Recenzija Sapphire RX 7900 GRE Nitro+

recenzija-sapphire-rx-7900-gre-nitro+

Kad je AMD lansirao Radeon RX 7900 GRE za ostatak svijeta, prethodno je bio dostupan samo u Kini, mnogi su ostali zadivljeni performansama i odličnim omjerom uloženog i dobivenog. Sapphire RX 7900 GRE Nitro+ u biti je snažnija i overclockirana verzija standardnog modela.

Prema mišljenima mnogih stručnjaka, ovaj model već je ocijenjen i procijenjen kao jedan od najboljih modela grafičkih kartica, koji je dostupan na tržištu. Je li to doista tako i po čemu je sve Nitro+ varijanta bolja od standardnog modela, pročitajte u nastavku recenzije koja slijedi.

Sapphire RX 7900 GRE Nitro+

Obilježja i izgled

Sapphire 7900 GRE Nitro+ pomalo podsjeća na blok cigle. Da, ima zaobljene kutove, ali radi se o vrlo velikoj grafičkoj kartici dimenzija 321x131x60 mm. To je puna trostruka širina utora, u usporedbi s Pulse karticom s 2,5 utora koja mjeri 321x127x51 mm.

Sapphire RX 7900 GRE Nitro+ test

Ne može se reći ni da je grafička kartica lagana, budući da je mase od 1.6 kg. To nije najteža grafička kartica koju ćete pronaći na tržištu, ali Pulse i ASRock kartice su dosta lakše, s 1.1 kg i 1.19 kg. Nadamo se da bi sva ta dodatna masa trebala poboljšati potencijal hlađenja, ali velik dio težine vjerojatno dolazi od potpunog metalnog pokrova koji se koristi na Nitro+.

Sapphire RX 7900 GRE Nitro+ test

Nitro+ uključuje i IO konzolu s tri utora, što može pomoći u podršci velikoj kartici. Utora za video izlaz imamo nekoliko. Točnije, tu su dva DisplayPort 2.1 54 Gbps i dva HDMI 2.1 48 Gbps utora. Većina drugih kartica obično uključuje tri DP izlaza, ali to bi trebalo biti važno samo ako planirate spojiti više od dva monitora.

Testiranje i mogućnosti

Počevši od rezultata mjerenja u 1440p, Nitro+ nadmašuje osnovni model Pulse kartice za samo 2,2%. Razlika se povećava na 2,9% u DXR paketu testova i pada na 1,7% u paketu za rasterizaciju, što ukazuje da što je igra zahtjevnija, više će pomoći pojačana snaga i taktovi na Nitro+ kartici. U usporedbi s RTX 4070 Super slične cijene, čini se da tvornički overclockirana kartica poput Nitro+ nema previše smisla.

Tehnički je malo brži u performansama rasterizacije, i ostvaruje sveukupno za 3,6% bolje rezultate, ali 4070 Super vodi za 20% u DXR testovima i sveukupno postiže bolje rezultate za oko 7%.  Druga usporedba s Nvidia-inim hardverom bila bi usporedba RTX 4070 u odnosu na RX 7900 GRE, gdje prednost isto tako ostvaruje Nvidia-in model i to zahvaljujući relativno sličnim performansama i superiornom skupu mogućnosti.

Spuštanje rezolucije na 1080p ne mijenja puno priču. Ukupna razlika u performansama između Nitro+ i 7900 GRE Pulse malo se smanjuje; postoji razlika od 1,9% na 1080p ultra i samo 1,4% prednosti na rezoluciji od 1080p i na srednjim postavkama, ali izvan referentnih vrijednosti, zapravo ne biste osjetili manju promjenu u izvođenje. U manje zahtjevnom skupu testova rasterizacije, dva su modela gotovo izjednačena; s 1,1% razlike pri ultra postavkama i 0,5% razlike pri srednjoj kvaliteti prikaza.

Na kraju, ali ne manje važno, imamo rezultate testiranja u 4K rezoluciji na ultra postavkama. Nitro+ doista bilježi najveću marginu pobjede nad osnovnim modelom 7900 GRE, u iznosu od ukupno 2,6%. No kada se sve zbroji i oduzme, čiste performanse nisu dobar razlog za kupovinu skupljeg pod-modela kartice, koja koristi isti GPU.

Mnoge igre ne uspijevaju dostići broj sličica u sekundi koji se može igrati na ovoj razini hardvera, barem bez povećanja veličine prikaza. Čak i s povećanjem kvalitete načina rada, Ray Tracing igre često neće postići 60 fps-a ili sličica po sekundi. Za Nitro+, polovica igara s omogućenim DXR-om ne uspijeva proći 30 fps-a s našim testiranim postavkama, a nijedna od njih ne prelazi 60 fps-a. Diablo IV, s povećanjem kvalitete načina rada, najbliže je, pri 57 fps-a. Točnije, samo sedam igara za rasterizaciju postiže 60 fps-a na Nitro+ kartici, što je isti broj kao i 7900 GRE Pulse.

Nvidia-in konkurentski RTX 4070 Super u ovom je slučaju bolji u pogledu igara koje probijaju 60 fps-a, dok Diablo IV, koji koristi ”Quality upscaling”, postiže 73 fps-a. No, simptomatično je za primijetiti da i 4070 Super također u samo dvije igre ne uspijeva postići prosječno najmanje 30 fps-a, a to su Cyberpunk 2077 i Bright Memory Infinite (bez povećanja slike ili ”upscalling-a” u oba slučaja). RTX 4070 pada ispod 30 fps-a u tri igre (Control se pridružuje CP77 i BMI), ali također probija prag od 60 fps-a u četiri igre (Assassin’s Creed, Far Cry 6, Forza Horizon 5 i Horizon Zero Dawn).

Potrošnja energije i zagrijavanje

Sapphire daje 295 W TBP (ukupna snaga ploče) za Nitro+, što je za 35 W više od službene AMD-ove referentne specifikacije. Prosječna potrošnja energije na naše četiri testne postavke ne doseže baš tako visoku vrijednost, dostižući 290 W pri 4K.

Najveću prosječnu snagu (tijekom gaming testa) ima Cyberpunk 2077 s 297,6 W. Opet, to je na 4K, s najnižom snagom od igara koje smo testirali za 4K i dalje doseže 286,7 W. No, pad na 1440p daje raspon snage od 228–292 watta, 1080p ultra iznosi 134–193, a rezolucija od 1080p na srednjim detaljima prikazuje potrošnju od između 145 i 294 watta.

Nitro+ ne dostiže svojih oglašenih 2391 MHz pri rezoluciji od 1080p i na srednjim postavkama, dijelom zato što igre poput Diablo IV, Far Cry 6 i Flight Simulator smanjuju prosjek, zahvaljujući dostizanju ograničenja procesora. Najviši prosječni taktovi pojačanja tijekom igranja kroz naš paket igara lako premašuju takt pojačanja, međutim, s nekoliko naslova koji se kreću oko 2550 MHz, kao što su Assassin’s Creed, Avatar, Diablo IV, Forza Horizon i Spider-Man svi dosežu više od 2500 MHz, ovisno o rezoluciji.

U usporedbi s modelom Pulse, prosječni taktovi Nitro+ viši su za između 50 i 140 MHz, s time da veća razlika dolazi iz rezolucije od 4K. To ima smisla, budući da veće ograničenje snage Nitro+ kartice tu dolazi u obzir, a to također objašnjava zašto su performanse slične pri 1080p. Nadalje, ASRock kartica radi na oko 15 do 35 MHz nižem taktu od Nitro+ pri rezolucijama od 1440p i 4K. Dakle, pojačani taktovi imaju smisla, pod uvjetom da su kartice gurnute do krajnjih granica mogućnosti.

Sapphire RX 7900 GRE Nitro+ radi vrlo tiho i dosta je hladan, ali ipak nije tako tiha kao 7900 GRE Pulse kartica. Za 1,5 dB je bučniji od Pulsea. U isto vrijeme, također je za 5 dB tiši od ASRock kartice, što objašnjava zašto su temperature bile niže na Steel Legendu: veće brzine ventilatora pokreću više zraka i stoga bolje hlade, ali stvaraju više buke.

Sapphire RX 7900 GRE Nitro+ cijena

RX 7900 GRE Nitro+: grafička kartica za one koji žele više

Sapphireov RX 7900 GRE Nitro+ osmišljen je prvenstveno za korisnike koji su igrači i koji žele odličnu AMD-ovu grafičku karticu u srcu svog računala, uz još malo sjaja i estetike. Ako samo tražite grafičku karticu izvrsnih performansi za oko 700-injak eura, jasno je da Sapphireova linija Pulse nesumnjivo obavlja bolji posao u uravnoteživanju cijene i performansi. Nitro+ preuzima iste temeljne mogućnosti, ali ih stavlja u fizički veću karticu s vrhunskim hlađenjem i dodaje nešto RGB mogućnosti, kako bi stvari izgledale još ljepše.

Nekim korisnicima će biti sasvim u redu ako preskoče dodatni obujam i sjaj, kojeg Nitro+ donosi. U isto vrijeme, drugi žele nešto više od samo još jedne grafičke kartice monotonog izgleda. Što god od ovog dvoje da preferirate, ne možete pogriješiti. Ako ste jedan od ove dvije skupine korisnika i ako vas estetika Nitro+ očarava i privlači, svakako je odaberite. 7900 GRE pruža jednu od najbolje uravnoteženih kartica u AMD-ovom trenutnom nizu proizvoda, s izvrsnim performansama po pravoj cijeni.

Naravno, ako niste zainteresirani za nadogradnju  bilo zato što trenutno ne trebate novi model ili više volite Nvidia-ine modele ili iz bilo kojeg trećeg razloga i to je u redu, jer nije da ćete s ovim modelom propustiti neke grandiozne stvari. Što se tiče vrijednosti, dokazano je inferiorniji od Sapphireovog RX 7900 GRE Pulse modela.

U usporedbi s Nvidia-inim RTX 4070 i RTX 4070 Super, iako sigurno ima onih koji će preferirati AMD-ove modele, postoji i mnoštvo igrača koji žele pristup Nvidia-inom superiornijem skupu mogućnosti. Govorimo o mogućnostima kao što su DLSS, ”Ray Recontruction” i generiranje okvira. Tu su i Broadcast, ChatRTX i mnoštvo projekata koji se temelje na umjetnoj inteligenciji, koje su drugi izgradili oko Nvidia-inih tenzorskih jezgri.

Ukratko, 700-injak eura, koliko biste trebali izdvojiti za RX 7900 GRE Nitro+ donosi vam sveukupno bolje performanse od najbrže prethodne generacije AMD RX 6950 XT, po znatno nižoj cijeni, s boljom energetskom učinkovitošću i novim mogućnostima, kao što su AI akceleratori, AV1 kodiranje i DisplayPort 2.1 video izlaz.

Tehničke specifikacije Sapphire RX 7900 GRE Nitro+

 • Arhitektura: Navi 31
 • Procesna tehnologija: TSMC N5 + N6
 • Tranzistori (milijarde): 45,6 + 4x 2,05
 • Veličina matrice (mm^2): 300 + 225
 • SM-ovi / CU-ovi / Xe-jezgre: 80
 • GPU jezgre (shaderi): 5120
 • Tenzor / AI jezgre: 160
 • Jezgre za RT ili Ray Tracing: 80
 • Pojačani takt (MHz): 2391
 • Brzina VRAM (Gbps): 18
 • VRAM (GB): 16
 • Širina VRAM sabirnice: 256
 • L2 / Infinity Cache: 64
 • Izlazne jedinice renderiranja: 160
 • Jedinice za mapiranje teksture: 320
 • TFLOPS FP32 (Boost): 49
 • TFLOPS FP16 (FP8): 98
 • Propusnost (GBps): 576
 • Potrošnja energije (u wattima): 295
 • Cijena: 708 eurapcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top