Želite „oživjeti“ svoje staro računalo i konfigurirati ga za upotrebu? Prvo što trebate napraviti je riješiti se Windowsa!

0
zelite-„ozivjeti“-svoje-staro-racunalo-i-konfigurirati-ga-za-upotrebu?-prvo-sto-trebate-napraviti-je-rijesiti-se-windowsa!
Želite „oživjeti“ svoje staro računalo i konfigurirati ga za upotrebu? Prvo što trebate napraviti je riješiti se Windowsa!


Logo
Petak, 20 listopada, 2023
Logo

PočetnaHardverRačunaloŽelite „oživjeti“ svoje staro računalo i konfigurirati ga za upotrebu? Prvo što…

Želite „oživjeti“ svoje staro računalo i konfigurirati ga za upotrebu? Prvo što trebate napraviti je riješiti se Windowsa!

Luka KneževićBy Luka Knežević
0
4079
stari pc

Ako imate staro računalo, uvijek je poželjno da ga se nastoji na drugačiji način konfigurirati kako bi ga se „oživjelo“ i ponovno vratilo u upotrebu. To je mnogo bolja opcija u odnosu na situaciju da ga samo sklonite sa strane i zaboravite na njega.

Ono što će korisnicima prilikom postavljanja nove konfiguracije biti važno je brzina. U današnje vrijeme to je jedan od ključnih faktora da bi računalo bilo upotrebljivo, a u postizanju tog cilja imamo na izbor dvije metode.

Prva je instalacija SSD-a i s tim se potezom značajno može unaprijediti brzina, ali mnogi korisnici zaboravljaju na drugu metodu – uklanjanje Windowsa.

U nastavku teksta navest ćemo razloge zašto se uklanjanje Windowsa preporučuje te koje su najbolje alternative po pitanju operativnih sustava.

Windows 11 23H2

Zašto Windowsi baš i nisu dobra ideja?

Windowsi su sjajan operativni sustav i zaista ne čudi podatak da su na svjetskom tržištu dominantni, no ovdje postoji jedan problem – trošenje resursa.

Kod većine modernih računala ovo se gotovo uopće neće osjetiti i u tom kontekstu radi se o značajki koja mora na opisani način funkcionirati kako bi pružila najbolje moguće korisničko iskustvo.

Trošenje resursa od strane Windowsa na starijim je računalima nešto sasvim drugo. Na starijim računalima možda ste nekad mogli koristiti Windowse tj. njihovu određenu verziju bez ikakvog utjecaja na brzinu i izvedbu, ali s prolaskom vremena zahtjevi se mijenjaju. Zapravo, zahtjevi za Windowse se nadograđuju kako godine prolaze i sa starim uređajem odjednom se nađete u situaciji da imaju premali broj RAM-a te slijedi značajno usporavanje rada.

Windowsi 11 kao najnovija verzija trenutno imaju minimalne zahtjeve od 4 GB RAM-a, uz korištenje dvojezgrenog procesora. Znamo dobro da postoji razlika između propisanog i praktičnog minimuma pa se vrlo lako može zaključiti da ova minimalna konfiguracija ne osigurava dobro korisničko iskustvo. Za Windowse 11 potrebno vam je barem 8 GB RAM-a i četverojezgreni procesor.

Možete li probati samo s ugradnjom SSD-a u ovakvim situacijama? Naravno da možete i to bi vam moglo pomoći u poboljšanju izvedbe, ali i dalje u pozadini imate problem zastarjelih specifikacija. Vidjet ćete da i poslije instalacije novog SSD-a softveri poput Chromea polako počinju pokazivati zastajkivanje i da svake kompleksnije radnje koje troše više resursa izazivaju usporavanja.

Windows 7 Windows 10

A što je sa starijim verzijama Windowsa?

Možete pomisliti da bi se mogućnost instalacije starije verzije Windowsa na staro računalo trebala uzeti u obzir. Ovdje moramo reći da bi granica starijih operativnih sustava trebali biti Windowsi 10.

Ipak, čak i slučaju instalacije i pokretanja Windowsa 10 na starom računalu ne možemo biti optimistični da će stvari raditi na način kako ste zamislili.

Možemo zamisliti situaciju da ste računalo kupili 2010. godine s Windowsima 7 s kojima ste tada imali izvrsno korisničko iskustvo. Nisu velike šanse da bi na istom računalu Windowsi 10 u današnje vrijeme uspješno radili jer je sam operativni sustav prošao kroz mnogo promjena i nadogradnji. To se također odnosi na softvere koji se koriste u svakodnevnom radu kao što je Google Chrome jer se oni ravnaju prema modernim računalima i zbog toga sustavno unaprjeđuju svoje značajke.

Trenutno Microsoftovu podršku imaju samo Windowsi 10 i Windowsi 11. Svi stariji operativni sustavi kao što su Windowsi 7 ili 8 ne dobivaju više ažuriranja i ovdje se radi o značajnoj sigurnosnoj ugrozi jer se više ne dobivaju nove zakrpe ili nadogradnje.

 

Koje opcije imamo na raspolaganju?

Činjenica da Windowsi nisu dobra ideja u kontekstu starijih računala otvara neke druge opcije koje donosimo u nastavku.

linux

Linux

Ako još uvijek niste koristili Linux, možda je došlo vrijeme da pokušate. Izraz „Linux“ ne odnosi se na jedan, već na cijelu kategoriju open-source operativnih sustava. Imate veći broj Linux distribucija i mnoge od njih su za općenitu upotrebu. Važna odlika Linuxa u ovom kontekstu je da troši jako malo resursa računala, a čak postoje inačice koje su s namjerom dizajnirane za upotrebu na starijim računalima koja imaju skromne specifikacije. Neke od njih su ArchBang, Tiny Core Linux, Absolute Linux, Porteus, Puppy Linux, SliTaz, anitX Linux, Bodhi Linux ili Linux Lite.

 

Chrome OS Flex

Chrome OS Flex

Chromebook uređaji su primjer na koji način Chrome OS može uspješno raditi na uređajima s nešto skromnijim specifikacijama. Radi se o operativnom sustavu koji troši vrlo malo resursa, a Google je dodatno izašao ususret upravo korisnicima sa starijim računalima te omogućio preuzimanje nove varijante – Chrome OS Flex.

Chrome OS Flex nema podršku za Android aplikacije i vrlo je bazičan, ali može biti izvrstan za „oživljavanje“ starog računala na kojem želite raditi osnovne aktivnosti poput surfanja internetom, provjere e-mailova, čitanja vijesti itd.

Upute za instalaciju Chrome OS Flexa i popis minimalnih zahtjeva za njega možete naći na sljedećoj poveznici.

 

Android PC connect

Operativni sustavi temeljeni na Androidu

Android je još jedan sjajan operativni sustav koji štedi resurse vašeg uređaja. Mnogi korisnici ne znaju da postoji mogućnost smještanja Android operativnog sustava na računalo osim uobičajene njegove upotrebe na pametnim telefonima.

Android je iznimno fleksibilan operativni sustav pa tako imate dvije opcije kad se govori o njegovoj instalaciji na računalo:

  • Android-x86 Project – Vjerojatno najdugovječnija verzija Android projekta za računala jer postoji još od 2009. godine. Temelji se na AOSP-u (Android Open Source Project) zajedno s modifikacijama koje su napravljene kako bi postojala kompatibilnost s Intelovim procesorima i PC arhitekturom. Svoju kopiju možete preuzeti na sljedećoj poveznici, uz naznaku da postoje 32-bitne i 64-bitne verzije koje dolaze u ISO formatu te su spremne za upisivanje na DVD ili USB za postupak instalacije.
  • Phoenix OS – Phoenix OS je prilikom izlaska bio prilagođen za korištenje na desktop i laptop računalima koja su koristila Intel Atom procesore, no tijekom vremena se prilagodio za rad na doslovno bilo kojim PC-jevima. Ovaj se operativni sustav može instalirati s USB uređaja i ima 32-bitne i 64-bitne verzije spremne za instalaciju. Phoenix OS preuzmite na sljedećoj poveznici, a u ovom videu možete dobiti upute kako provesti postupak instalacije.

Opisane mogućnosti tj. navedeni operativni sustavi pokazuju da u današnje vrijeme itekako možete vratiti u život staro računalo i koristiti ga za uobičajene aktivnosti. Samo je važno da se ipak odlučite za uklanjanje Windowsa, instalaciju drugog operativnog sustava koji troši manje resursa i svoj ćete stari uređaj izvaditi iz prašnjavog ormara te se opet prisjetiti kako i dalje ima veliku vrijednost.

Piše: Ervin Mičetić

  • Tags
  • staro računalo
Prethodni članak

5 stvari u kojima Windowsi 11 pobjeđuju MacBook računala
Sljedeći članak

Kineski proizvođač procesora, Phytium predstavlja arhitekturu sljedeće generacije, čip od 3 GHz na razini AMD Zen 3 od 4 GHz
Luka Knežević

Luka Knežević

Komentiraj Otkaži komentar

Please enter your comment!

Please enter your name here

Logo
pcchip.hr