Recenzija Lenovo IdeaCentre AIO 3 24ALC6 stolno računalo

recenzija-lenovo-ideacentre-aio-3-24alc6-stolno-racunalo

Ako vam je potrebno osobno računalo s minimalističkim i privlačnim dizajnom, u tom su slučaju Lenovo AIO (”All In One”) stolna računala vrlo razuman izbor. Danas predstavljamo model Lenovo IdeaCentre AIO 3 24ALC6 s Ryzen 5 7530U, 16GB RAM-a i 1TB SSD pohranom.

Osobno mislim da je dizajn IdeaCentre AIO 3 jako dobar, računalo je lijepo i elegantno i lako će se uklopiti u moderan ured ili kuću. Ovo računalo je i vrlo kompaktno: s dimenzijama od 541 x 433,56 x 185,34 mm i mase oko 6,81 kg i zahvaljujući tome, lako ga je premjestiti i postaviti na bilo koje mjesto u prostoru. No krenimo redom…

Lenovo IdeaCentre AIO 3 24ALC6 recenzija

Lenovo IdeaCentre AIO 3 24ALC6: Dizajn

Iznimno cijenim kvalitetu završne obrade uređaja AIO 3, usprkos tomu što je računalo izrađeno od reciklirane plastike. Štoviše, cijelo računalo presvučeno je bijelom bojom koja podsjeća na bjelokost, što daje luksuzan, elegantan i sofisticiran izgled. Osim toga, plastika je mat, što znači da ga je vrlo lako održavati i brisati.

Kod ”All In One” računala kao što je IdeaCentre AIO 3, procesorska jedinica integrirana je izravno u monitor. Osim toga, svi priključni nalaze se na stražnjoj strani monitora, uključujući: 1 LAN priključak (RJ45), 1 HDMI 1.4 priključak, 2 USB 2.0 priključka, 2 USB 3.2 priključka i 1 utičnicu za kabel za napajanje. Ali to nije sve: na gornjem dijelu ćete pronaći web kameru koja se može uvući i izvući iz kućišta monitora. Dalje s lijeve strane pronaći ćete 9.0mm DVD±RW pogon optičkog diska. Nešto niže, na lijevom kutu pronaći ćete mali gumeni poklopac koji skriva utor od 3,5 mm za slušalice.

Lenovo IdeaCentre AIO 3 24ALC6 test

Na donjem rubu monitora nalazi se sustav zvučnika. Postolje IdeaCentre AIO 3 vrlo je čvrsto, čak i ako se stol trese, to se ne osjeti na zaslonu. Još jedna stvar koja mi se sviđa kod ovog postolja je to što ima utor za postavljanje telefona ili tableta. Ovo naravno omogućuje dodatnu produktivnost, a i praktično je.

Za cjenovno pristupačno ”sve u jednom” ili ”All in One” stolno računalo, IdeaCentre AIO 3 izgleda prilično otmjeno. Elegantno postolje vrlo dobro drži zaslon. Stalak je napravljen od jedne šipke koja se savija u obliku slova C i proteže se prema gore iza desne strane zaslona. Postolje ne samo da izgleda lijepo, nego isto tako pruža stabilnu potporu monitora. Osim toga, pruža i prikladno mjesto za odlaganje tipkovnice kada je ne koristite.

Lenovo IdeaCentre AIO 3 24ALC6

Tanki okviri uokviruju zaslon kako bi sustav dobio moderan izgled. Zaslon je veličine 23.8 inča, dok su vanjski rubovi vrlo tanki, osim donjeg okvira u koji su smješteni zvučnici. Zapravo ti tanki rubovi na jako dobar način služe maksimalnom iskorištavanju prostora na vašem zaslonu. Na ovom monitoru nećete moći prilagoditi visinu zaslona niti ćete moći okrenuti zaslon, samo ćete moći prilagoditi nagib ili kut gledanja. Od okvira i stražnje ploče zaslona do stalka i priložene tipkovnice i miša, sve je bijele boje, zbog čega IdeaCentre AIO 3 izgleda više kao neko uredsko računalo nego što izgleda kao računalo koje se koristi za zabavu.

Tijekom korištenja, dodatna radna memorija omogućuje rad više aplikacija odjednom bez puno usporavanja. Bez obzira na vrstu aplikacije koja se koristi za rad i koju odlučite pokrenuti na ovom računalu, radit će bez ikakvih problema.

Iako bi prostor na zaslonu mogao biti manji nego što biste dobili na standardnom cjenovno pristupačnom monitoru, kompaktna priroda AIO-a savršena je za skučene prostore, pretrpane stanove ili malene uredske prostore. Audio-vizualna podrška jako je dobra i naravno, broj utora koji je dostupan itekako je dobrodošao. Sveukupno, IdeaCentre AIO 3 pruža jako dobar omjer uloženog i dobivenog, ponajprije zahvaljujući 16 GB RAM memorije i svojim SSD-om od 1TB.

Lenovo IdeaCentre AIO 3 24ALC6 recenzija

Zaslon IdeaCentre AIO 3 24ALC6 pruža vrlo dobru kvalitetu prikaza slike

Zaslon AIO 3 definitivno je jedan od aduta ovog ”All In One” računala. Zašto je to tako? Prvi razlog je taj što ovaj 23,8-inčni zaslon dolazi sa tankim okvirima, što znači da je sama površina zaslona dodatno iskorištena. Nadalje, FHD (1920×1080) razlučivost ovog zaslona razumno zadovoljava potrebe rada i zabave većine korisnika danas, osim naravno ako niste entuzijast ili ”tvrdokorni” igrač.

Uz to, zaslon ima dobru svjetlinu zaslona do 250 nita, koja je pogodna za rad u uredskim ili kućnim uvjetima osvjetljenja. Zaslon je isto tako opremljen posebnom zaštitom protiv odsjaja, koji pruža dobru podršku za rad u različitim uvjetima osvjetljenja. Za zvučnike je zadužen Harman, tako da je kvaliteta zvuka vrlo dobra s glasnim, čistim i ugodnim zvukom, što je pogotovo prikladno za one koji vole slušati tihu glazbu.

Lenovo IdeaCentre AIO 3 24ALC6 zaslon

Uz pomoć alata za mjerenje kalibracije, testirali smo zaslon u njegovom zadanom načinu prikaza, sa SDR signalom. Da budem iskren, ostali smo prilično impresionirani rezultatima. IdeaCentre pruža vršnu svjetlinu od 269 nita i razinu crne od 0,32, što daje omjer kontrasta od 840:1; niži kontrast znači svjetliju ili sivu crnu i ispraniju sliku. Sve u svemu, ovi su rezultati bolji od onoga što nude neki monitori od 1080p, koji su osmišljeni baš za igraći segment.

Pokrenuli smo i  SpyderX Elite testiranje raspona boja, IdeaCentre pokazuje 96%-tnu pokrivenost sRGB palete, 75% Adobe RGB i 76% DCI-P3. Dosta dobar raspon boja i točnost, posebno za zaslon koji dolazi zajedno s računalom u ovom cjenovnom rangu.

Kao što sam napisao iznad, IdeaCentre AIO 3 dolazi s ugrađenom web kamerom, koja se nalazi gore. Ako želite koristiti ovu kameru, morate malo gurnuti gornji poklopac prema gore. HD rezolucija ove web kamere dovoljna je za jasnoću slike, odnosno za mrežne sastanke ili komunikaciju općenito.

Priložena tipkovnica i miš pružaju vrlo dobro iskustvo korištenja

Uz kupnju AIO 3 dobit ćete i bežičnu tipkovnicu i miša, koji se napajaju malim AA baterijama. Tipkovnica i miš su bijele boje. Tipkovnica je pune veličine, s 2 stalka na podnožju, tako da korisnici mogu prilagoditi kut tipkanja prema svojim potrebama. Osim toga, izrađena je od plastike i djeluje dosta dobro. Miš je također u istoj boji a prednost mu je njegov ergonomski dizajn, zbog kojeg mi je miš poprilično dobro ležao u ruci.

Što se tiče iskustva korištenja, tipkovnica pruža dobar osjećaj tipkanja, s vrlo dobrom putanjom tipki. Što se tiče miša, on ima preciznu brzinu prepoznavanja i dobru sposobnost praćenja. Ništa revolucionarno, ali za svakodnevne poslove sasvim korektno. Nećete biti nezadovoljni. Kada se sve zbroji i oduzme, može se zaključiti da su i miš i tipkovnica  jednostavnog izgleda, ali da obavljaju svoje zadatke i više nego dobro.

IdeaCentre-AIO-3-24-AMD-All-In-One-2

Lenovo IdeaCentre AIO 3 24ALC6: Performanse

Lenovo IdeaCentre AIO 3 24ALC6 dolazi s ugrađenim AMD Ryzen 5 7530U procesorom koji je namjenjen za tanka i lagana prijenosna računala, zasnovan na Cezanne generaciji. Radi se o drugom slijedu “Barcelo” segmenta procesora koji su izašli na tržište početkom prošle godine. Procesor nudi za 200 MHz viši takt jezgri, u usporedbi sa starim Ryzen 5 5625U, ali nižu osnovnu brzinu takta. Ryzen 5 7530U integrira šest od osam jezgri temeljenih na Zen 3 mikro-arhitekturi. Jezgre imaju takt od 2 Ghz, što je zajamčeni osnovni takt, pa sve do 4,5 GHz, što je pojačanje jedne jezgre i podržavaju SMT za ukupno 12 niti. Čip je osmišljen na 7-nanometarskoj arhitekturi. Zadani TDP je 15 W. Sve u svemu, iako se radi o malo starijem procesoru i dalje je vrlo sposoban i ono što još više doprinosi njegovoj sposobnosti jest integrirana AMD Vega grafička kartica.

Radi se o AMD Radeon RX Vega 7 grafičkoj kartici, koja je sada poznata pod nazivom, Radeon Graphics. Vega 7 je model grafičke kartice koja ima 7 CU-ova na maksimalnih 2 GHz. Dvokanalni memorijski kontroler podržava DDR4-3200 i energetski učinkovit LPDDR4-4266 RAM. Nadalje,  na čipu se može pronaći i 16 MB predmemorije razine 3. Iako Lenovo IdeaCentre AIO 3 24ALC6 nije posebno dizajniran za igranje, može se nositi s manje zahtjevnim igrama i prikazom te obradom jednostavnijih vrsta multimedijskog sadržaja.

IdeaCentre AIO 3 ima dva memorijska utora, s time da jedan zauzima 8 GB DDR4 RAM. Možete nadograditi memoriju do maksimalno 16 GB koliko ima naše testno računalo. Računalo, kao što sam napisao iznad, dolazi s više USB utora, uključujući USB 3.2 Gen 1 priključke, HDMI i Ethernet priključak, što vam omogućuje povezivanje raznih uređaja poput pisača, vanjske pohrane i monitora.

Testovi produktivnosti

U PCMarku 10, broj između 4000 i 5000 je idealan i ukazuje na izvrsnu produktivnost u svakodnevnim aplikacijama, poput Worda i Excela. SSD od 1 TB nudi jako puno prostora, što je jako dobro, budući da se radi o cjenovno pristupačnom uređaju, no treba imati na umu da se radi o nešto sporijem modelu diska. Što se tiče mjerenja mogućnosti procesora, rezultati su OK za procesor srednjeg ranga. IdeaCentre koristi integriranu AMD-ovu grafičku karticu koja je posljednjih godina napredovala. No bez obzira na to, trebate imati na umu da igranje zahtjevnih igara na visokim detaljima jednostavno neće biti moguće. Ipak, ako ste spremni na kompromise i na snižavanje grafičkih postavki te ako niste tvrdokorni igrač, nego igrate uglavnom igre za jednog igrača, u tom slučaju moći ćete koristiti ovaj uređaj i za igranje.

Da ne duljimo, pokrenuli smo dvije DirectX 12 simulacije igara iz UL-ovog 3DMarka: Night Raid (skromnija, prikladna za računala s integriranom grafikom) i Time Spy (zahtjevnija, prikladna za gaming platforme s diskretnim GPU-ima). Osim toga, pokrenuli smo dva OpenGL benchmarka iz više-platformskog GFXBench-a, koje smo koristili i za testiranje više različitih rezolucija zaslona.

IdeaCentre postiže rezultate na razini tipične UHD grafike na oba 3DMark testa. Kao što sam već rekao, AIO će podnijeti ne zahtjevne igre, pa čak i neke malo zahtjevnije igre na niskim detaljima, koje ćete čak i moći ”streamati”, no ništa više od toga.

Lenovo IdeaCentre AIO 3 24ALC6

Zaključna riječ

Kada se sve zbroji i oduzme, možemo zaključiti sljedeće: Lenovo IdeaCentre AIO 3 24ALC6 je po mnogim stvarima jako dobar ”All in One” uređaj. Računalo isporučuje vrlo dobre performanse obzirom na svoju cijenu, a nudi i neke vrlo korisne dodatne, poput web-kamere, SSD kapaciteta od 1TB, što je dodatan plus, pogotovo kod uređaja čiji je jedan od aduta niža cijena. Elegantan dizaj, vrlo dobar monitor i četiri dodatna USB priključka su dodatni plusevi za ovo stolno računalo. Iako možda djeluje kao da nismo dovoljno oštri u pogledu nedostataka ovog računala, pogotovo zbog njegove cijene, velika količina radne memorije i SSD-a, dobar procesor i vrlo dobri zvučnici pridonose tome da ovo računalo svakako opravdava svoju cijenu.

Postoje li na tržištu bolji AIO ili ”All in One” uređaji? Naravno da postoje. Ali u slučaju da tražite cjenovno pristupačno ”sve u jednom” računalo, koje dolazi s mišem i tipkovnicom u paketu, računalo koje će biti i više nego dobro za uživanje u multimedijskom sadržaju, obavljanje uredskih poslova, pregledavanje internetskog sadržaja i gledanje svojih omiljenih filmova i još pri tome želite uštedjeti, u tom slučaju IdeaCentre AIO 3 24ALC6 uređaj je kojeg definitivno trebate uzeti u obzir. Mislim da je ovo jedno od boljih ”sve u jednom” računala, koja su danas dostupna na tržištu, a omjer uloženo dobiveno svkakao ide u prilog tome.

Lenovo IdeaCentre AIO 3 24ALC6 specifikacija:

• Procesor: AMD Ryzen™ 5 7530U (6C / 12T, 2.0 / 4.5GHz, 3MB L2 / 16MB L3)
• Zaslon: 23.8″ FHD (1920×1080) IPS 250nits Anti-glare
• Grafički sustav: Integrated AMD Radeon™ Graphics
• Radna memorija: 2x 8GB SO-DIMM DDR4-3200
• Pohrana: 1TB SSD M.2 2280 PCIe® 4.0×4 NVMe®
• Dimenzije: 541 x 185.34 x 433.5
• Masa uređaja: 6.81 kg
• Jamstvo: 2-year
• Operativni sistem: None
• Mreža: Integrated 100/1000M
• Bežična mreža: Wi-Fi® 6, 11ax 2×2 + BT5.1
• Audio ulazi/izlazi: da
• Webkamera: HD 720p
• Boja: White
• Calliope Wireless Keyboard, Calliope Wireless Mouse, White
• Pozadinsko osvjetljenje tipkovnice: da
• Zvučnici: 3Wx2
• Cijena: 929 eura

Uređaj Lenovo IdeaCentre AIO 3 24ALC6 za potrebe testiranja ustupio Mikronis.pcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top