Recenzija Trust GXT 542 Muta: Pristupačan bežični gaming kontroler

recenzija-trust-gxt-542-muta:-pristupacan-bezicni-gaming-kontroler

Trust GXT 542 Muta sve u svemu je jedan solidan, cjenovno pristupačan kontroler. Ima samo jednu nepotrebnu značajku, alternativne zamjenjive navlake za D-pad, iako dobro izgledaju.

Kontroler izgleda dobro, nije ružan, ali ostavlja dojam pomalo suhoparnog dizajna. Ostavlja dobar osjećaj u ruci; na prvi pogled i na prvi dodir nećete ni znati da se radi o cjenovno pristupačnom kontroleru. Najprivlačnije značajke su kompatibilnost s pametnim telefonom, računalom i Nintendo Switch konzolom, te ima više mogućnosti povezivanja: možete ga povezati putem Bluetootha, žično i putem USB-a. Koje su sve prednosti, a koji su nedostaci ovog vrlo zanimljivog, cjenovno pristupačnog kontrolera, saznajte u nastavku ove recenzije.

Jednostavno ne mora značiti nužno i loše

Kontroleri su postali prilično sofisticirani uređaji. Puno toga se promijenilo od početaka i ”joysticka”. Današnji kontroleri sadrže mikrofone, zvučnike, senzore pokreta i slično. Trust GXT 542 Muta ipak nije takav. Iako moderan, ovo je po mnogočemu standardan kontroler, po izgledu i mogućnostima. Osim jednog poprilično korisnog obilježja, izmjenjivih poklopaca za d-pad, ovaj kontroler nema ništa posebno čime se inače ponose skuplji kontroleri. To je često slučaj s tvrtkom Trust i njihovim kontrolerima. Ono što je isto tako slučaj jest da su njihovi proizvodi obično dobro izrađeni, dobre su vrijednosti i razumne su cijene.

GXT 542 Muta može se koristiti s Nintendo Switchom, računalom i pametnim telefonom. Dolazi s bežičnim ključem, a također se može povezati pomoću Bluetootha i kabela. Tijekom proteklih sedam dana testirao sam ga kako bih vidio obavlja li svoj posao dovoljno dobro da može postati moj primarni kontroler.

Trust Gaming GXT 542 Muta: Dizajn

Trust Gaming GXT 542 Muta je klasično dizajniran kontroler, što znači da izgleda kao gotovo svi ostali kontroleri. No ako bismo rangirali druge moderne kontrolere prema sličnosti s Muta-om, otkrili bismo da najviše sliči Switch Pro kontroleru. Baš kao i taj kontroler, malo je suhoparnog izgleda, crne boje i sve u svemu izgleda vrlo ”obično” i standardno. Muta je “Clevergreen” proizvod, što znači da je proizveden od najmanje 75% reciklirane plastike. Većina glavnog kućišta 542 Mute je od crne plastike sa zrnatom teksturom. Koža rukohvata je teksturirani gumeni materijal. Ovo pruža dosta bolje držanje od kontrolera za Xbox i PS5.

Raspored kontrolera uglavnom je sličan prekidaču: tipke koje općenito možete nazvati “odaberi” i “pokreni” (”select” i ”start”) ovdje su “+” i “-“, a ne “kreiraj” i “hamburger”; bočne tipke su R, RZ, L i LZ, a ne LB, LT ili bilo što drugo; a srednja tipka, koji otvara Xbox Game Bar na mom računalu ili korisničkom sučelju Switcha, je “home”. Tipke na naličju nazvane su u Microsoftovom stilu, X, Y, B, A, a ne u One True (Nintendo) stilu Y, X, B, A. Za neke bi ovo moglo biti svetogrđe, no meni iskreno nije puno smetalo. D-pad je u stilu Nintenda, to jest, u obliku plusa. Međutim ono što je lijep detalj  jest da kontroler dolazi s dva alternativna poklopca za D-pad, od kojih je jedan poput novog Xbox kontrolera.

D-pad je iznad lijeve analogne palice, što znači da su analozi položeni vodoravno kao na PS5 kontroleru, a ne dijagonalno kao na Switch Pro kontroleru. Nijedan kontroler treće strane nije potpun bez turbo gumba; Muta ima jednu lijevu tipku za početnu stranicu. Iako dizajn Trust GXT 542 Muta nije uzbudljiv, ipak izgleda pristojno i ništa mu ne nedostaje. Nije nešto što bih opisao kao lagano, ali sigurno nije ni teško. U usporedbi s PS5 DualSense kontrolerom, teži (220 g) otprilike upola manje od PS5 (430 g), ali gotovo duplo teži od Joy-Cona Nintendo Switcha (181,44 g).

Trust Gaming GXT 542 Muta: Mogućnosti

GXT 542 Muta pokazao se kao sasvim adekvatan kontroler, odnosno bio sam zadovoljan osjećajem, odzivom tipki i preciznošću analognih palica. Ništa drugo nisam ni očekivao, da budem iskren. Bežično povezivanje s računalom jednostavno je: samo priključite hardverski ključ i držite tipku za početnu stranicu i Y. Kontroler će vibrirati kao znak da ste povezani. Povezivanje s Windows računalom je jednako jednostavno; uključite Bluetooth i pritisnete tipku za vraćanje na početnu stranicu i R. Kao i kod mnogih kontrolera treće strane, kontroler će se vjerojatno registrirati kao “Xbox bežični kontroler”. Ako niste sigurni kako se spojiti, svakako obratite pozornost na upute u priručniku. Igrao sam s ovim kontrolerom PES 2016, Resident Evil 4 Remake i Silent Hill 2 i u sve tri igre reagirao je jako dobro, čak i u Resident Evilu 4 Remake, igri koja zahtijeva precizniji odziv.

Zatim sam se pokušao povezati sa svojim Samsung Galaxy telefonom putem Bluetootha i to nije bilo tako glatko kao povezivanje s Bluetoothom putem računala. Međutim, nakon spajanje je vrlo jednostavno, čak i ako vam se tako na prvi pogled ne čini. Jednostavno uključite Bluetooth na svom telefonu, skenirate ga, kako biste pronašli novi uređaj i pritisnete tipku Home i R. Pojavit će se “Xbox Wireless Controller”. Uparite kontroler s telefonom i tada biste trebali biti povezani. Mala poteškoća koju sam iskusio bila je ta da se nije povezivao s kontrolerom, iako se dobro upario. Svaki put kad je pokušao javilo se “ne može se povezati”.

Nakon toga sam uklonio uparivanje i ponovio korake za ponovno uparivanje i nakon toga je sve dobro funkcioniralo. Možda vi nećete imati ovakav problem, ali u slučaju da naiđete na isti problem, jednostavno raskinite uparivanje i ponovo uparite kao što sam ja učinio. Nakon povezivanja igrao sam Tekken 7 i Minecraft kako bih provjerio funkcionira li dobro, kao što i jest funkcionirao. 542 Muta je cjenovno pristupačan kontroler, ali bez obzira na to kvalitetan je i stoga je jaki konkurent Nacon Pro Compactu. Kabel, koji je dugačak tri metra, radi kako treba. Kontroler se odmah spojio i nakon što sam pokrenuo Resident Evil 4 Remake, sve kontrole odmah su bile učitane.

Bežično povezivanje na Switch bilo je prilično jednostavno. Odabrao sam “change Grip/order” u kartici “controllers” na Switchu i pritisnuo početnu tipku na Trust GXT 542 Muta-i; oglasio se zvuk (i vibracija) i to je to, mogao sam početi koristiti kontroler. Zbog odluke Trusta da koristi nazive tipki kao što su one na Xboxovom kontroleru umjesto onih na Switchu učinila je igranje na Switchu malo nespretnim. Trebalo mi je neko vrijeme dok se nisam naviknuo, dotad sam pritiskao pogrješne tipke.

Tipke su malo tvrđe, čak i tvrđe od onih na Xbox, DualSense i Switch kontrolerima, što je s jedne strane razumljivo, jer je kontroler i cjenovno dosta pristupačniji u odnosu na ovaj ”sveti trojac”. Općenito, tipke pokazuju veći otpor od mojih ostalih kontrolera i to ne nužno zato što je kontroler nov; mišljenja sam da je razlog toga taj što je ovo cjenovno pristupačniji kontroler te je stoga kvaliteta tipki takva kakva jest. No bez obzira na to što su tipke malo tvrđe na pritisak, neće se zaglaviti.

Bio sam pomalo skeptičan prema promjenjivim D-padovima. D-pad je D-pad, ono što sam mislio, kao i ono što dolazi s kontrolerom je ono što ću koristiti, ali mogućnost isprobavanja različitih D-padova funkcionirala je izvanredno dobro. Vidio sam da jedan dan korištenja Mute na mom Switchu, pametnom telefonu i računalu bežično zahtijeva punjenje. Dakle, rekao bih, otprilike 9/10 sati upotrebe je sve što može odraditi prije potrebe za punjenjem.

Softverska podrška

Na Trust Gaming GXT 542 Muta nema “osvjetljenja”, osim ako ne računate vrlo standardan niz od četiri crvena statusna LED-a, koje se nalaze ispod tipke za Start. Jedan treperi dok je u upotrebi, a sva četiri svijetle uzastopno tijekom postavljanja. Ne postoji softver koji bi bio specifičan za ovaj kontrler. Pokušao sam instalirati neki firmware za njega, no kada bih pokrenuo izvršnu datoteku Trusta, javio mi je poruku o pogrješci. Nekima ovo može biti nedostatak, nekima neće biti važno. Meni bi osobno dobro došao dodatni softver za kontroler, no što je tu je. Nedostatak softverske podrške je donekle opravdan činjenicom da se radi o cjenovno vrlo pristupačnom kontroleru.

Kupiti ili ne kupiti ovaj kontroler?

Muta je dobro izgrađen konvencionalni kontroler po pristojnoj cijeni koji se može povezati s vašim mobitelom, računalom, Bluetoothom i Nintendo Switchom. S druge strane, ako tražite nešto više od svog kontrolera, kao što su senzori pokreta ili ugrađeni mikrofon ili zvučnik, vjerojatno ćete potražiti neki drugi model.

Zaključna riječ

Trust GXT 542 Muta je, kada se sve zbroji i oduzme, jedan vrlo konvencionalan i standardan kontroler, s pomalo čudnim ”smještajem” tipki. Dobro je građen, s odgovarajućim tipkama i okidačima, iako možda mogu djelovati pomalo ne responzivno za neke korisnike i preciznim analognim stickom.

Omogućuje povezivanje na čak tri načina, putem Bluetootha, žično i putem USB sticka i ono što je najvažnije, cjenovno je vrlo pristupačan. U hrvatskim trgovinama ovakav kontroler možete pronaći po cijeni od oko 35 eura, što je sasvim pristojna cijena, s obzirom na sve ono što kontroler nudi. Sve u svemu, jedan vrlo solidan, cjenovno pristupačan kontroler.

Specifikacija:

 • Igrački kontroler za PC, Switch i Android
 • Koristite bežično putem Bluetootha ili putem USB prijemnika (za PC) ili žičano(za PC)
 • Ugrađena punjiva baterija
 • Kontrole pokreta i povratne informacije o vibracijama za poboljšanje vašeg doživljaja igranja
 • 15 gumbi
 • 2 analogne gljive i 8-smjerni D-pad
 • Uključujući 2 izmjenjiva poklopca D-ploče za personaliziranje gamepad-a
 • Punjenje tijekom igranja putem USB-C priključka (kabel uključen)

Plusevi:

 • Izrađen od recikliranog materjala
 • Kompatibilan s više platformi
 • Više mogućnosti povezivanja
 • Pristupačna cijena

Minusi:

 • Nema tipki koje se mogu dodatno prilagoditi
 • Nema dodatnog softvera koji bi omogućio dodatne mogućnosti
 • Bez dodatnih mogućnosti

Cijena: 35 eurapcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top