Ručna igraća konzola je sljedeći Googleov korak?

rucna-igraca-konzola-je-sljedeci-googleov-korak?

Tijekom zadnjih nekoliko godina mogli smo gledati kako Google primjenjuje vrlo zanimljivu strategiju kad su u pitanju videoigre.Može se reći kako se ona odvija na dva polja.S jedne strane postoji tržište Android igara gdje je Google vrlo aktivan. Neki će reći kako se kod većine Android igara radi o naslovima za pametne telefone koji su prepuni raznih oglasa i reklama, ali to baš nije tako. Postoji cijeli niz Android igara koje su visokobudžetne i u koje su uložena ozbiljna financijska sredstva, a također postoje kvalitetne indie igre koje mogu oduševiti mnoge prave gejmere.

U Google Play Storeu dostupan je veliki broj Android igara, no za ovu godinu najavljene su velike promjene. Google radi na novoj aplikaciji pomoću koje će se Android igre iz Google Play Storea moći igrati na PC računalima. Korisnicima će se olakšati mijenjanje platformi na kojima su Android igre i ovo će svakako biti veliki korak ne samo za njihovu promociju, već i za stvaranje jednog od najkompleksnijih gejming sustava.

Ne treba zaboraviti kako Google u svojoj ponudi također ima Google Play Pass pretplatu koja nudi na stotine naslova Android igara. Na taj način Google je omogućio korisnicima da putem povoljne mjesečne pretplate od 39 kuna ili godišnje pretplate od 235 kuna mogu po nižim cijenama igrati mnoge sjajne naslove, uz mogućnost da se pristup igrama dijeli s pet članova obitelji.

Drugo polje Googleovih aktivnosti u gejming svijetu je Google Stadia. Google servis koji donosi top naslove na velikom broju uređaja još uvijek nije stekao popularnost kakva je bila planirana. U zadnje vrijeme na Google Stadiji se ne pojavljuju ekskluzivni naslovi kao prije, a i dalje postoje određene mane koje nisu otklonjene. Svakako su pozitivne značajke servisa sjajni popusti, činjenica da sve kupljene igre ostaju u vlasništvu korisnika, veliki broj besplatnih igara, mogućnost pokretanja igara u 4K/HDR rezoluciji s 5.1 surround zvukom te da prilikom korištenja servisa nisu nužna provođenja ažuriranja.

Ove prednosti Google Stadije nažalost znaju pasti u drugi plan jer još uvijek postoje određeni nedostaci koji odbijaju korisnike: problemi s latencijom, korisnici unatoč plaćanju mjesečne pretplate moraju plaćati dodatne iznose za naslove (Google Stadija nije postala „Netflix gejminga“), gubitak pristupa kolekciji besplatnih igara nakon prekida pretplate, postojanje nedovoljno velikih gejming zajednica i prilično mali broj dostupnih igara za kupnju.

Zajednička poveznica dvaju smjerova na kojima Google radi su definitivno Android igre. Google Stadija je promovirana kao servis s ekskluzivnim naslovima, ali prava realnost je da se u narednom vremenu fokus usmjerava na tržište Android igara od kojih je većina dostupna na pametnim telefonima. Također je potrebno reći da je dio njih dostupan i na Google Stadiji te drugim gejming servisima kao što je GeForce Now gdje se radi o nešto skupljim igrama s jačim performansama.

Početkom 2021. godine Google je za Android 12 predstavio Game Dashboard tj. sekciju koja nudi brzi pristup igrama, YouTube live streamanju, obavijesti o sličicama u sekundi te posebnim postavkama koje su vezane uz gejming na korištenom uređaju. Pixel 6 pametni telefon prvi dolazi s ovom značajkom. Ovaj potez nije samo napravljen zbog korisnika, već će nova značajka biti od velike koristi developerima koji mogu na lakši način testirati igre na različitim uređajima i vidjeti kakve su njihove performanse.

Dobiva se dojam da Google polako sve priprema za ekspanziju Android igara, no možda jedan detalj nedostaje.

Ne bi se trebali iznenaditi ako se Google odluči na još jedan iskorak kojim bi se došlo do uređaja koji bi objedinio gejming iskustvo vezano uz Android igre.

Ovdje se ne bi radilo o nekom Pixel telefonu koji je povezan s kontrolerom, već o posebnom uređaju koji bi po dizajnu bio blizak Nintendo Switchu ili Steam Decku te kojeg bi Android operativni sustav pokretao.

Mišljenja smo da bi se moglo raditi o modelu koji bi dizajnom sličio ručnoj igraćoj konzoli.

Jedan od postojećih problema Google Stadije kao gejming platforme je što ne postoje igre koje su posebno proizvedene za nju. Potpuno je drugačija situacija s Android igrama koje u Play Storeu imaju ogromnu zbirku, a Google Play Pass već je etablirani servis koji može konkurirati ostalim servisima poput Xbox Game Passa.

Potencijalni novi uređaj mogao bi biti izvrstan za igranje igara s Google Stadije pošto se samo iskustvo ovog servisa na Android uređajima poboljšalo u zadnjim godinama s dodatkom glasovnog i party chata.

Što bi onda sveukupno mogao donijeti novi Googleov uređaj za koji se nadamo da može biti ručna igraća konzola?

Iz gejming iskustva na Google Stadiji te po novitetu u obliku aplikacije za igranje Android igara na PC računalima vidljivo je da Googleu igre na dodir nisu prioritet i da malu prednost odnose kontroleri.

Igraća konzola bi, po našim nagađanjima, mogla imati odvojive kontrolere i još ostaje otvoreno pitanje ako će prikaz igre biti u „portrait“ ili „landscape“ modu, što ovisi o tome hoće li se slijediti navika igranja na zaslonima pametnih telefona ili će se napraviti promjena.

Kako bi nova igraća konzola mogla biti kompetitivna naspram Nintendo Switcha ili Steam Decka, vjerojatno će morati postojati mogućnost njenog spajanja na ostale uređaje i televizije, što će biti potpuno drugačiji pristup u odnosu na Pixel seriju uređaja gdje dosad nije bilo mjesta za HDMI ili USB-C utore.

Ako Google uspije napraviti kombinaciju Nintendo Switch dizajna i funkcionalnosti s bogatstvom Android igara i streaming servisa, na tržištu bi se mogla pojaviti igraća konzola koja bi vrlo lako stekla popularnost među gejmerima.

Zasad nema nikakvih informacija kako Google ima u planu sličnu igraću konzolu, ali čini nam se da bi ona mogla biti logični nastavak ekspanzije Android igara u budućnosti koju tvrtka neprestano promovira i za koju, sigurni smo, ima mnogo novih planova.

Piše: Ervin Mičetićpcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top