Recenzija Logitech G Pro X TKL

recenzija-logitech-g-pro-x-tkl

Logitechova linija Pro može se pohvaliti s puno toga, poput Logitech Pro X tipkovnice—tenkeyless (TKL) ploče koja je sada dostupna u bežičnoj verziji, Logitech G Pro X TKL.

Ova tipkovnica odličan je alat za okorjele, ”hardcore” igrače s mnoštvom namjenskih medijskih tipki i prečaca, Logitechovom tehnologijom Lightspeed za bežično igranje niske latencije i elegantnom torbom za nošenje koja olakšava transport. Sve u svemu ovo je jedna kompaktna gaming tipkovnica i dostojna bežična alternativa Razer BlackWidow V4.

Dizajn

G Pro X TKL Lightspeed ima dominantno crno plastično kućište, iako njegova metalna gornja ploča pruža lijep kontrast i određeni sjaj koji do kraja poboljšava njegovu podlu estetiku. S 900 g ili tako nešto, to je pozamašna ploča za svoju veličinu i nudi malu fleksibilnost palube, signalizirajući da je ovo prilično dobro izrađena tipkovnica. Ponuđeni raspored bez ključa (otuda i oznaka TKL) pruža solidnu funkcionalnost. Dobivate Nav klaster odgovarajuće veličine, kao i F-red, upotpunjen i u ovom slučaju nekim zgodnim funkcijskim tipkama za prebacivanje između povezivanja, omogućavanje Game Lock-a i kontrolu reprodukcije medija. G Pro X TKL Lightspeed također dolazi s valjkom za volumen u gornjem desnom kutu, što je dobro.

Pažljiviji pogled na uključene kapice tipki otkriva prvu nadogradnju na G Pro X TKL Lightspeed. Za razliku od jeftinije ABS plastike koja se nalazi na starijem G Pro X-u, ova nova Lightspeed varijanta povećava ulog s nekim teksturiranim PBT poklopcima koji se odlično osjećaju pod prstom i puno su izdržljiviji od onih jeftinijih na starijem modelu. To pomaže G Pro X TKL Lightspeedu da ide dalje i opravda svoju usporedivo višu cijenu. Donja strana je dom za promišljeno skladište ključa i velike podesive nožice na dvije razine, tako da možete odabrati udoban kut za tipkanje.

Na stražnjoj strani G Pro X TKL Lightspeed ima USB-C priključak za punjenje i prekidač za uključivanje i isključivanje.  Što se pakiranja tiče, G Pro X TKL Lightspeed dolazi s papirom koji okružuje tipkovnicu u kartonskoj kutiji, kao i s lijepom tvrdom torbom za nošenje, što potvrđuje činjenicu da ovo možete ponijeti na svoja putovanja ako tako odlučite. Logitech također tvrdi da je G Pro X TKL Lightspeed ugljično neutralan proizvod, s obnovljivom energijom koja se koristi tijekom procesa proizvodnje, kao i s FSC-certificiranim papirnatim pakiranjem.

Tipkovnica podržava i Bluetooth i 2,4 GHz bežični način rada, ali pravi plus je Lightspeed USB prijamnik, koji je namijenjen pružanju bežičnog rješenja koje pruža nisku latenciju i pouzdane performanse. Korištenjem prijemnika, okorjeli igrači mogu iskusiti iste (ili ponekad bolje) performanse kao žični konkurenti, tvrdi Logitech.

Tehnologija Lightspeed slična je Razerovom Hyperpollingu i doista smatramo da su obje prihvatljive opcije ako želite odabrati bežično rješenje bez žrtvovanja performansi. Ako vaš miš to podržava, također možete spojiti miš i tipkovnicu na jedan Lightspeed ključ. Očekujte do 50 sati trajanja baterije putem bežične veze, a možete puniti dok radite ili se igrate koristeći priloženi USB-C-na-USB-A kabel. Naš testni primjerak G Pro X TKL Lightspeed došao je s Logitech GX Brown mekim taktilnim prekidačima.

Međutim, koliko god Logitech brinuo za što je veći mogući izbor korisnika između tri vrste prekidača, ipak postoje ograničenja. Izvorni G Pro X TKL sadržavao je utičnice koje se mogu mijenjati, tako da ste mogli odabrati bilo koji prekidač u stilu MX koji želite i ugraditi ih. Ova fleksibilnost nije ovdje s novim modelom, što je šteta. Štoviše, G Pro X TKL Lightspeed također nema prekidače koji se nalaze u mnogim Asusovim modernijim tipkovnicama za igranje sličnih cijena, kao što su ROG Strix Scope II 96 Wireless i ROG Azoth.

Softverske mogućnosti

Logitechov softver GHub mjesto je gdje ćete upravljati gotovo svime ispod haube tipkovnice, uključujući RGB osvjetljenje po tipkama, naredbe i makro-naredbe. Kao što se i očekivalo, aplikacija nudi dosta mogućnosti prilagodbe za zahtjevne igrače koji žele prilagoditi svoju perifernu estetiku kako bi odgovarala njihovim igrama. Pronaći ćete podršku za samo jedan sveobuhvatni profil za memoriju postavki na ploči, ali možete odrediti igre i programe kako biste prilagodili svoje iskustvo unutar svakog. Dostupna je i integracija s Discordom, Steamlabsom i OBS-om, što omogućuje određene prečace pri navigaciji unutar tih aplikacija.

Sam softver je prepun detalja. Sviđa mi se kako je lako korisnik može obojiti svoju ploču RGB osvjetljenjem, a prečaci za brzo pokretanje omiljene aplikacije uvijek su dobrodošli. I dok tipkovnica nema prekidače koji se mogu mijenjati na radnom mjestu kao što su Asus ROG Azoth ili Razer BlackWidow V4, ploča podržava tipke trećih strana. Tipkovnica također koristi Logitech G Shift, koji korisnicima omogućuje dodavanje sekundarnih funkcija na njihovu tipkovnicu. Tijekom korištenja tipkovnica se činila prilično ugodnom. Nisam navikao na taktilne prekidače, ali svejedno sam uživao u zadovoljavajućoj napetosti svakog pritiska na tipku. Volio bih da RGB svijetli malo jače, ali osvjetljenje dobro stoji uz bijeli okvir tipkovnice. Uključivanje torbice (koliko god otmjeno bilo), ali ne i naslona za ručni zglob, izbor je koji neki možda neće preferirati, ali teško mi je prigovoriti tome i nedostatku izmjenjivih prekidača kada sama tipkovnica radi tako dobro.

Ova tipkovnica je u potpunosti kompatibilna sa svim glavnim operativnim sustavima. U sustavu Windows softver je kompatibilan i sve zadane funkcije tipki rade prema očekivanjima. Za macOS, softver je kompatibilan, a tipke Scroll Lock i Pause/Break podešavaju svjetlinu zaslona ako koristite Apple zaslon. Na Linuxu softver nije kompatibilan, ali sve zadane funkcije tipki rade prema očekivanjima. Treba isto tako reći da je ova tipkovnica u potpunosti kompatibilna sa sustavima Android, iOS i iPadOS. Međutim, ne postoji kompatibilna verzija konfiguracijskog softvera za mobilne uređaje. Na Android uređajima sve tipke rade. Na iOS-u i iPadOS-u tipke Print, Lock, Pause/Break i Insert ne rade ništa, što je uobičajeno.

Alternativni modeli

Logitech G915 LIGHTSPEED i Logitech G PRO X TKL su bežične gaming tipkovnice s vrlo sličnim igračkim performansama. G915 LIGHTSPEED je model pune veličine niskog profila. Dostupan je samo u jednoj boji, ali ima pet namjenskih makro tipki, što nedostaje G PRO X TKL-u. S druge strane, Logitech G PRO X TKL ima manji TenKeyLess faktor forme i dizajn visokog profila. Također je dostupan u tri različite boje.

Logitech G715 i Logitech G PRO X TKL su bežične gaming tipkovnice s TenKeyLess faktorima forme i vrlo sličnim igračkim performansama. G715 ima nešto veću kvalitetu izrade i bolju jasnoću pozadinskog osvjetljenja. Međutim, dostupan je samo u bijeloj boji. S druge strane, Logitech G PRO X TKL dostupan je u tri opcije boja.

Tipkovnica Logitech G PRO X još je jedna vrijedna alternativa. Tipkovnica Logitech G PRO X je stariji model koji se povezuje žično. Ima tiskanu ploču koja se može zamijeniti bez isključivanja, ali je dostupna samo u jednoj boji. S druge strane, Logitech G PRO X TKL je bežični model s kvalitetnijim PBT tipkama i namjenskim medijskim tipkama. Dostupan je u tri različite opcije boja.

ASUS ROG Azoth još je jedna izvrsna alternativa. ASUS ima manji Compact (75%) faktor forme. Ima osjetno bolju kvalitetu izrade, dulje oglašeno trajanje baterije, bolju kvalitetu tipkanja i tiši je. Također nudi znatno bolju hardversku prilagodljivost s PCB-om koja se može mijenjati bez rada i podržava uparivanje više uređaja. S druge strane, Logitech ima nešto veći TenKeyLess faktor forme. Ima nekoliko dodatnih navigacijskih tipki i namjenskih medijskih tipki, koje ASUS-u nedostaje.

Zaključna riječ

Da je objavljen prije navale prilagođenih tipkovnica 2020., Logitech G Pro X TKL Lightspeed bila bi lakša preporuka. To je solidna bežična gaming tipkovnica s funkcionalnim rasporedom, solidnim prekidačima, izvrsnim bežičnim povezivanjem i izvrsnom integracijom softvera. Nedostatak prekidača koji se mogu mijenjati na radnom mjestu je šteta i stavlja ovu ploču iza bežičnih ponuda na razini entuzijasta koje su nešto jeftinije, poput Keychron Q1 Pro.

Logitech G PRO X TKL LIGHTSPEED zadržava slične značajke i performanse igranja kao i njegov prethodnik, Logitech G PRO X tipkovnica, dok uvodi mogućnosti bežičnog povezivanja. Možete povezati Logitech G PRO X TKL putem energetski učinkovitog Bluetootha ili veze od 2,4 GHz koristeći Logitechov vlasnički LIGHTSPEED prijemnik, koji je također kompatibilan s Logitech G-Series gaming miševima. Međutim, važno je napomenuti da, za razliku od svog prethodnika, Logitech G PRO X TKL nema PCB koji se može mijenjati bez isključivanja. Ovo ograničenje ograničava vaš izbor prekidača na standardne mehaničke prekidače Tactile, Clicky i Linear GX osim ako niste zainteresirani za lemljenje novih prekidača.

Tehnička obilježja:

 • Broj tipki: 92
 • Sučelje: USB-C, Bluetooth, 2,4 GHz bežično
 • Tip prekidača: GX smeđa taktilna
 • Pozadinsko osvjetljenje tipki: RGB po tipki
 • Namjenske kontrole medija
 • Namjenske tipke prečaca
 • Ugrađena pohrana profila
 • N-Key Rollover podrška
 • Prolazni priključci: Nema
 • Naslon za dlan: Nema
 • Cijena: oko 230 eura

Plusevi:

 • Udobne tipke za igranje i tipkanje
 • Niska latencija zahvaljujući Lightspeed ključu
 • 2,4 GHz i Bluetooth bežične opcije
 • Kompaktna veličina
 • Uključuje izdržljivu torbu za nošenje

Minusi:

 • Oslonac za zapešće nije uključen
 • Skupapcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top