SCSI još nije mrtav. Novi SCSIFlash-Fast disk je za zastarjele sustave blagodat!

scsi-jos-nije-mrtav.-novi-scsiflash-fast-disk-je-za-zastarjele-sustave-blagodat!

Novi SCSI disk za stare ili zastarjele sustave je pravo osvježenje, kao i za ljubitelje retro računalstva.

SCSIFlash-Fast koristi CF ili M.2 SSD kartice i pruža brzine prijenosa do 80MB/s.

Solid State Disks Ltd (SSDL) izdao je novi proizvod za pohranu za podatkovne centre i pojedince koji odbijaju napustiti svoje sustave za pohranu temeljene na SCSI tehnologiji. Novi SCSIFlash-Fast je 3,5-inčni zamjenski disk koji može zamijeniti bilo koji stari 68-pinski ili 80-pinski SCSI HDD, a da sustav to i ne primijeti. Postoji nekoliko lijepih prednosti koje donose: hardver bez trenja, brzine čitanja/pisanja do 80 MB/s, smanjena buka, smanjena potrošnja energije, izbor Compact Flash (CF) ili M.2 SSD medija i dodatni Ethernet port.

Vjerujem da postoje čitatelji koji su ljubitelji retro računalstva možda još uvijek koriste stare PC ili Mac sustave koji rade sa SCSI diskovima za pohranu, ako ništa barem iz zabave. Međutim, direktor prodaje i marketinga tvrtke SSDL, James Hilken, ističe da još uvijek postoje sustavi koji se koriste u zrakoplovstvu, obrani, proizvodnji, medicini, telekomunikacijama i drugim sektorima „koji su dizajnirani prije nekoliko desetljeća i opremljeni su tada najsuvremenijim SCSI diskovima.” Hilken napominje da će mnogi SCSI HDD-ovi biti stari 20 godina ili više i, osim što su zastarjeli i nezamjenjivi, ovi pogoni “sada se sve više kvare”.

Fujitsu SCSI HDD iz 1990-ih (Izvor Solid State Disks Ltd)
Fujitsu SCSI HDD iz 1990-ih (Izvor Solid State Disks Ltd)

SCSIFlash-Fast se može konfigurirati kao jednostavna nadogradnja ili zamjena za stari SCSI pogon na koji se još uvijek oslanjate. Tvrtka SSDL kaže da kupci mogu konfigurirati prema narudžbi tako da će novokupljeni pogon temeljen na flash-u “preslikati točno ponašanje SCSI HDD-a koji zamjenjuje, što znači da ne treba raditi nikakve izmjene na glavnom sustavu.” U tu svrhu, SCSIFlash-Fast može se postaviti za SASI, SCSI-1, SCSI-2 ili Ultra3 kompatibilnost s hostom i veličinu sektora diska od 256, 512, 768, 1024, 2048 ili 4096 bajtova.

Hilken također izjavljuje da je moguće zamijeniti stari HDD i umetnuti novi SCSIFlash-Fast, a da glavni sustav neće niti otkriti razliku. Za koju god se konfiguraciju odlučili, novi bi sustav trebao biti tiši, trošiti manje energiju, biti brži i pouzdaniji. A posljednje, ali ne i najmanje važno, SSDL pruža dodatni Ethernet priključak koji se može koristiti za zadatke poput daljinskog sigurnosnog kopiranja i ponovnog pokretanja.

Rečeno je da će SCSIFlash-Fast diskovi biti dostupni uskoro kada će se znati i konkretna cijena.

Piše: D.M.pcchip.hr

DVB Portal

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.

View more
Accept
Scroll to Top