Playstation 5 Pro imat će mogućnost nove, poboljšane ”Super Spectral” rezolucije

playstation-5-pro-imat-ce-mogucnost-nove,-poboljsane-”super-spectral”-rezolucije

Ako je bilo što u vezi novog curenja informacija točno, to bi moglo značiti da Playstation 5 čeka velika nadogradnja u pogledu grafičkih mogućnosti.

PlayStation 5 trebao bi dobiti nova ažuriranja. Iako je lansiran u studenom 2020., PS5 je i dalje vrlo impresivna konzola velikih mogućnosti. To se može zahvaliti impresivnim specifikacijama, koje uključuju brzi SSD, prilagođeni osmojezgreni AMD Zen 2 CPU i RDNA 2 grafički procesor, koji ju je doveo do toga da je PS5 mogao puno bolje parirati računalima koja su namijenjena za igranje igara. Iako ovo posljednje curenje informacija, koje se prvenstveno odnosi na Playstation 5 Pro ne govori o tim vrstama hardverskih obilježja, ono što ova curenja informacija otkrivaju su nove potencijalne mogućnosti koje bi konzola mogla imati, to jest s kojima bi mogla dolaziti, a koje bi mogle dodatno poboljšati i kvalitetu vizualnih prikaza sadržaja, zbog čega bi PS5 mogao biti još konkurentniji, kako na tržištu konzola, tako i u usporedbi sa računalima.

PS5 Pro

Playstation 5 Pro mogao bi dobiti nova grafička poboljšanja poznata kao ”Playstation Spectral Super Resolution”

Najnovija curenja informacija dolaze s YouTubeovog kanala Moore’s Law is Dead. Radi se o kanalu koji je, povijesno govoreći bio ne baš precizan i točan kada se radi o nagovještajima. No, u nedavnom videozapisu, kanal otkriva nove ”nedavno procurjele informacije”, koje su navodno procurjele izravno od Sonyja. Te nove informacije navodno otkrivaju Sonyjevo rješenje za podizanje grafičkih mogućnosti Playstationa 5, koje je poznato kao ”PlayStation Spectral Super Resolution” ili kraće, PSSR). Radi se navodno o Sonyjevom rješenju, koje je namijenjeno za povećanje i poboljšanje grafičkih mogućnosti za Playstation 5 Pro.

O čemu se točno radi?

Nova mogućnost koja će služiti za podizanje grafičkih mogućnosti opisana je kao pod-verzija ”Temporal Anti-aliasing Upscaling” mogućnosti (TAAU), koja će biti nadograđena strojnim učenjem, a koja bi trebala zamijeniti postojeće ”Temporal Anti-Aliasing”, što znači da bi nova mogućnost više trebala podsjećati na ono što mogu DLSS ili FSR. Dokument navodno dalje prikazuje usporedbu PSSR-a, TAAU-a i FSR2, pri čemu se tvrdi da PSSR izgleda bolje od AMD-ovog rješenja za povećavanje veličine ili ”Upscaling-a”.

Dokumentacija isto tako pokazuje i neke očekivane usporedbe performansi sa standardnim PS5, uključujući tvrdnju da je “renderiranje oko 45% brže” i da je brzina Ray Tracinga dva do tri puta brža kod Pro modela u odnosu na standardni model. Osim toga, grafički procesor Playstationa 5 Pro imat će 16-bitnu brojku izračuna s pomičnim zarezom od 67 TFLOP-a, što je jednako procijenjenim 33,5 TFLOP-a performansi FP32.

S obzirom na to da su druga curenja informacija govorila u prilog toga da bi PS5 Pro mogao imati neke elemente RDNA 4 u svojoj grafičkoj kartici, to bi označavao veliko povećanje performansi u pogledu Ray Tracinga, jer je RDNA 3 samo neznatno poboljšao ove performanse, u odnosu na prethodnu generaciju. Ako su ovi procurjeli podaci o performansama točni, to govori da bi konzola trebala pokazati potencijalno vrlo velik napredak u pogledu u sposobnosti Ray Tracinga. To bi bilo prilično povećanje u odnosu na standardni model, koji upravlja sa samo 10,29 TFLOP-a maksimalnog FP32 računanja, ali bi značilo i bolje brojeve u odnosu na Xbox Series X, koji mjeri do 12,15 TFLOP-a.

PS5 Pro mogao bi biti lansiran na tržište u drugoj polovici ove godine

Kako stvari stoje, očekuje se da će PS5 Pro biti lansiran u drugoj polovici ove godine. Točnije, neki izvori tvrde da bi konzola mogla biti predstavljena u rujnu, no hoće li to zaista biti tako ili ne, vrijeme će pokazati. Nadamo se da će PS5 Pro doći sa svim ovim poboljšanjima (a možda i s ponekim za koje sada još ne znamo), jer bi to nesumnjivo dodatno doprinijelo cjelokupnoj kvaliteti izvedbe same konzole i dodatno zahuktalo stvari.

Piše: Alan Milićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top