspjeh sa Valveovim Stream Deckom. Taj uspjeh mogao bi Crvenom timu dati priliku za izradu jednog SoC-a za novu Switch konzolu. Ipak, što god da se dogodilo, odluči li se Nintendo za Crveni ili Zeleni tim, manje je važno; ono što je važno jest to da je sigurno da će novi Switch morati biti snažniji u odnosu na konzolu koju imamo sada.

Switch 2 i OLED?

Osim samog SoC-a i nadogradnji koje će se morati pojaviti u vezi onoga što se nalazi ”ispod haube” nove konzole, očekivali bismo da će Switch 2 doći s većinom nadogradnji, koje su već sada prisutne na Switchevom OLED modelu. To bi uključivalo OLED zaslon, dock s Ethernet priključkom i najmanje 64 GB interne memorije. Međutim, sasvim je moguće da bi Nintendo preskočio ove značajke na Switchu 2 i spremio ih za Switch 2 OLED model, kojeg bi kasnije lansirao.

Zapravo, postoje neki pokazatelji, koji pokazuju da bi Nintendo mogao krenuti tim putem. Prema Bloombergu, Sharp radi na LCD panelima za nadolazeću “igraću konzolu”. Sharp proizvodi LCD panele za trenutni Switch i Switch Lite, tako da je vrlo moguće da su ovi LCD-i za Switch 2. Ako je tako, Switch 2 bi mogao biti sličniji originalnom Switchu nego Switch OLED-u. Naravno, Sharp bi mogao raditi na potpuno drugačijoj igraćoj konzoli, tako da se i ova vijest treba uzeti s rezervom.

Nintendo Switch

Što mi kao korisnici želimo vidjeti na novoj Switch konzoli?

  1. Veće razine osvježavanja

Bez obzira igra li korisnik igre na TV-u ili u ”ručnom načinu” rada, sva tri trenutna modela Switcha ograničena su na osvježavanje od 60Hz. Xbox Series X/S i PlayStation 5, podržavaju veće stope osvježavanja. Čak i povoljni Android pametni telefoni danas imaju zaslone od 90 Hz, tako da Nintendo mora ići u korak s vremenom.

Voljeli bismo vidjeti 90Hz u ručnom načinu rada i 120Hz kada je na docku. To bi Switch 2 učinilo više modernom konzolom i učinilo bi ga spremnijim za budućnost. To bi također pomoglo u razlikovanju Switch 2 i originalnih Switch modela, kao i dalo bi mu prednost u odnosu na Valveov Steam Deck s ograničenjem od 60 Hz kada nije priključen.

  1. Poboljšanja vezana uz Joy-Con

Bez sumnje, najslabiji aspekt originalnog Switcha su Joy-Con kontroleri. ”Rumble” tehnologija je privlačna i zanimljiva, kao i višestruke mogućnosti upravljanja, ali zdepaste palice, upitna ergonomija i tipke koje su malene i koje djeluju dosta jeftino znače da ovdje ima itekako puno prostora za poboljšanje.

Nintendo vjerojatno neće sa Switchom 2 izmisliti ”toplu vodu”, tako da će nova konzola vjerojatno imati Joy-Con koji je po dizajnu vrlo sličan originalu. No to ne znači da ga Nintendo ne može nadograditi. Osim toga, Nintendo bi trebao izbjeći debakl “Joy-Con drift” kojeg još uvijek pamte mnogi. Sve u svemu, ono što svakako želimo vidjeti kod nove Switch konzole, bez obzira na to kako se ona zvala, jest poboljšane i nadograđene mogućnosti kontrolera.pcchip.hr

Advertisement