Recenzija Creative Pebble Pro zvučnici: maleni i moćni s mogućnostima da budu još moćniji

recenzija-creative-pebble-pro-zvucnici:-maleni-i-mocni-s-mogucnostima-da-budu-jos-mocniji

Pebble Pro je najsnažniji Pebble do sada: rekonstruirani driveri, Creativeova BassFlex tehnologija i velika izlazna snaga koja nudi povećanje kvalitete zvuka i glasnoće.

Stolni zvučnici Pebble tvrtke Creative hit su otkako su lansirani, a i puno je razloga za to. Mali su i elegantni i daju poprilično dobru kvalitetu zvuka i to samo za oko 35 eura. Stoga nije previše iznenađujuće što je Creative izdao nekoliko varijacija na originalni Pebbles, uključujući najnovije izdanje: Pebble Pro.

S cijenom od oko 35 eura USD, Pebble Pro je najskuplji Pebble do sada: malo je skuplji i od Pebble Plusa, koji uključuje subwoofer (Pebble Pro ne dolazi s njime). Pebble Pro je 2.0 dvokanalni stolni zvučnički sustav s USB-C i Bluetooth 5.3 vezom i ugrađenim prilagodljivim RGB osvjetljenjem. Izgleda vrlo slično ostalim zvučnicima u liniji Pebble, što znači da su i ovo kompaktne, minimalističke kuglice s povišenim pogonskim jedinicama koje stoje nagnute prema gore pod kutom od 45 stupnjeva. Ali Pebble Pro također ima neke interne nadogradnje koje mu daju prednost u odnosu na svoju braću i sestre: ima veće, rekonstruirane drivere od 2,25 inča, značajke Creative “BassFlex” tehnologije i Clear Dialog audio obrade.

Pebble Pro također ima veću izlaznu snagu: 10 W RMS (20 W maksimalno), s mogućnošću povećanja do 30 W RMS (60 W maksimalno) priključivanjem na 30 W USB-PD strujnu ciglu. Za referencu, originalni Pebble imao je 4,4 W RMS, a naredne iteracije (Pebble V2, Pebble V3, Pebble Plus), 8 W RMS.

Pebble V3, koji ima iste 2,25-inčne drivere kao Pebble Pro, kao i Clear Dialog audio obradu i USB-C i Bluetooth 5.0 povezivost. Dodano RGB osvjetljenje koje postoji na Pebble Pro zapravo ne vrijedi višu cijenu, ali BassFlex tehnologija i nadogradnje snage definitivno doprinose tomu da model košta više, iako ga se na tržištu može danas pronaći i po cijeni od 35 eura.

Creative-Pebble-Pro

Dizajn i izgled

Pebble Pro zvučnici su otprilike iste veličine i oblika kao i ostatak Pebble linije. Svaki zvučnik u obliku oblutka ima dimenzije 12.3 x 12.3 x 11.8 cm i smješten je u plastično kućište. Zvučnici su dobro izrađeni i izgledaju stilski, iako kućište privlači otiske prstiju i bilo ih je iznenađujuće teško glatko obrisati. Pebble Pro dolazi u jednoj boji: tamnoj, vojnoj zelenoj, nazvanoj “Audio Green”, s tamno sivim prednjim pločama i zlatnim detaljima.

Nisam siguran zašto se Creative odlučio za ovu boju kao jedinu opciju za Pebble Pro. Nekima će se ova boja svidjeti, no nekima neće. Osobno, nemam problema sa samom bojom; sviđa mi se što je drugačija od uvijek prisutne crne ili bijele dok je još uvijek polu-neutralna, ali jedna od jedinstvenih značajki Pebble Proa je njegovo ugrađeno RGB osvjetljenje. Mišljenja sam da blještavi RGB s ciklusima spektra baš i ne funkcionira s ovom nijansom zelene ili ako ćete biti sitničavi, niti s cjelokupnom minimalističkom estetikom linije Pebble. Isto tako, mislim da ne postoji niti jedna boja osvjetljenja, osim bijele, koja nije opcija, koja stvarno dobro funkcionira s ovom nijansom zelene, no to je samo moje mišljenje. Ako se ne slažete s njime, to je u redu naravno.

Lijevi i desni kanal imaju povišene drivere koji su nagnuti prema gore pod kutom od 45 stupnjeva na prednjoj strani i pasivne radijatore na stražnjoj strani. Lijevi zvučnik ima Creativeov logo otisnut u zlatnoj boji duž dna tamnosive prednje ploče, dok desni zvučnik ima gumb za glasnoću i dvije tipke za povezivanje i osvjetljenje. Postoji indikatorsko svjetlo pored tipke za glasnoću koje mijenja boju kako bi označilo vrstu ulaza (USB-C, Bluetooth ili AUX). Oba su zvučnika iste veličine i oblika, a povezani su žičanim kabelom od 1,8 m. Desni zvučnik ima tri dodatna priključka na stražnjoj strani: USB-C, USB-C PD (Power Delivery) i 3,5 mm AUX-in. Zvučnici dolaze i s dva utora od 3.5 mm, koji se nalaze s desne strane za slušalice i mikrofon.

Donji dio svakog zvučnika obloženo je gumenim protu-kliznim materijalom, no u nekim situacijama to ipak nije dovoljno kako bi se spriječilo klizanje zvučnika na drvenoj radnoj površini; kabel koji povezuje dva zvučnika nije baš labav, što znači da će vam trebati malo vremena kako biste postavili zvučnike da budu točno ondje gdje želite da budu. Zvučnici su relativno lagani: lijevi zvučnik teži 381 g, a desni zvučnik ima masu od 422 grama. RGB rasvjetna traka okružuje bazu svakog zvučnika.

Pebble Pro dolazi s tri kabela: onim od 1,5 m, USB-C na USB-C kabelom, USB-C na USB-A kabelom od 1,2 m te 3,5-milimetarskim AUX kabelom. Sustav ne dolazi s adapterom za napajanje, ali Creative trenutno uključuje svoj 30W PD adapter kao besplatni dodatak ako Pebble Pro kupite izravno s njegove web stranice. Pebble Pro ima izlaznu snagu od 10 W RMS kada je spojen na obični USB priključak, a sposoban je za 30 W RMS pomoću 30 W PD adaptera. To ga čini malo više prijenosnim od većine stolnih zvučnika, jer ne zahtijeva napajanje iz zasebne utičnice.

Performanse

Pebble Pro je 2.0 dvokanalni sustav s lijevim i desnim zvučnikom. Svaki zvučnik ima 2,25-inčni driver punog raspona sprijeda i pasivni radijator sa stražnje strane. Driveri su nagnuti prema gore pod kutom od 45 stupnjeva, tako da zvučnici mogu stajati na radnoj površini i biti usmjereni prema vašim ušima. Ovaj kut nije podesiv i čini se da ove zvučnike nije osobito lako smjestiti u generički stalak, pa imajte ovo na umu ako tražite zvučnike koji će stajati negdje drugdje osim na radnoj površini.

Pebble Pro ima frekvencijski raspon od 80 Hz do 20 000 Hz i zvuči vrlo dobro za svoju cijenu. Pruža puno zvuka, čak i kada je spojen na obični USB priključak (troši do 10 W RMS), iako ćete dobiti primjetno pojačanje uključivanjem 30 W PD adaptera. Pebble Pro uspio je doseći maksimalnih 69,4 dBA (A-vaganih decibela) pri 50% glasnoće, izmjereno ručnim mjeračem razine zvuka na oko 1 m i maksimalnih 88,2 dBA pri 100% glasnoće. Što je još važnije, zvučnici su i dalje zvučali pristojno pri većim glasnoćama; izobličenje nije postalo nepodnošljivo vidljivo sve do oko 78% glasnoće.

Pebble Pro nema zaseban subwoofer (niti ima priključak za njega), ali uspio je obaviti pristojan posao reprodukcije snažnog basa. Međutim, pjesme s dubljim, slojevitim basom, zvučale su komprimirano na niskom kraju, a većina nijansi u bas bubnju na početku Lorde’s Royals je izgubljena. Nije savršen sustav za bassheads, ali dobit ćete dovoljnu kvalitetu za organiziranje pristojne zabave u svome stanu.

Pebble Pro ima Creative “Clear Dialog” audio obradu, koja je dizajnirana za poboljšanje vokala u odnosu na ambijentalne zvučne efekte u filmovima, emisijama i igrama. Ne bih rekao da su vokali zvučali posebno poboljšano, ali glasovi iz svih izvora zvučali su vrlo dobro na Pebble Pro: vrlo jasno i s dojmom punine, čak i pri nižim glasnoćama.

Softverske mogućnosti zvučnika

Pebble Pro ima ugrađeno RGB osvjetljenje oko baze svakog zvučnika. Ovo osvjetljenje se može konfigurirati, donekle, ali ne postoji softver specifičan za osvjetljenje, što znači da se cjelokupna konfiguracija izvodi na zvučnicima pomoću tipke za osvjetljenje i tipke za glasnoću na desnom zvučniku. Postoje tri svjetlosna efekta (četiri ako računate “isključeno”): “ciklus”, “pulsiranje” i “solo”. Kruži kroz spektar boja i nema dodatnih postavki; “pulsiranje” je efekt ”disanja” jedne boje; a “solo” je korištenje jedne boje.

Jednom pritiskom na tipku osvjetljenja prelazite na sljedeći svjetlosni efekt (ciklus > pulsiranje > solo > isključeno). U “pulsirajućem” i “solo” načinu rada, pritiskom i držanjem tipke za osvjetljenje dvije sekunde možete ući u način rada za odabir boje (svjetlo indikatora će svijetliti u cijan boji kada ste u načinu rada za odabir boje). Zatim možete odabrati željenu boju okretanjem tipke za glasnoću. Nakon što pronađete boju koja vam se sviđa, ponovnim pritiskom na tipku za osvjetljenje izaći ćete iz načina rada za odabir boje.

Pebble Pro također je kompatibilan s Creative’s SmartComms, koji je dio Creative App (Creative App nije koristan ni za što drugo osim za ažuriranje firmwarea Pebble Pro-a). Ako uključite mikrofon u mikrofonski priključak Pebble Pro od 3,5 mm, možete koristiti SmartComms Kit za određenu obradu mikrofona.

Pebble Pro dolazi s jednom zaista izvrsnom mogućnošću: možete provući signal iz mikrofona od 3,5 mm kroz njih kada ste u USB načinu rada, što vam omogućuje korištenje Creative softvera za automatsko isključivanje/uključivanje zvuka tijekom poziva, kao i filtriranje neželjene buke. Značajka čišćenja buke radi nevjerojatno dobro, a odnosi se i na dolazni i na odlazni zvuk. Creative tvrdi da je poništavanje buke najbolje u uklanjanju statičnih pozadinskih zvukova poput ventilatora, usisavača, pa čak i kosilica, omogućujući vam slobodan govor ili slušanje istog bez tih ometanja. Testiranja su pokazala da također dobro radi u kombinaciji sa zvukovima poput mehaničkog tipkanja tipkovnicom kada ne govorite. Snimka koju smo snimili neprekidnog tipkanja bila je praktički gotovo nečujna, sa samo nekoliko sekundi sporadičnog tihog zvuka.

Sve u svemu, bez obzira na to koji način povezivanja odaberete, ovi zvučnici zvuče fantastično. Visokofrekventni elementi dolaze oštro i jasno, a dobivate dovoljno basa za uravnotežen zvuk. Pebble Pro reproducira vokale, TV i filmske dijaloge i telefonske razgovore s točnim detaljima, a što je još impresivnije, to čini pri najvećoj glasnoći. Možete dodatno poboljšati kvalitetu zvuka zvučnika prebacivanjem na USB-C PD priključak i korištenjem AUX-in ili Bluetooth načina rada. Na taj ćete način istisnuti još više glasnoće iz ovih malih zvučnika, ali najzanimljivije je to što ne dobivate samo višu maksimalnu glasnoću, već i povećanje glasnoće pri nižim postavkama.

U našem vrlo neformalnom testiranju (aplikacija za mjerenje zvuka na našem telefonu, držana na udaljenosti od 10 inča), Pebble Pro je imao takt od 74 decibela preko standardne USB-C veze sa sustavom Windows 10 na 100 posto glasnoće. Na strujnom adapteru Creative-a od 30 W (spojenom preko USB-C PD i pomoćnog ulaza za audio), prosjek je bio 80 dB. Skok u glasnoći bio je veći pri 40 i 60 posto glasnoće: s povećanjem od oko 20 posto pri korištenju USB-C PD priključka i adaptera za napajanje. To znači da se možete družiti na nižim postocima glasnoće i još uvijek dobiti dovoljno zvuka.  Priključivanje 3,5 mm slušalica zvuči jednako dobro kao kad pustite zvučnike da rade svoje, iako će vaše slušalice utjecati na vaše iskustvo.

Zaključna riječ

Pebble Pro je definitivno korak naprijed u odnosu na ostatak Pebble postave. To se može zahvaliti najprije njegovim redizajniranim driverima, ali i dodanom BassFlex i Clear Audio tehnologijom obrade te dodatnim napajanjem. Neke potencijalne korisnike možda neće pretjerano oduševiti RGB osvjetljenje, ali ono što je dobro u vezi osvjetljenja jest to što je prilagodljivo, a siguran sam da će mnogi cijeniti sve ono što jedno dosta kvalitetno RGB osvjetljenje, kakvo se i ovdje nalazi, donosi.

Sve u svemu, ovo je jedna izvrsna kompaktna postavka zvučnika za stolno računalo koja je zapravo prilično prenosiva: može se napajati isključivo putem standardnog USB priključka na prijenosnom računalu ili se može priključiti na adapter od 30 W PD za dodatni učinak u kvaliteti zvuka i glasnoći. I kao šlag na torti, cjenovno su vrlo pristupačni.

Plusevi:

 • Atraktivan, kompaktan dizajn
 • Poboljšani zvuk i bas u odnosu na V3
 • Dodatno (s 30W PD adapterom) 30W RMS/60W vršno
 • Zvuči vrlo dobro s malo izobličenja pri većim glasnoćama

Minusi:

 • RGB ne djeluje kao potreban
 • Gotovo dvostruko skuplji od Pebble V3
 • Nema priključka za subwoofer

Tehničke specifikacije:

 • Vrsta zvučnika: 2.0 stereo
 • Tip drivera: 2x 2,25″ punog raspona
 • 2x pasivni radijatori
 • Frekvencijski odziv: 80 Hz – 20 000 Hz
 • Omjer signal i šuma: (SNR) ≥75dB
 • Ulazi: USB-C, USB-C PD, Bluetooth 5.3, 3,5 mm AUX, 4-polne slušalice, 3-polni mikrofon
 • Kabeli od 1,8 m (kabel zvučnika zdesna na lijevo), 1,5 m USB-C na USB-C, 1,5 m USB-C na USB A, 1,2 m 3,5 mm AUX
 • Veličina: 12.3 x 12.3 x 11.8 cm
 • Masa: 381 g (lijeva), 422 g (desna), 803 g (ukupno)
 • Osvjetljenje: RGB (1 zona)
 • Softver: Creative App
 • Cijena: od 35 eurapcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top